Lila spárgaszárak

Mi az a lila spárga és miért érdemes beépíteni az étrendünkbe?

A lila spárga különleges színe és íze mellett kiváló tápanyagokat is biztosít. Az alábbi cikkben összeszedtük a lila spárga egészségügyi előnyeit.


Elég volt a gyökérzöldségekből ezen a télen? Most, hogy a tavasz már itt van a sarkon, rengeteg szezonális termékkel, például spárgával gazdagíthatjuk ételeinket. Bár ez a szálkás, lándzsaszerű zöldség évelő növény, amely egész évben kapható, a spárga április és május között a legjobban elérhető. A legfinomabb spárgaszárakat ezekben a hónapokban találjuk meg a helyi élelmiszerboltokban, a speciális élelmiszerüzletekben és a termelői piacokon, beleértve a kevésbé elterjedt fajtákat, például a lila spárgát.

A lila spárga Olaszország Liguria régiójából származik, de azóta számos más országban is termesztik. Három fő fajtája létezik, amelyek fizikai és ízprofilja enyhén különbözik egymástól. Zöld és fehér unokatestvéreihez hasonlóan a lila spárga is változhat a szár vastagságában. A vastagabb szárak fásabbak, csípősebbek, húsosabbak és rostosabbak, míg a vékonyabbak puhák, zsengék és ropogósak.

Fehér társaihoz hasonlóan a lila spárga is enyhe ízű, de édesebb, mint a zöld spárga és magasabb a természetes cukortartalma, mint más spárgafajtáknak. A lila spárga íze is diósabbm negfőzzve az árpa, a mandula és az articsóka keverékére emlékeztet.

A lila spárga egészségügyi előnyei

A spárga alacsony nátrium- és kalóriatartalmú, valamint zsír- és koleszterinmentes, emellett kiváló forrása a K-vitaminnak, amely a véralvadáshoz nélkülözhetetlen tápanyag. Körülbelül 6 szál spárga a napi ajánlott K-vitamin-bevitel több mint felét tartalmazza egy 2000 kalóriás étrend alapján.

Kétségtelenül „táplálkozási erőműről” van szó, minden 90 grammos adag lila spárga a napi folsavszükséglet több mint egyharmadát is biztosítja. Ez az alapvető fontosságú B-vitamin segít megelőzni a vérszegénységet és egészségesen tartja a szívet. A folsav a terhességet fontolgató nők számára is létfontosságú tápanyag, mivel segít csökkenteni a fejlődés első heteiben a csecsemőknél az idegcsőhibák kockázatát.

A spárga élelmi rostforrás is, amely fontos tápanyag az egészséges bélrendszer támogatásához és az olyan krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez, mint a szívbetegség és a cukorbetegség. Emellett a szálkás zöldségfélék tiamint és riboflavint is tartalmaznak, mindkettő nélkülözhetetlen a növekedéshez és fejlődéshez, valamint az energikus anyagcseréhez.

Ami azonban a lila spárgát kiemeli zöld és fehér rokonai közül, az a bőséges antocianin-tartalma, amely a lila árnyalatot adó pigment. Az antociánok emellett erős antioxidánsok, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és védelmet nyújthatnak a szívbetegségek, a cukorbetegség és a Parkinson-kór ellen.

Hogyan fogyasszuk a lila spárgát?

A csípős lila spárga nyersen is fogyasztható, és szinte bármilyen saláta színes kiegészítője. Jól illik a legtöbb zöldséghez, fűszerhez és fűszernövényhez, sőt még az olyan gyümölcsökhez is, mint az áfonya.

Bár a lila spárga hő hatására elveszíti élénk színét, sokoldalú zöldség, amely számos főtt ételhez jól passzol. Ahhoz, hogy a főtt lila spárga megőrizze lila árnyalatát, gyorsan blansírozzuk, majd a szárakat jeges vízben sokkoljuk, vagy magas hőfokon grillezzük meg. Még ha veszít is a színéből, az enyhén megégetett spárga finom.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock / Kuboo