Egy nő háttal ül a kamerának

​A bőrsejtek regenerálódásának titkai a tartós szépségért​

Bőrünk szépsége sok esetben múlik életvitelünkön, genetikánkon, valamint azon is, hogy mennyi mindent teszünk az egészséges sejtekért. Alábbi cikkünkben bemutatjuk, hogyan működik bőrünk öngyógyító folyamata, és hogy mit érdemes tennünk, illetve elkerülnünk a legpozitívabb hatás eléréséért.Bőrünk sejtek millióiból áll. Ezeket rengeteg külső tényező képes károsítani, például a környezeti behatások, életmódbeli rossz szokások, a rossz táplálkozás vagy a sok fizikai stresszhatás. Ennek eredményeként szervezetünk olyan következményekkel reagál, mint a gyulladás, pigmentáció, idő előtti öregedés, kiszáradás, bőrpír vagy szárazság.

Mindannyian egyediek vagyunk, és ezt elmondhatjuk bőrünk genetikai összetételéről és sejtjeink viselkedéséről is. A genetika befolyásolja bőrünk viselkedését, a zsírmirigyek méretét, a lipidtartalmat és a melanin gazdagságát, mindezek a tényezők szerepet játszanak a bőr reakciójában.

A külső hatások roncsolásának mértékét nagyban befolyásolja a genetikánk. Egy igazán egyszerű példát véve: a különböző bőrszínek máshogy védekeznek az UV-károsodás ellen. A bőr állapotait, például a pigmentációt nagymértékben befolyásolhatja a genetikai kódolásunk. Bőrünk színe befolyásolja, hogyan védekezik a bőr az UV-sugárzással szemben. Minden bőrtípusnál tapasztalható fényöregedés, de a különböző etnikai csoportok más-más mechanizmusokkal kezelik sikeresebben a fénykárosodást — írja a Byrdie.

Egy szepl\u0151s l\u00e1ny z\u00f6ld szeme

Fotó: Unsplash/Daniil Lebedev

Bár sok esetben bőrünk hatékonyan védekezik, ez nem azt jelenti, hogy semmit sem tehetünk vagy kell tennünk a védekezés érdekében. Bizonyos életmódbeli változtatásokkal fiatalon tarthatjuk bőrünket. Az étrendünk módosításával, az alvási rendünk szabályozásával és a rendszeres testmozgással sokat javíthatunk helyzetünkön.

Érdemes kezelnünk a károsodásokat, vagy hagyatkozzunk a természetes regenerációra?

A legtöbb kutató a kettő közötti arany középút megtalálását támogatja, hiszen amennyiben megfelelő módszerekkel kezeljük a problémákat, akkor gyorsabban előidézhetjük a bőrünk regenerálódó képességét, mely gyorsan és hosszan tartó szépséget eredményezhet.

Érdemes azonban odafigyelni, mivel és hogyan ápoljuk a bőrünket. Egyes szakértők vizsgálatai alapján néhány hámlasztószer tartós használata rossz beidegződést indít el a sejtjeinkben, ugyanis arra késztetik őket, hogy nehezebben dolgozzanak a károsodások elleni önjavításon.

Mindezekből az következik, hogy az életmódbeli változtatásokkal, a genetikánk figyelembevételével és a szépségápolási szerek kontrollált használatával hatékonyan támogathatjuk a bőrünk önjavító képességét.