Bőrápoló krém arcára kenő fiatal nő

Ezzel a 6 összetevővel garantáltan lelassíthatjuk a bőr öregedését

Nagyon sok állítólagos „csodaszérum" és elixír létezik, amelyek azt ígérik, hogy egyik napról a másikra eltüntetik a ráncokat. Az igazság az, hogy valójában csak néhány olyan összetevő van, amelyekről klinikailag bizonyított, hogy öregedésgátló hatásúak. Ezeket szedtük össze az alábbi cikkben.

1. Fényvédő 

Ha az anti-aging bőrápolásról van szó, a megelőzés a legfontosabb. Az egyik leghatékonyabb módszer, amit minél korábban érdemes elkezdenünk, az a fényvédő használata. Legalább 30, de inkább 50 SPF-es fényvédővel kenjük magunkat minden nap, még télen is.

A fényvédő ellensúlyozza az UV-fényből származó károsodást, miközben nemcsak a bőr DNS-ét védi az UV-károsodástól, hanem lehetőséget ad a bőrsejteknek a pihenésre és a regenerálódásra, ami segít csökkenteni a ráncok és az egyenetlen bőrtónus kialakulását.

Tanulmányok szerint az arc öregedésének látható jeleinek akár 80 százaléka is a napozásból ered, ezért fényvédő rendszeres használata elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőr egészséges és fiatalos kinézetű maradjon a későbbiekben is. Érdemes fizikai (más néven ásványi) fényvédőket választanunk, amelyek cink-oxidot vagy titán-dioxidot tartalmaznak.

2. Antioxidánsok (mint C-vitamin és ferulasav)

A C-vitamin erős antioxidáns, amely bizonyítottan jól működik a fényvédővel együtt, hogy megvédje a bőrt az UV sugárzás és a szabadgyökök okozta károsodástól. Emellett segít a kollagén felépítésében is, valamint segíthet a felszíni bőrsejteknek kezelni a hiperpigmentációt.

A kollagén természetes módon fordul elő az emberi szervezetben, és fontos anyag a bőr feszes, ruganyos megjelenésének fenntartásában – de az életkor előrehaladtával csökken. A napi C-vitamin-szérum használata tehát nagyszerű módja annak, hogy ne csak az UV sugárzás okozta kollagénveszteségtől védjük bőrünket, hanem a kollagéntermelés serkentését is elősegítsük.

Ha még erősebb C-vitamin-formulát vetnénk be, keressünk ferulasavat tartalmazó C-vitamin-szérumokat. A ferulasav jelenléte nemcsak a C-vitamin formulák stabilizálásában segít, hanem önmagában is erős antioxidáns: semlegesíti a szabad gyököket, amelyek eltüntetik a meglévő kollagéntermelésünket. Ez az UV-károsodásból, a kék fény károsodásából származik, így segít megőrizni a meglévő kollagéntermelésünket és fenntartani a fiatalosabb megjelenést.

3. Retinoidok

A retinoidokat tartják az anti-aging összetevők a szent gráljának. A retinoid egy A-vitaminból származó molekula, amely mélyebben a kollagénben működik, hogy segítse annak átalakulását, valamint a bőr felszínén, hogy növelje a bőrsejtek forgalmát és javítsa az elszíneződést és az egyenetlen bőrtónust.

A retinoid szó egy gyűjtőfogalom, amely számos specifikusabb összetevőt foglal magában, beleértve a vény nélkül kapható retinolt és a vényköteles retinoidokat, mint a tretinoin.

A retinol egy nagyhatalmú öregedésgátló összetevő, amely serkenti a sejtek cseréjét és növeli a bőr természetes kollagéntermelését a felhámban és a bőrben. Ennek ellenére a retinol az évek során több okból is rossz hírnévre tett szert. Sokan tartanak attól, hogy a retinol túl kemény, elvékonyítja a bőrt, és a többi.

Pedig a retinol esetében a kulcs a készítményben rejlik. Ahelyett, hogy a piacon kapható legmagasabb százalékos összetételt keresnénk, inkább keressünk egy retinolt – legyen az akár egy éjszakai szérum vagy egy hámlasztó – és mérjük fel, hogy milyen összetevőkkel van keverve. Fontos, hogy olyan retinolt találjunk, amely antioxidánsokat és nyugtató összetevőket tartalmaz, amelyek erősítik a nedvességgátat, miközben a retinol munkához lát.

Ha pedig a retinol természetesebb alternatíváját keressük, próbáljuk ki a bakuchiolt (ez is jól párosítható a retinollal, amennyiben mindkét összetevő ugyanabban a készítményben van).

4. Epidermális növekedési faktor

A növekedési faktorok olyan nagyméretű fehérjék, amelyek emberi, állati vagy növényi sejtekből származnak, és amelyek elősegítik a strukturális fehérjék, például a kollagén és az elasztin növekedését. Emellett segítik a szövetek helyreállítását is egy sérülést követően, ami ideális termékké teszi őket például a microneedling és a lézeres kezelés után.

5. Peptidek

A peptidek a fehérjék építőkövei, és olyan jeleket küldenek, amelyek segítenek a kollagén felépítésében. A peptidtől függően olyan jeleket is küldhetnek, amelyek javítják a bőr hidratáltságát. Bár ritkábban kerülnek szóba, mint az olyan összetevők, mint az SPF és a retinol, a tanulmányok szerint a peptidek meglehetősen hatékonyak, ha az anti-agingről van szó. Egy 2019-es, 22, 40 év feletti nőből álló csoporton végzett vizsgálat megállapította, hogy a peptidek helyi alkalmazása mindössze két hét alatt jelentős javulást eredményezett a bőr ráncaiban.

6. Hialuronsav

A hialuronsav az egyik legjobb anti-aging összetevő, különösen a száraz bőr esetében azonnali hatást biztosíthat, valamint idővel javíthat a bőr állapotán. Segít hidratálni a bőrt, és kellemesen hat a ráncokra is.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock / fizkes