Egy berendezett szoba

10 súlyos lakberendezési hiba, amit érdemes elkerülni

A lakberendezés mindannyiunk számára kényes feladat, mivel utána hosszú időn keresztül nézhetjük az esetleg rosszul választott bútort, vagy a félrefestett falat. Nagyon sok buktató van egy-egy ilyen projektben, viszont vannak tipikusnak nevezhető hibák, amiket sokan elkövetnek. Mutatjuk, mik ezek.


1.Minden bútor a falhoz van tolva

Ha minden bútorunkat nagyon betoljuk, akkor egy hatalmas, üres teret kapunk a szoba közepén, ami kicsit unalmas kinézetű és kényelmetlen lehet. Néhány berendezési tárgynak hagyjuk meg, hogy a belső téren legyen „elszórva”, nekünk is érdekesebb látványt nyújt nem a semmitbe bámulni.

2. Rossz világítás

Egy \u00e1gy melletti asztali l\u00e1mpa

Fotó: Unsplash/Christopher Jolly

Egy szoba megfelelő világításának a kiválasztása nagy feladat, de teljesen megváltoztathatja a helység hangulatát. A legtöbb festék teljesen más árnyalatban pompázik természetes és mesterséges fényben, így érdemes többféle égőt és világítást kipróbálnunk, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelőt, valamint arra is érdemes odafigyelni, melyik szobának milyen funciója van.

Ahol olvasunk, ott érdemes több és erősebb lámpát elhelyeznünk, máshol elég csak a hangulatot emelő, finomabb viláígítást választanunk.

3. Nem mérjük fel a teret

Ha nem tudjuk, mekkora egy-egy szobánk mérete, akkor a bútorok mérete nem passzol majd egymáshoz, így hiányos hatást kapunk. Mindenképp mérjük fel az összes helységet, hogy a lakterünkhöz legjobban illő darabokat tudjuk megvásárolni, arról nem is beszélve, hogy túl nagy darabot választunk esetleg valahova.

4. Későn kérjük ki a lakberendező véleményét

Gyakori hiba a lakberendezésnél, hogy későn szólunk profi szakembernek, így ő már csak kisebb simításokkal tud javítani az eredményen. A tökéletességhez mindenképp ajánlatos egy hozzáértő személyt megbíznunk már a munkálatok elején.

5. Túl nagy vagy apró bútorok vásárlása

A méretarányok megértése mindig kihívást jelent, még a tapasztalt tervezők számára is. A bútorok felmérése az egyik, ha nem a legfontosabb feladat a vásárlás előtt, igazán kellemetlen szituáció állhat elő, ha véletlenül túl nagy vagy éppen nagyon pici bútort szerzünk be.

6. Az esztétikát a kényelem elé helyezzük

Muszáj kipróbálnunk az ülő- és fekvőalkalmatosságokat, mielőtt kiválasztanánk őket, mivel azok nem csak kiegészítőként funkcionálnak majd a szobáinkban, hanem a kényelmességük is fontos szempont lesz. Ne várjuk meg, míg éjszakákon keresztül csak forgolódunk a kényelmetlen matrac miatt, inkább válasszunk egy kevésbé szép, de annál komfortosabb darabot.

7. Túl magasan vannak a képek

Egy nappali berendez\u00e9se

Fotó: Unsplash/Spacejoy

A legtöbb lakástulajdonos úgy gondolja, hogy a festményeket magasra kell akasztaniuk, mert ezáltal fontosabbnak tűnhetnek. Azonban ez nincs így, a legjobb, ha szemmagasságba lógatjuk az adott képeket és egyéb alkotásokat, mert így valóban látjuk is őket. Ezenkívül ne csak egy műalkotást helyezzeünk el falanként, mert nagyon statikusnak és érdektelennek fog kinézni.

8. Nem kísérletezünk

Az emberek többsége fél kipróbálni a különlegesebb bútoroktól, pedig nagy eséllyel ezek lehetnének otthonaik ékességei. Nem riadjunk meg egy-egy különlegesebb darabtól, például egy gyönyörű szófától vagy egy extra mintázatú szőnyegtől, így lesz lakásunk különleges.

9. Túlzások

A túl sok minta, a rengeteg kiegészítő és a nagyon színes falak mind-mind rontják az összhatást. Tartsuk szem előtt az arany középutat, ugyanis annak a segítségével érhetünk el kifinomultabb enteriőrt.

10. Hangsúlyos falak

A feltűnő mintázatú és élénk színű falak jól nézhetnek ki a hotelekben vagy éttermekben, de egyáltalán nem otthonosak. Amellett, hogy nagyon rikítóak, élettelenné teszik a szoba többi részét, és kibillentik a berendezés egyensúlyát. Inkább válasszunk egy enyhébb stílust minden felületre, ha pedig mindenképpen valami extrémet szeretnénk kipróbálni, kisebb bútoron tegyük azt.

(Vogue)

Nyitókép: Unsplash / Med Badr Chemmaoui