Öt karácsonyi dekortrend – Így díszítjük a fát 2021-ben

green christmas tree with string lights
Kevesebb, mint egy hónap van hátra karácsonyig, így a legtöbben legalább már gondolatban foglalkoztunk a dekoráció kérdésével. Most azt szedtük össze, mik a trendek a karácsonyfadíszek terén.

Fémes árnyalatok

www.instagram.com

Régebben a magyar karácsonyfák jó része két skálán mozgott: zöld-ezüst vagy piros-arany. Bár azóta tovább léptünk innen, a fémeket továbbra is külön-külön használtuk. Az utóbbi néhány évben egyértelműen az arany diadalmaskodott, a legújabb trendek szerint viszont már nyugodtan keverhetjük a fémes színű gömböket: aranyat, ezüstöt, bronzot, rózsaaranyat. A végeredmény többdimenziós és modern lesz.

Fenntarthatóság

Fotó: Larisa Birta/Unsplash


Idén minden divatos, ami kézzel készített, újrahasznosított és természetes alapanyagú. Ezzel az utóbbi évek natúr hangulatú trendje kapott egy plusz jelentést, hiszen a szalmából fonott, fából vagy papírból készített díszek már több éve jelen vannak. A karácsonyi vacsoraasztalra is igaz ugyanez: a szabálytalan alakú, kézzel megmunkált tálalóedények is nagyon népszerűek.

Elfcore

www.instagram.com

Idén a Mikulás kis segítői is divatba jöttek, és ennek leginkább a maximalista lakberendezés hívei fognak örülni. Az elfcore piros, zöld és fehér színekkel dolgozik, és a legfontosabb szabálya, hogy legalább tízszer annyi díszt kell megvenni hozzá, mint amiről azt gondolnánk, hogy elfér a fánkon. Gömbök, szalagok, kilógó plüss elflábak, nyalókák és cukrok – minden, ami tetszene egy kópé manónak. Sok felnőttnél ez biztosan kiveri a biztosítékot, de a gyerekeknek tetszeni fog!

Nosztalgia

www.instagram.com

Login • Instagram

A nosztalgikus díszítés többféle stílust is jelölhet: vannak, akik a saját gyerekkoruk világát szeretnék megidézni otthonukban, ám vannak, akik ennél jobban visszalépnek az időben, és a 20. század elejének eleganciáját igyekeznek újraalkotni. Ehhez a szerencsések (és a kitartóak) hosszas kincsvadászat után eredeti antik díszeket akasztanak a fájukra, eggyel kevésbé eredeti, de sokkal könnyebben megvalósítható választás pedig vintage hangulatú, de új díszeket vásárolni.

Humor

www.instagram.com

A karácsonyi díszeknél nem mindig ekkora többségben a gömbök: gyerekkorunkból is emlékezhetünk csillagokra, szánkókra, állatokra a fán. Sokkal kevésbé lesz egyhangú a dekorációnk, ha vegyítjük a formákat. Ráadásul még az egyéniségünket is belecsempészhetjük a díszítésbe: már nálunk is rengetegféle vicces műanyag- vagy üvegdísz kapható: pizza, egy üveg gin, kalapács, sodrófa, pink krokodil – ajándéknak is vicces egy-egy ilyen személyre szabott apróság, és akár családi belső poénokat vagy utazásról hozott emlékeket is megjeleníthetünk így az ünnepen.


Nyitókép: Morgane Le Breton/Unsplash