Fiatal nő bőrápoló krémet ken az arcára

Ezt a hatóanyagot vétek kihagyni a bőrápolási rutinodból

A niacinamid – vagyis a B3-vitamin – egyike azoknak az összetevőknek, amelyeket szinte bármilyen bőrápoló termékben megtalálhatunk, legyen az szérum, hidratáló krém vagy tisztító. De mit is csinál pontosan a niacinamid? Ez a szupersztár összetevő a bőr ragyogásától kezdve annak tisztításán át a finom vonalak és ráncok csökkentéséig mindenre képes. Mutatjuk a további előnyeit és azt, hogyan használjuk a bőrápolási rutinunkban.Mi a niacinamid?

Amikor a niacinamid bőrre gyakorolt előnyeire gondolunk, a B3 egy speciális formáját, a nikotinamidot, másik nevén niacinamidot értjük. A nikotinamid egy esszenciális vízben oldódó vitamin, amely nem szintetizálódik a szervezetben, vagyis meg kell ennünk ahhoz, hogy megkapjuk az előnyeit.

Ráadásul a vitamint beépítették a bőrápolási termékekbe, mivel a szervezetünk nem termeli magától. Ezért, ha a nikotinamid ragyogást elősegítő előnyeit szeretnénk élvezni, akkor táplálékkiegészítők formájában keresztül kell bevinni, vagy helyileg kell alkalmazni a bőrön.

A nikotinamid megtalálható néhány helyi készítményben, és reggel vagy este krémként használható, általában gyengéd tisztítás után.

A niacinamid előnyei

Hihetetlen a helyreállító hatása. A niacinamid segít helyreállítani a sejtenergiát, javítja a sérült DNS-t, és csökkenti a nap okozta UV-sugarak immunszuppresszív hatásait.

Azt is mondhatnánk, hogy a B3-vitamin egy jól olajozott gépezet, amely harcol a belső és külső stresszorok ellen, amelyek végső soron bőrünk romlásához vagy leépüléséhez és az öregedés korai jeleihez, például az elszíneződéshez és a ráncokhoz vezethetnek.

A fényességgel kapcsolatban a niacinamidról kimutatták, hogy megakadályozza a pigment bőrön belüli átvitelét, ami segíthet csökkenteni a barna foltokat.

A további előnyök a kisebb bőrpír (a B3-vitamin gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően), a megőrzött hidratáltság, a megerősített bőrgát és az egészséges zsírok jobb szintézise (a ragyogó bőr kulcsa).

A niacinamid kifejezetten jó lehet az érzékeny bőrűek vagy azok számára, akik például rosaceában vagy ekcémában szenvednek. Fényvédő krémekben is megtalálható, és jó választás azoknak, akik aggódnak a bőrápoló termékek okozta irritáció miatt, vagy allergiájuk miatt nehezen használják a krémeket.

A szájon át szedhető változat is használható pattanások kezelésére, és remekül alkalmazható, ha a szájon át szedhető gyógyszerek, például az antibiotikumok nem tolerálhatók jól.

Használható-e a niacinamid más hatóanyagokkal együtt?

Egy másik kevésbé ismert tény, hogy a legtöbb bőrápoló termék jobban működik, ha más összetevőkkel párosítják. Ami kifejezetten a pigmentációt illeti, a niacinamidot a legjobb más összetevőkkel, például hidrokinonnal, kojisavval, arbutinnal és szójával párosítani, amelyek szinergikusan működhetnek a "pigmentpályán", hogy a legjobban segítsenek a barna foltok és elszíneződések eltüntetésében.

Lehetséges mellékhatások

A niacinamid egy erős összetevő mind a bőr hidratálása, mind a bőr ragyogása szempontjából, de ha nagy koncentrációban használják egy bőrápoló készítményben, irritációt okozhat. Ezért ajánlott a B3-vitamin alacsony koncentrációban (1-2 százalék) használni egy készítményben. Alapvetően ne vigyük túlzásba, különben bőrpírt vagy (ami még rosszabb), bőrgyulladást tapasztalhatunk.

Hogyan használjuk?

A B3-vitamin előnyei kiaknázásának kulcsa a termékválasztáson múlik. A bőrünk okos, és mivel az a feladata, hogy gátként működjön, védi a testünket a potenciálisan káros behatolókkal szemben, nem minden helyi készítmény büszkélkedhet a hatékony behatoláshoz szükséges technológiával.

Minden helyileg alkalmazott hatóanyagot úgy kell összeállítani, hogy az be tudjon jutni a bőrbe, oda, ahol szükség van rá. Ha a niacinamid sikeresen áthatol ezen a gáton, akkor hatékony lehet.

Olyan B3-termékeket keressünk, amelyek tudományos vizsgálatokkal alátámasztottak, és nem csak vonzó összetevőlistákkal.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock