Bőrápolást végző nő ül az ágyon

Mit kell tudnod a bőröd védőrétegéről és hogyan védd meg?

A bőrgát megvédi a szervezetet a szabad gyököktől. De hogyan védjük meg a bőrgátat az őt érő károktól?

A szépségboltok és drogériák polcai tele vannak olyan termékekkel, amelyek célja a bőr védelme és megfiatalítása. Némelyik hámlaszt, némelyik dúsít, mások pedig hidratálnak. Mindezen termékek közös jellemzője, hogy a testünk legkülső rétegére hatnak, amelyet bőrgátnak vagy barriernek nevezünk.

Bőrünk rétegekből áll, amelyek mindegyike fontos funkciókat lát el a testünk védelmében. A legkülső réteget, az úgynevezett stratum corneumot gyakran téglafalnak nevezik. Szívós bőrsejtekből, úgynevezett szarurétegsejtekből áll, amelyeket habarcsszerű lipidek kötnek össze. Ez a bőrgátunk.

A bőrsejtek, vagyis a „téglák” belsejében keratin és természetes hidratálószerek találhatók. A lipidréteg tartalmazza:

 • koleszterin
 • zsírsavak
 • ceramidok

Ez a fantasztikusan vékony téglafal szó szerint életben tart minket. Enélkül a különböző káros környezeti toxinok és kórokozók behatolhatnának a bőrünkbe, és káros hatásokat okozhatnának a szervezetünkben. Ráadásul a bőrgát nélkül a testünkben lévő víz elszökne és elpárologna, így teljesen kiszáradnánk.

Bőrgátunk alapvető fontosságú az általános egészségi állapotunk szempontjából, és meg kell védeni, hogy segítse a test megfelelő működését.

Mi károsíthatja a bőrgátat? 

Bőrünk naponta számos fenyegetés ellen védekezik, amelyek közül sokan kívülről, néhányan pedig belülről érkeznek.

Néhány külső és belső tényező, amely hatással lehet a bőrgátra:

 • túl nedves vagy túl száraz környezet
 • allergének, irritáló anyagok és szennyeződések
 • túl sok napozás
 • lúgos tisztítószerek és szappanok
 • durva vegyi anyagoknak való kitettség
 • túlzott hámlasztás vagy túlzásba vitt mosás
 • szteroidok
 • pszichés stressz
 • genetikai tényezők, amelyek hajlamosabbá tehetnek minket bizonyos bőrbetegségekre, például atópiás dermatitiszre és pikkelysömörre.

A savköpeny szerepe

A bőrgát enyhén savas kémhatású. Ez a savasság (a savköpeny) segít egyfajta puffert létrehozni a káros baktériumok, vírusok és gombák szaporodásával szemben, amelyek károsíthatják a bőrt, és fertőzésekhez, valamint más bőrbetegségekhez vezethetnek. Különösen fontos a savköpeny védelme a sebek körül, mivel a bőr savassága szükséges a gyógyulási folyamat során fellépő számos biológiai kölcsönhatáshoz.

Néha egy olyan egészségügyi állapot, mint a cukorbetegség vagy az inkontinencia megváltoztathatja a bőr savasságát, gyengítve ezzel ezt a puffert. Az ilyen betegségben szenvedők számára a szakértők a kissé savasabb bőrápolási termékeket ajánlják.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy a bőrgát sérült-e? 

Ha a bőrgát nem működik megfelelően, hajlamosabb lehet a következő bőrtünetek és állapotok kialakulására:

 • száraz, hámló bőrviszketés
 • érdes vagy elszíneződött foltok
 • pattanások
 • érzékeny vagy gyulladt területek
 • bakteriális, vírusos vagy gombás bőrfertőzések

Hogyan védjük és állítsuk helyre a bőrgátat?

Tekintettel a bőrgát és a savköpeny fenntartásának fontosságára, mit tehetsz azért, hogy mindkettő egészséges és működőképes maradjon? Nézzünk meg öt stratégiát, amelyek segíthetnek.

 1. Egyszerűsítsük a bőrápolási rutinunkat: Ha bonyolult, kosárnyi terméket tartalmazó napi bőrápolási rendet végzünk, akaratlanul is gyengíthetjük a bőrgátat. Beszéljünk bőrgyógyászunkkal vagy más bőrápoló szakemberrel arról, hogy mely termékek a legfontosabbak és a leghatékonyabbak. Ha hámlasztunk, figyeljük meg, hogyan reagál a bőrünk az alkalmazott módszerre. Az American Academy of Dermatology szerint az érzékeny bőrűek és a sötétebb bőrszínnel rendelkezők puha ruhát és enyhe kémiai hámlasztót használhatnak.
 2. Figyeljünk a pH-értékre: Bőrünk érzékeny savköpenye 4,7-es pH körül mozog, egyes bőrápoló termékek pH-ja azonban 3,7 és 8,2 között változhat. A kutatók olyan termékkel való tisztítást javasolnak, amelynek pH-ja 4,0 és 5,0 között van.
  Ha a bőr pH-értékét egészséges szinten tartjuk, az segíthet megvédeni az olyan bőrbetegségektől, mint a dermatitisz, az ichthyosis (halbőrűség) a pattanások és a Candida albicans fertőzések. Bár nem minden terméknél van feltüntetve a pH-érték, néhánynál igen.
 3. Próbáljunk ki egy növényi olajat a bőrgát feltöltéséhez: 2018-as kutatások szerint bizonyos növényi olajok segíthetnek a bőrgát helyreállításában, és megakadályozhatják, hogy a bőrgát nedvességet veszítsen. Sok ilyen olaj antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással is rendelkezik. Néhány a leghatékonyabb növényi olajok közül, amelyek használatát megfontolhatod a bőrödön, a következők: jojobaolaj, kókuszolaj, mandulaolaj, argánolaj csipkebogyóolaj, napraforgóolaj, szójaolaj, primulaolaj, fekete ribizli olaj

A növényi olajokat sokféleképpen használhatjuk a bőrünkön. Alkalmazhatunk olyan krémeket és testápolókat, amelyek egy vagy több ilyen olajat tartalmaznak összetevőként vagy önthetünk egy kis mennyiséget az olajból a tenyerünkbe, majd finoman belemasszírozhatjuk a bőrünkbe, amíg fel nem szívódik.

4. Keressük a ceramidokat tartalmazó készítményeket: A ceramidok viaszos lipidek, amelyek különösen magas koncentrációban találhatók a szarurétegben. Alapvető fontosságúak a bőrgát megfelelő működésének biztosításában.

Egy 2019-es kutatás szerint az ál-ceramidokat tartalmazó termékek segíthetnek javítani a rosszul működő barrier okozta szárazságon, viszketésen és hámláson. A ceramidokban gazdag hidratálószerek erősíthetik a bőrgát szerkezeti integritását is.

A ceramidos hidratálók különösen hasznosak lehetnek, ha pattanásaink vannak. A pattanásokra hajlamos bőrben a barrier gyakran károsodott, és a pattanásos kezelések miatt a bőr száraz és kipirosodott lehet. A ceramidokat tartalmazó termékek segíthetnek a sötétebb bőr védelmében is. Egy 2014-es tanulmányok áttekintése szerint a sötétebb bőrtónusúaknál alacsonyabb ceramidszintet mutattak ki.

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock