A legolcsóbb nyaralóhelyek jelenleg Európában

A marmarisi Turunc Bay
Az utazásszervezők és utazási irodák szerint a külföldi nyaralások iránti kereslet 2023-ban közel áll ahhoz, hogy elérje a járvány előtti szintet. A foglalások felfutásával azonban az utazás ára is emelkedik. Íme három olyan európai hely, ahol olcsón lehet nyaralni, valamint az az európai ország, amely a világ legdrágább úti célja.

A legolcsóbb nyaralási célpontok Európában 2023-ban

A világ úti céljait rangsorolja a megfizethetőség szempontjából rangsoroló Holiday Money Report listáján jól látszik, hogy az ételek, italok és egyéb turisztikai alapanyagok árai a világ üdülőhelyeinek és városainak 80 százalékában emelkedtek.

Az emelkedő költségek ellenére megállapították, hogy a britek előnyben részesítik az utazásokat, és a megkérdezettek mindössze 27 százaléka számít arra, hogy idén csökkenteni fogja a nyaralási kiadásokat. Sokan azonban azt mondják, hogy idén korábban kell elkezdeniük a spórolást, hogy megengedhessék maguknak az utazást, míg 43 százalékuk azért választja a külföldi nyaralást, mert az kevesebbe kerül, mint az Egyesült Királyságban.

A világ legolcsóbb úti céljainak 2023-as megtalálása érdekében a jelentés nyolc alapvető turisztikai cikk, többek között kávé, sör, naptej és háromfogásos étkezés, költségeit hasonlította össze.

A törökországi Marmaris a legolcsóbb nyaralási célpont Európában 2023-ban

Fotó: Shutterstock

Ha napsütésre és tengerre vágyunk megfizethető áron, nincs jobb választás, mint Törökország türkizkék tengerpartja.

A felmérés szerint Marmaris, a kobaltvízzel és csillogó kikötőkkel rendelkező tengerparti üdülőhely a legolcsóbb nyaralási célpont jelenleg Európában. A tengerparti város tavaly az első helyet szerezte meg, de 2023-ban a török líra olcsóbbá válása ellenére a második helyre csúszott vissza.

Sok helyhez hasonlóan az árak tavaly óta több mint kétszeresére emelkedtek az infláció és a bárokban és éttermekben fizetett minimálbér 55 százalékos emelése miatt. Ennek ellenére egy kávét 1,45 fontért (kb. 600 forint), egy üveg sört alig 3 fontért (kb. 1300 forint), egy háromfogásos étkezést két személyre, házi borral együtt pedig 40 font (17 ezer forint) körül lehet kapni.

A portugál Algarve-ban a legolcsóbb a kávé és a bor

Fotó: Shutterstock

Ha szeretjük az akciós italokat, Portugália Algarve-ja kínálja a legjobb ár-érték arányt. A Holiday Money Report szerint az eurózóna legolcsóbb úti célja, bár az árak tavaly óta harmadával emelkedtek.

A sziklaalakzatokkal és fehérre meszelt házakkal tarkított tengerparton azonban a világ összes úti célja közül a legolcsóbb kávé 0,81 font (350 forint), a bor pedig 1,81 font (780 forint).

A bolgár Naposparton a legjobb az olcsó étkezés

Fotó: Shutterstock

A Fekete-tenger partján fekvő bulgáriai Naposparton az evés és ivás is kellemesen megfizethető. A tengerparti üdülőhelyen egy csésze kávé mindössze 0,96 fontba (kb. 400 forint), egy üveg sör pedig 1,91 fontba (kb. 800 forint) kerül.

Európában a Naposparton a legolcsóbb egy két személyre szóló háromfogásos vacsora borral együtt, alig több mint 36 font (15-16 ezer forint). Ez jó hír azoknak az utazóknak, akik a helyben fogott tenger gyümölcseit szeretnék megkóstolni.
Ne felejtsük el a vacsorát egy adag rakiával, egy erjesztett gyümölcsből készült bolgár pálinkával befejezni.

Az izlandi Reykjavik a legdrágább nyaralási célpont 2023-ban

Fotó: Shutterstock

A világranglista alján az izlandi Reykjavik áll. A lenyűgöző modern építészet és a geotermikus medencék fővárosa az egyik legdrágább hely Európában, ahol enni és inni lehet.

Reykjavik virágzó kézműves sörökkel és pezsgő éjszakai élettel rendelkezik, de az esti szórakozás megterhelheti a pénztárcánkat egy üveg sör vagy egy pohár bor közel 9 fontba (kb. 4 ezer forint) kerül.

Ha étteremben szeretnénk enni, készüljünk fel arra, hogy egy két személyre szóló háromfogásos vacsora és a ház bora körülbelül 136 font (kb. 60 ezer forint) lesz.

(Euronews)

Nyitókép: Shutterstock