Paradicsom palántáit öntöző nő

5 szuper tipp házi paradicsom termesztéshez

Alice Vincen kertészeti szakértő segít tippjeivel a helyes otthoni paradicsom termesztésben.


1. Bokros vagy kordonos

Mielőtt elkezdenénk, ki kell találnunk, hogy bokros vagy kordonparadicsomot szeretne-e termeszteni. A bokros paradicsom ideális kisebb helyekre, vagy ha konténerben tervezünk termeszteni, a növények zömökebbek lesznek, és nem igényel annyi karózást; sőt, akár kocsányos paradicsomot is nevelhetünk. A kordonparadicsom sokkal magasabbra, akár két méteresre is nő, és karó ellenében. Nagyszerűek, ha üvegházzal, napos hátsó fallal rendelkezünk, vagy kevés a hely, de több gondozást igényelnek.

2. Vágjunk bele

Ha magról szeretnénk paradicsomot termeszteni, most vágjunk bele. A paradicsomnak jót tesz, ha egy kis szezonkezdetet kap, és mivel a tavaszi napéjegyenlőség előttünk áll, a nappalok gyorsan hosszabbodnak, így hamarosan kihajtanak. Ha nincs magtálcánk, használhatunk kis növénycserepeket vagy akár újrahasznosított joghurtos edényeket is.

Ezeket töltsük meg tőzegmentes vetőmagkomposzttal, tapogassuk le és öntözzük meg jól a talajt, majd helyezzünk három-négy magot a talaj felszínére, mielőtt még több földdel vagy vermikulittal befednénk. Ezután helyezzük a cserepeket vagy tálcákat egy átlátszó műanyag zacskóba, hogy megőrizze a meleget és a páratartalmat. Ha van fűtött palántanevelőnk, akkor azt is használhatjuk helyette. A paradicsomnak melegre van szüksége a csírázáshoz és a jó növekedéshez, ideális esetben 18 °C körüli hőmérsékletre és jó napfényre. A napos ablakpárkány tökéletes hely.

3. Átültetés

Pár héten belül már palántáink lesznek, és ha magtálcába vetettük őket, akkor cserepezni vagy nagyobb cserepekbe ültetni kell őket. Ez akkor a legjobb, amikor a növénynek már két valódi levele van, nagyobb, bordázott levelek, nem pedig a kisebb, kerekded maglevelek.

A paradicsom esetében a legfontosabb, hogy ne sérüljön meg a szár. Készítsük elő a nagyobb cserepeket komposzttal, mint korábban, és öntözzük meg jól, majd az ujjunkkal készítsünk lyukat a közepébe. Egy ceruzával óvatosan szondázzunk a palánta alá, hogy a magot és a gyökeret kiássuk, majd óvatosan emeljük fel a palántát az egyik valódi levelénél fogva, és tegyük az új cserépben lévő lyukba. Ha kész, rögzítsük és öntözzük meg jól.

Tartsuk világos és napos helyen, és öntözzük jól. Kb. 16 °C körüli hőmérsékletre van szüksége, ezért szükség esetén tartsuk a műanyag zacskós üvegházban.

4. Palántából növény

A palántákból a következő hónap során rendes növények lesznek. Amikor már látjuk a virágbimbók megjelenését, akkor áthelyezhetjük őket a végleges helyükre. A paradicsom éhes növény, amelynek jót tesz a hely. Nagyjából két növény elegendő egy életre szóló zsák méretű edénybe (az életre szóló zsákok jó termesztőzsákok az ehető növények számára, mivel később újra felhasználhatók).

Akár földbe, akár konténerbe ültetjük, győződjünk meg róla, hogy a lehető legjobb minőségű, tőzegmentes komposztot használjuk, mivel ez elősegíti a növekedést, és a növényeket jól öntözzük, valamint napos helyre ültessük. Ha kordonos paradicsomot termesztünk, karózzuk le őket, és kezdjük el eltávolítani az oldalhajtásokat. A bokros paradicsomnak nem kell eltávolítani az oldalhajtásait, ezért karózzuk meg, amikor szükségesnek látjuk, vagy ha úgy tűnik, hogy a növénynek támaszra van szüksége.

5. Termőidőszak

Amint a növények virágba borultak, elkezdenek termőre fordulni, és ez a legfontosabb időszak, amikor táplálni kell őket. Néhány hetente használjunk magas káliumtartalmú tápanyagot vagy paradicsomtápot. Ha folyékony tápanyagot használunk, mindig nedves talajba adagoljuk.