dermaplaning kezelés

Mi az az arcborotválás, és érdemes-e kipróbálni?

Ha az elmúlt néhány évben böngésztél a TikTokon, biztos találkoztál már a dermaplaning kifejezéssel, azaz az arc borotválásával. Ha kíváncsi vagy, hogy valóban ez-e a titka a puhább, tisztábbnak tűnő bőrnek, olvass tovább!


Először is, mi az a dermaplaning?

A dermaplaning során egy borotvapengét használunk ferde szögben az arcunk leborotválásához és hámlasztásához. Eltávolítja az arcon lévő finom vellusz szőrszálakat (más néven „barackszőrzetet”), valamint a szaruréteg (a bőr felső rétege) egy kis részét, és ezzel a művelettel azonnal tisztább, ragyogóbb bőr megjelenését eredményezheti.

​Milyen előnyei vannak az eljárásnak?

  • A bőr simább tapintású lesz
  • Eltávolítja az elhalt hámsejteket
  • Lehetővé teszi a smink simább felvitelét

​Vannak-e hátrányai a dermaplaningnak?

Ez a gyakorlat többnyire biztonságos a normál bőrűek számára, ha helyesen, steril pengével, ellenőrzött környezetben, például bőrgyógyászati rendelőben végezzük. Azonban azoknál, akiknek pattanásos a bőrük, rosacea, ekcéma vagy egyéb bőrprobléma áll fenn, az arc borotválása irritációhoz és horzsolásokhoz, sőt, akár staphylococcusfertőzéshez is vezethet.

Illetve a kipróbálás előtt arról is győződj meg, hogy nincsenek apró vágások vagy karcolások a bőrödön, amelyek növelhetik a fertőzés kockázatát.

​Milyen az arcborotválás folyamata?

arckezel\u00e9s kozmetikus \u00e1ltal

Fotó: Getty Images

Egy képzett kozmetikus vagy bőrgyógyász egy éles, steril, 10-es számú sebészeti pengével óvatosan, 45 fokos szögben végigsöpör a száraz bőrön. Az egész eljárás 20-30 percet vehet igénybe, attól függően, hogy mennyi szőrpihe található az arcon, és általában egy másik arckezelés kiegészítéseként kínálják (bár egyes helyeken önálló szolgáltatásként is elérhető).

​Hogy ápold a bőröd utána?

Mint minden hámlasztó eljárás vagy kezelés után, most is fokozottan ügyelj arra, hogy védd a bőröd a naptól! A frissen dermaplaningolt bőr védelme érdekében használj széles spektrumú, legalább SPF30-as fényvédő krémet, mielőtt kimész a szabadba.

​A dermaplaning hatására vastagabban nő vissza a szőr?

A dermaplaning esetében ez nincs így. Mivel a penge a finom szőrszálak végét borotválja le, magával a tüszőkkel nem történik semmi, így a szőr növekedését nem befolyásolja.

​Vannak hátrányai az arcborotválásnak?

Ha helyesen végzik (azaz steril pengével, egészséges bőrön, ideális esetben képzett szakember által), akkor közvetlenül utána legfeljebb egy kis bőrpírt és némi irritációt tapasztalhatsz, de ez általában néhány órán belül elmúlik.

​Otthon is el lehet végezni?

Ha teheted, mindenképp keress fel egy szakembert egy helyszíni kezelésre, különösen, ha ez az első dermaplaningod. Ennek ellenére rengeteg olyan dermaplaning eszköz van a piacon, amelyet otthoni használatra készítettek, ezért megosztjuk, hogyan tudod a legbiztonságosabban elvégezni önmagadnak.

  • Előkészítés: mosd meg a kezed, majd mosd meg az arcodat, és tapogasd szárazra a bőrödet!
  • Borotválás: csomagolj ki egy friss pengét! Tartsd a pengét 45 fokos szögben, húzd feszesre a bőrt, és gyengéd nyomással végezz apró mozdulatokat.
  • Kényeztetés: hidratálj nem komedogén hidratáló krémmel! Néhány napig kerüld a potenciálisan irritáló összetevőket, például a retinolt, és ne feledkezz meg a fényvédő krémről, ha a szabadba indulsz.
  • Utókezelés: használat előtt és után mindenképpen tisztítsd meg a bőrborotváló eszközt (vagy dobd ki, ha egyszer használatos pengéről van szó)!

Forrás: PureWow

Nyitókép: Getty Images