Arcát hámlasztó, mosolygó nő, fekete háttér előtt

Így hámlasszunk bőrtípusok szerint

A hámlasztás eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőr külső rétegeiről, jótékonyan hathat a száraz vagy fakó bőr eltávolítására, a vérkeringés fokozására, valamint a bőr ragyogásának és megjelenésének javítására. Bőrtípustól függ azonban, hogyan és milyen gyakran érdemes hámlasztani.


A bőr hámlasztására különböző módszerek és eszközök állnak rendelkezésre. Az arcradírok és kefék a mechanikus vagy fizikai hámlasztás, míg a savak és a bőrhámlasztás a kémiai hámlasztás formái.

Mechanikus

  • Hámlasztó kefe: Ez általában egy sörtés kefe, amelyet az arcon vagy a testen használnak az elhalt hámsejtek rétegeinek eltávolítására. Van, amit száraz hámlasztásra terveztek, míg mások az arctisztítóval vagy testápolóval együtt használhatók.
  • Hámlasztó szivacs: Ez a bőr hámlasztásának kíméletesebb módja. A hámlasztószivacsot meleg vízzel, szappannal vagy testápolóval habosíthatjuk fel a zuhany alatt.
  • Hámlasztó kesztyű: Ha az ecseteket vagy szivacsokat nehéz megfogni, használhatunk kesztyűt. Habosítsuk fel szappannal vagy testápolóval a zuhany alatt. Nagyobb területek, például a lábak vagy a karok esetében hatékonyak lehetnek.
  • Hámlasztó bőrradír: Ezt közvetlenül a bőrre lehet felvinni gyengéd, körkörös mozdulatokkal. A peeling felvitele után meleg vízzel mossuk le a bőrünket.


Kémiai

  • Alfa-hidroxi savak (AHA-k): az AHA-k közé tartozik például a glikolsav, a tejsav, a borkősav és a citromsav. Ezek úgy működnek, hogy felbontják a bőr felszínén a matt és elhalt hámsejteket tartó kötéseket, ezáltal bőrünk természetes módon levetkőzi az elhalt részecskéket.
  • Béta-hidroxi savak (BHA-k): a BHA-k közé tartozik például a béta-hidroxil- és a szalicilsav. Ezek jobbak lehetnek a pattanásokra hajlamos bőr számára.

Hogyan hámlasszunk bőrtípusonként?

Mechanikus hámlasztáskor fontos, hogy gyengédek legyünk a bőrünkhöz. Apró, körkörös mozdulatokkal, az ujjunkkal végezhetünk peelinget, vagy használhatjuk a választott hámlasztó eszközt.

Ha kefét használunk, akkor rövid, könnyű mozdulatokat végezzünk, körülbelül 30 másodpercig, majd langyos – nem forró – vízzel öblítsük le. Kerüljük a hámlasztást, ha a bőrünkön vágások, nyílt sebek vagy napégés van. A hámlasztás után vigyünk fel fényvédelmet nyújtó hidratáló krémet.

Száraz bőr

A hámlasztás fontos a száraz vagy hámló bőr esetében. Kerüljük a mechanikus hámlasztást a száraz bőrön, mert a folyamat szárít, és mikromaradványokhoz vezethet. Az AHA-k hatékonyak a száraz bőr esetében. A glikolsav segít eltávolítani a bőr felszínén ülő elhalt sejteket, és elősegíti a bőr egészséges cserélődését. A glikolsav használata után használjunk SPF-et és hidratáló krémet, mivel a hámlasztás hajlamosabbá teheti a bőrt a napkárosodásra.

Érzékeny bőr

Kerüljük a súrolást vagy a mechanikus hámlasztási módszerek használatát, mivel ezek tovább irritálják a bőrt és bőrpírhoz vezethetnek. Használjunk enyhe kémiai hámlasztót, és gyengéd mosókendővel alkalmazzuk. Pattanások esetén kipróbálhatunk egy szalicilsavas hámlasztást is bőrgyógyászunknál vagy kozmetikusunknál.

