Friss aloe vera szár szeletei és a belőle készült gél

Ez az aloe vera 6 előnye a bőr számára

Az aloe vera bőrre gyakorolt előnyei a leégés kezelésén túl sokkal szélesebb körűek, ezeket szedtük össze az alábbi cikkben.

A gélszerű aloe verát az aloéból nyerik ki, amely egy jellemzően forró, száraz éghajlaton termő, zamatos növény. Ez antioxidáns, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek fokozzák a gyógyulást, hidratálják a bőrt és megelőzik az öregedést.

A kutatások szerint az aloe növény akár 200 különböző aktív vegyületnek, például vitaminoknak, ásványi anyagoknak és aminosavaknak is otthont adhat, amelyek számos bőrbetegség, például kisebb égési sérülések, pikkelysömör és seborrheás dermatitis kezelésében segíthetnek.

A szakértők szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben alátámasszák az aloe bőrre gyakorolt előnyeit.

„Nem minden vizsgálat bizonyította az előnyöket, így bár az aloe vera valószínűleg biztonságosan kipróbálható, még nem rendelkezünk olyan nagy, szigorú vizsgálatokkal, amelyekre az orvostudományban támaszkodnak, hogy konkrét ajánlásokat tegyünk”

– mondja Lauren Taglia, a Northwestern Medicine Central DuPage Hospital bőrgyógyásza.

Az aloe vera jól vizsgált vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, például C- és E-vitamint és cinket, így a jelenlegi elmélet szerint az aloe vera önmagában nem javítja a bőrproblémákat, de más termékekkel együtt alkalmazva javíthatja azt, amit már megtett a bőréért. A hajra gyakorolt jótákony hatásairól itt írtunk bővebben.

Az aloe vera bőrre gyakorolt előnyei az EatingWell cike alapján:

1. Enyhíti a leégést és a bőrsérüléseket

Az aloe vera a kollagénszintézis és a keresztkötés fokozásával enyhíti a leégést és a bőrsérüléseket. Ez segít csökkenteni a keletkező hegszövetet és felgyorsítja a sebgyógyulást. Az aloe aloin és antrakinonok nevű vegyületeket is tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak, ez segíthet a fájdalom enyhítésében és a gyógyulás elősegítésében.

De vigyázzunk, az aloe verát csak enyhe és közepes mértékű első- és másodfokú égési sérüléseknél szabad alkalmazni, a súlyosabb égési sérüléseket orvosi ellátásban kell kezelni.

2. Hidratálja a bőrt

Mivel az aloe vera humektánsokat tartalmaz (olyan anyagokat, amelyek a levegőből vagy a bőr mélyéről vonzzák a vizet), a szakértők úgy gondolják, hogy különösen jótékonyan hat a száraz bőrtípusokra. Az aloe mukopoliszacharidokat tartalmaz, amelyek megkötik a nedvességet a bőrben. Összetartó hatása is van, mivel összetapasztja a hámló hámsejteket, ami puhább bőrt és jobb bőrintegritást eredményez.

3. Halványítja a sötét foltokat és a striákat 

Az aloéban két olyan vegyület van, amely halványíthatja a sötét foltokat és a striákat: az aloesin és az aloin. Egy vizsgálatban az aloesint 15 napon át naponta négyszer alkalmazták, és hatásosnak bizonyult az UV sugárzás okozta és az akné utáni hiperpigmentáció kezelésében. Egy másik tanulmány szerint az aloin elpusztította a pigmentált sejtek melaninsejtjeit (amelyek túltermelődése okozza a sötét foltok kialakulását) azáltal, hogy gátolta a melanin termeléséért felelős enzim, a tirozináz aktivitását.

4. Kezeli az aknékat

Az aloe vera a természetben előforduló szalicilsavat, karbamidnitrogént, fahéjsavat, fenolokat és ként tartalmaz - mindezek gátolják a gombák, baktériumok és vírusok szaporodását. Gyulladáscsökkentő képességekkel is rendelkezik, ami elnyomja a Propionibacterium acnes nevű, a pattanásokat okozó baktériumot.

A szalicilsav jelenleg az egyik legjobb módja a pattanások megelőzésének, mivel leválasztja az elhalt sejteket a bőr külső rétegéről, és csökkenti a bőrpírt és a gyulladást.

5. Megnyugtatja a bőr állapotát

A pikkelysömör - egy gyulladásos állapot, amely vörös, viszkető és hámló foltokat okoz - fellángolásait jobban lehet kezelni, ha aloe verát is használunk, köszönhetően gyulladáscsökkentő tulajdonságainak. Ugyanez a helyzet az ekcémával, amely vörös és viszkető, valamint gombás és bakteriális fertőzésekre hajlamosabb bőrt okoz.

Az aloe fertőtlenítő, antibakteriális, gombaölő és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hidratálással és a szennyeződésektől való védelemmel megnyugtathatják az ekcémát.

6. Lassítja az öregedés jeleit

Mivel az aloe vera C- és E-vitamint tartalmaz, érthető, hogy segíthet megelőzni a szabad gyökök, azaz a sejtkárosodást okozó molekulák képződését. Eközben a benne lévő szalicilsav gyengéd hámlasztóként hat – és ha egyszer azok a bosszantó elhalt hámsejtek eltűnnek az útból, a többi bőrápoló termék jobban behatolhat a felszínre, és ennek eredményeképpen hatékonyabban végezheti a dolgát.

Hogyan válasszuk ki a legjobb aloe vera gélt a bőrünk számára? Ahhoz, hogy a lehető legtöbb a bőrre gyakorolt előnyeit elérjük, a legjobb, ha tiszta aloe vera gélt vásárolunk, nem pedig egy olyan készítményt, amelyben az aloe mennyisége nagyon kevés lehet. Ha az aloe vera az első három összetevő között található a listán, az arra utal, hogy a készítményben ígéretes mennyiség van belőle.

Mivel némi tartósításra szükség van, nem létezik 100%-os aloe vera gél, ezért próbáljunk meg olyat találni, amelyikben a lehető legnagyobb százalékban van aloe vera, és a lehető legkevesebb további összetevő van benne. Ha a címkén az áll, hogy 100% gél, az azt jelenti, hogy tiszta gélről, nem pedig tiszta aloe veráról van szó.

Az is fontos, hogy az aloe vera gél ne tartalmazzon adalékanyagokat, például alkoholt, illatanyagot vagy színt (az aloe verának világosnak kell lennie, nem zöldnek), mivel ezek az adalékanyagok irritálhatják a bőrt, és meghiúsítják a célt.

Nyitókép: Shutterstock / sundaemorning