Louis Vuitton táska a dobozában

Több száz milliót kell fizetnie a Louis Vuittonnak, mert lopta a dizájnját

A feljelentést egy tervező tette szerzői jogainak megsértése miatt. Bár 2020-ban a bíróság elvetette az ügyet, most úgy tűnik, hogy a francia divatháznak 1 millió dolláros kártérítést kell fizetnie baklövése miatt.


Jocelyn Imbert 1998-ban tervezett egy különleges táskacsatot a márka egy akkor frissen debütáló modelljére, a Louis Vuitton Malletierre. Ezt megelőzően a cég főnöksége és a tervező egy külön szerződést írtak alá azzal kapcsolatban, hogy ha valamelyik másik termékcsaládhoz vagy megjelenéshez felhasználjak az kreálmányát, akkor további 76 ezer eurót, vagyis 28 és fél millió forintot kötelesek fizetniük Imbertnek.

Mint kiderült, a 2014-ben megjelent Twist termékcsaládon szintén felhasználták az egyedi csatot, viszont a jutalékot nem utalták át a dizájnernek. Imbert ügyvédje, Jean-Philippe Hugot így nyilatkozott az ügyről:

„Összefoglalva a Louis Vuitton álláspontját, azt állítják, hogy az 1992-es megállapodás lehetővé teszi számukra, hogy ügyfelem alkotását minden terméken felhasználják. Mondanom sem kell, hogy ezzel határozottan nem értünk egyet. Ügyfelem mindig is számított a Louis Vuittonnal való tárgyalásra."

Az ügyet 2020-ban elutasították, most viszont, a bírósági fellebbezést követően a divatháznak 900 ezer euró értékben kell kártérítést fizetnie — 339 millió forintot — szerzői jogok megsértése miatt.

Forrás: Hypebeast