16 Oscar-jelölt film, amit akár már ma is megnézhetünk online​

A Ne nézz fel! című film részlete

A héten bejelentették az Oscar-díjátadó jelöltjeinek listáját, melyen rengeteg nagyszabású és zseniális alkotás kapott helyet. Annak érdekében, hogy mindenki be tudja hozni az esetleges lemaradását, összeszedtük azokat a filmeket, melyeket már ma meg lehet nézni online.

A kutya karmai közt

www.youtube.com

The Power of the Dog | Official Trailer | Netflix

A Netflix utóbbi szezonjának messze az egyik legkedveltebb darabja, melyet a Velencei Filmfesztiválon mutattak be először. Összesen tizenkét jelölést kapott, köztük a legjobb filmnek járó díjra, valamint a rendezőnek járó írói elismerésre is. Ezek mellett több színész is esélyt kapott a győzelemre: Benedict Cumberbatch a legjobb színész, Kirsten Dunst a női mellékszereplőnek járó, Jesse Plemons és Kodi Smit-McPhee pedig a mellékszereplő kategóriában száll versenybe.

Belfast

www.youtube.com

BELFAST - Official Trailer - Only In Theaters November 12

Az akadémia nagyon odáig van a Belfastért, hiszen 7 jelölést is megszavaztak az alkotásnak. A legjobb film, eredeti forgatókönyv és a rendezés kategóriában is esélyesnek látják a filmet, melyben egy szűkkörű, ír család tagjait külső veszély fenyegeti.

Richard király

www.youtube.com

RICHARD KIRÁLY - Előzetes (12)

Will Smith már a harmadik díjra pályázhat a Richrad királyban nyújtott szerepéért, melyben a teniszbajnok Serena és Venus Williams apját alakítja. A produkció hat jelölést kapott, köztük pedig Beyoncé elbűvölő dala, a Be Alive is bekerült a legjobbak közé.

Encanto

www.youtube.com

Encanto - szinkronizált előzetes #1

A Disney egyik legújabb, megállíthatatlan sikernek örvendő animációs filmje három jelölést kapott az akadémiától. A legjobb animációs film kategóriában az egyik legesélyesebb jelölt lehet, a legjobb eredeti zenéért pedig Germaine Franco műve, a Dos Oruguitas száll ringbe. Csodával határos módon a We Don't Talk About Bruno — mely első helyezést ért el Billboard Hot 100-as listáján — nem érintette meg a döntőbizottságot. A mese mindenki számára megtekinthető a Disney+ kínálatában.

Az élet Ricardóéknál

www.youtube.com

Being the Ricardos - Official Trailer | Prime Video

Bár kétséges volt, a Lucille Ball és Desi Arnaz kulisszák mögötti történetét feldolgozó film mégis három színészi Oscar-jelölést szerzett. Nicole Kidman, Javier Bardem és J.K. Simmons a húzónevei a filmnek, így ők megérdemelnék az elismerést kiemelkedő teljesítményükért. A korlátozások miatt csak csökkentett számban vetítették a mozikban, azóta pedig kizárólag az Amazon Prime oldalán lehet lepörgetni.

The Eyes of Tammy Faye

www.youtube.com

THE EYES OF TAMMY FAYE | Official Trailer | Searchlight Pictures

Ebben az életrajzi filmben Jessica Chastain és Andrew Garfield alakítják Tammy Faye és Jim Bakker televíziós evangélistákat. Chastainnek ez a harmadik Oscar-jelölése, korábban 2011-ben és 2012-ben kapott lehetőséget. Akik még nem látták ezt a filmet, ők az HBO Max streaming szolgáltató platformján pótolhatják hiányosságukat.

Ne nézz fel!

www.youtube.com

DON'T LOOK UP | Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence | Official Trailer | Netflix

A Netflix világkatasztrófa köré épített drámája egészen négy jelölésig szárnyalt, de a hatalmas sztárparádé ellenére egyik színész sem kapott esélyt. Mivel a legjobb film kategóriában is indul, így ez lehet a tizenharmadik olyan produkció, amely színészi jelölés nélkül kapja meg a címet.

Dűne

www.youtube.com

Dune | Official Main Trailer

Frank Herbert 1965-ös sci-fi regénye ihlette Denis Villeneuve-öt a film elkészítésére, a végeredmény pedig egy nagyszabású, vizuálisan lenyűgöző remekmű. Az egyik legtöbb jelölést kapta, konkrétan tíz kategóriában indulhat a szobrokért folytatott versenyben. A Dűne premierje tavaly ősszel volt a Velencei Filmfesztiválon, majdnem egy évvel azután, hogy a 2020-ra tervezett bemutatót a koronavírus miatt elhalasztották. Nagyon sokak számára ez a 2021-es év egyik legjobb filmje.

Menekülés

www.youtube.com

Flee Trailer #1 (2021) | Movieclips Indie

Jonas Poher Rasmussen történelmet írt az Oscar-díj történelmében, hiszen a legjobb animációs film, dokumentumfilm és nemzetközi játékfilm kategóriákban is nevezést kapott. Egy egykori, afganisztáni menekültgyerek életét követhetjük nyomon, melyet saját maga mesél el 20 évvel a történtek után. A tragikus és megindító történet a Hulu kínálatában felkereshető.

Coda

www.youtube.com

CODA — Official Trailer | Apple TV+

A kritikusok többsége elismerően nyilatkozott a sztoriról, és egyértelműen rekordokat döntögetett az Apple TV+-on elért 25 millió dolláros bevételével. Három Oscar-díj jelöléssel büszkélkedhet: legjobb film, adaptált forgatókönyv és a mellékszereplőknek járó elismerésért is rajtvonalhoz állhat Troy Kotsur.

Tick, Tick... Boom!

www.youtube.com

tick, tick...BOOM! | Official Trailer | Netflix

Lin-Manuel Miranda első rendezése két mezőnyben indul. Miradandát egyébként a legjobb eredeti dal kategóriában is jelölték a Dos Oruguitas című remekművéért, így akár két filmbéli közreműködéséért is díjat érdemelhet. Jelenleg a Netflixen nézhetjük meg az Andrew Garfield főszereplésével készül musicalt.

A Gucci-ház

www.youtube.com

HOUSE OF GUCCI | Official Trailer | MGM Studios

Lady Gaga nem kapta meg élete második, főszereplőnek járó jelölését, viszont a filmet dobogóra emelték a smink és frizura kategóriájában. Gaga egyébként már büszkélkedhet egy Oscar-díjjal, ugyanis a 2018-ban bemutatott Csillag születik című film zenéjéért elnyerte a legjobb eredeti dalnak járó trófeát.

Az elveszett lány

www.youtube.com

The Lost Daughter | Official Trailer | Netflix

Maggie Gyllenhaal első játékfilmje a Lady Birdhöz és a Tűnj el!-hez csatlakozik, mint az Akadémia pecsétjével rendelkező, szóló rendezői debütálás. A Velencei Filmfesztiválon láthatta először a nagyközönség, azóta viszont a Netflix kínálatában megtekinthető.

Spencer

www.youtube.com

Spencer (12E) - hivatalos feliratos előzetes #1

Bár a kritikusok lehúzták és a többi díjátadón sem aratott átütő sikereket, Kristen Stewart sikeresen megszerzett egy jelölést Diana hercegnő szerepéért. A film nem indul más kategóriákban, viszont a Hulun bárki megnézheti, akit érdekel egy kis részlet a királyi család egyik legnagyobb tragédiájából.

Macbeth tragédiája

www.youtube.com

The Tragedy of Macbeth | Official Trailer HD | A24

Denzel Washingtonnak ez a tizedik jelölése, ezúttal a legjobb színészi alakításért. Joel Coen tette különlegessé ezt az újragondolást, amely a díszlettervezés és az operatőri munka terén is elismerést kapott. A film — a bemutatót követően — az Apple TV+ oldalán szerez további nézettséget.

Rémálmok sikátora

www.youtube.com

NIGHTMARE ALLEY | Official Trailer | Searchlight Pictures

Guillermo del Toro elmondása szerint teljes karrierje során közel állt hozzá a film noir műfaja. A Bradley Cooper és Cate Blanchett főszereplésével készült film december 17-én került a mozikban, mielőtt az HBO Max és a Hulu megjelentette volna a saját oldalán. Négy kategóriában állhat a startvonalhoz, köztük a legjobb film címét is elnyerheti.


Nyitókép: Instagram/dontlookupfilm