Ebből az 5 élelmiszerből érdemes betárazni tavasszal
Az április azt jelenti, hogy a csípős reggelek átadják helyüket a napsütötte esti égboltnak. Az időjárás változása a piacon kapható termékek választékában is változást hoz. Amikor vásárolni mész, ragadd meg ezt az öt szezonális élelmiszert! Mutatjuk, mivel érdemes áprilisban feltölteni az éléskamrádat.
1. Spárga
Fotó: Shutterstock
Ez a szezonális zöldség a dietetikusok kedvence. 1 csésze nyers spárga 3 gramm rostot, 3 gramm fehérjét és 56 mikrogramm csonterősítő K-vitamint (a felnőttek számára ajánlott napi bevitel több mint felét) biztosít. Emellett a zöldség A és C vitamint, káliumot és foszfort is tartalmaz.
A zöldség előnyei azonban itt nem érnek véget. A spárga jó prebiotikus rostforrás, mely fontos a bélrendszeredben lévő jó baktériumok táplálásához. A spárga élénk színpompát kölcsönöz a tavaszi ételeknek, például a salátáknak, tésztáknak, lepényeknek és köreteknek.
2. Edamame bab
Fotó: Shutterstock
Bár az edamame egész évben kapható a fagyasztószekcióban, a táplálkozási szakemberek szerint a friss az igazán nyerő. Az olyan szójaételek, mint az edamame, szívbarátok, és védelmet nyújthatnak bizonyos ráktípusokkal szemben. Ami az edamame egészségügyi előnyeit illeti, egy ½ csészényi adag a babból 7 gramm fehérjét és 3 gramm rostot biztosít, emellett jó vasforrás is. Az edamame növényi alapú fehérjét, rostot és más kulcsfontosságú tápanyagokat ad a tavaszi salátákhoz, mártogatósokhoz, snackekhez.
3. Retek
Fotó: Shutterstock
Ezek az apró, rózsaszín és fehér szépségek egyből a kedvenceiddé válnak, ha a salátához adod, savanyítod, vagy a pirítósodhoz eszed őket. Bár egész évben fellelhetőek, a friss retek tavasszal ragyog igazán. Ráadásul a retek a mustárfélék családjába tartozik, ami azt jelenti, hogy a zöld teteje is ehető.
Akár nyersen, salátaként, akár sütve fogyasztod a retket, hozzájutsz a benne rejlő tápanyagok előnyeihez. Az USDA szerint egy fél csésze szeletelt nyers retek mindössze 9 kalóriát tartalmaz, olyan tápanyagok mellett, mint a kálium és a C-vitamin.
4. Édesburgonya
Fotó: Shutterstock
Lehet, hogy a gyökérzöldségek elhalványulnak, ahogy a napfény utat talál magának, de ez nem jelenti azt, hogy az olyan éléskamra-alapanyagoknak, mint az édesburgonya, ne lenne mindig helyük a konyhádban. Sokaknak az édesburgonya az őszi és téli hónapokban jut eszébe, de a pácolásnak és tárolásnak köszönhetően egész évben elérhető.
Évszaktól függetlenül az édesburgonya rengeteg tápanyagot tartalmaz. Egy csészényi adag felkockázott édesburgonya 3 gramm töltelékrostot és A-vitaminforrást biztosít, amely fontos tápanyag a szaporodás, a látás és az immunrendszer egészsége szempontjából.
Ráadásul az ízprofiljának köszönhetően az édesburgonya gyönyörűen párosítható számos tavaszi kedvenccel, például citrusfélékkel, zöldekkel, gombákkal és céklával. Fontold meg, hogy friss szezonális fűszernövényeket és zöldfűszereket, például zöldhagymát és metélőhagymát párosítasz hozzá, és töltött édesburgonyát készítesz.
5. Avokádó
Fotó: Shutterstock
Az avokádó nemcsak a szívbarát zsírok forrása, hanem remek módja annak is, hogy több rostot és folsavat adj az étrendedhez. Az USDA szerint egy avokádó egynegyede 2,5 gramm laktató rostot biztosít. Ráadásul az avokádó nagyszerű tápanyag-erősítőként működik a receptekben, mivel a szívbarát zsírok valójában segítik a más élelmiszerekben található zsírban oldódó vitaminok (például az A-, D-, E- és K-vitamin) felszívódását.
Forrás: Eatingwell
Nyitókép: Shutterstock