Zsíros bőr

A zsíros vagy vastagabb bőrnek jót tehet a kézi hámlasztás és radírozás. A zsíros bőrön előfordulhat, hogy a felszínen extra réteg rakódik le, amelyet a kézi hámlasztással el lehet távolítani. A legjobb eredmény érdekében óvatosan, körkörös mozdulatokkal használjunk hámlasztót vagy bőrradírt.

Normál bőr

Ha a bőrünknek nincsenek komplikációi, bármilyen hámlasztási módszert választhatunk. A kézi és a kémiai hámlasztás egyaránt biztonságos ennél a bőrtípusnál. Lehet, hogy kísérleteznünk kell, hogy kiderítsük, melyik módszer válik be legjobban a bőrünknek.

Kombinált bőr

A kombinált bőr a mechanikus és a kémiai hámlasztás keverékét igényelheti. Soha ne használjuk azonban mindkettőt ugyanazon a napon, mert irritálhatja a bőrt. Ha a hámlasztás után száraznak érezzük a bőrünket, közvetlenül utána használjunk hidratáló krémet.

Hámlasztás testrészenként 

Legyünk óvatosak a test érzékeny területeinek hámlasztásakor, beleértve az arcot is. Ha túl gyakran hámlasztjuk ezeket a területeket, az szárazsághoz, bőrpírhoz és viszketéshez vezethet.

Arc

Az arcra használandó hámlasztó típusa a bőrtípustól függ. Ha mechanikusan, peelinggel hámlasztjuk az arcunkat, ujjunkkal finoman vigyük fel a bőrre, dörzsöljük apró, körkörös mozdulatokkal, majd öblítsük le langyos vízzel. Folyékony kémiai hámlasztó esetén vattakoronggal vagy mosdókendővel vigyük fel. Bőrgyógyásszal együttműködve állapítsuk meg, hogy melyik hámlasztás biztonságos a bőrünknek.

Karok és lábak

A karok és lábak hámlasztásának legegyszerűbb módja a kefével, szivaccsal vagy kesztyűvel történő hámlasztás. Ez segíthet megszabadulni az elhalt hámsejtektől és serkenti a vérkeringést. Keressük meg a megfelelő testradírt, és habosítsuk be magunkat vele a zuhany alatt. A száraz kefélés módszert is kipróbálhatjuk.

Lábfej és kézfej

Ezek hámlasztására is kaphatók külön peelingek és hámlasztók, emellett a lábfejek hámlasztásához habkövet is használhatunk.

Szeméremtest

Használhatunk szivacsot vagy testkefét a bikinivonal és a szeméremtest hámlasztásához. Ezt mindig meleg zuhany alatt végezzük, hogy először felpuhítsuk a bőrt. Alkalmazzuk finoman a bőrradírt, és utána alaposan mossuk le magunkat.

Milyen gyakran kell hámlasztani?

Az, hogy milyen gyakran kell hámlasztani, a bőrtípustól és a hámlasztás típusától függ, egyes kémiai hámlasztók például erősek lehetnek. Általánosságban elmondható, hogy a bőr heti egy-két hámlasztása elegendő ahhoz, hogy a száraz bőr esetében hatékony legyen.

A zsíros bőr gyakrabban igényelhet hámlasztást. Kerüljük a túlzott hámlasztást, mivel az bőrpírhoz és irritációhoz vezethet. Beszéljünk bőrgyógyászunkkal, ha segítségre van szükségünk, hogy kitaláljuk, milyen gyakran biztonságos a hámlasztás.

A hámlasztás előnyei

  • az elhalt hámsejtek eltávolítása
  • a vérkeringés javítása
  • a bőr cserélődésének ösztönzése, ami ragyogóbb bőrt eredményez
  • a hidratáló krémek és szérumok jobb felszívódása.

Mikor hagyjuk abba a hámlasztást? Ha azt vesszük észre, hogy bőrünk vörös, gyulladt, hámlik vagy irritált. Kerüljük a hámlasztást, ha bizonyos gyógyszereket vagy aknés termékeket is használunk, beleértve a retinolt és a benzoil-peroxidot. Ez ronthatja a bőrünket, vagy pattanásokhoz vezethet.

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock