Sem szülni, sem temetni nem lehet ebben az extrém hideg norvég városban

Ha fázunk az itthoni hidegben, gondoljunk csak a Spitzbergákra: egy norvég településen annyira extrém az időjárás, hogy néhány, számunkra természetes dolgot, mint a halottaink eltemetése, ott egyszerűen lehetetlen végrehajtani, ráadásul fél évig szinte teljes a sötétség.


Fotó: 123RF

Ennél északabbra már csak az Északi-sark van

A Spitzbergák fővárosa, Longyearbyen különös, lenyűgöző világ. Egy kétezres város, ahol nyáron éjjel-nappal süt a nap, télen viszont szinte állandó a sötétség. A városlakók fegyverrel a vállukon közlekednek az utcán, hiszen az év minden szakában állandó a jegesmedveveszély. Mivel a Spitzbergákon nincs erre felkészült kórház, a terhes nőknek a kiírt időpont előtt három héttel el kell hagyni a szigetet, és a legközelebbi nagyvárosban, Tromsøben szülnek. Nemcsak szülni, de temetni se lehet itt, a holttestek ugyanis az állandóan fagyott talaj miatt nem indulnak oszlásnak, így a holtakat átszállítják Norvégia más területein fekvő temetőkbe.

Fotó: 123RF

A fél éves sötétségért cserébe nyáron még éjjel is süt a nap, ám egy kis zöld aljnövényzeten kívül más nem terem meg ezen a földön.


Érdekesség továbbá, hogy a lakók nem tarthatnak macskákat, egyrészt mert tartanak a rókákról átterjedő veszettségtől, másrészt mert óvják a szigetvilág egyedi madárvilágát. Kutyákból is inkább csak szánhúzó fajták terjedtek el, a Spitzbergák nem a pincsik hazája.

Fotó: 123RF

Ilyen durvák a hóviharok Longyearbyenben


Nyitókép: 123RF