Melltartó méretét mérő nő

Így mérjük meg otthon a melltartó méretünket a tökéletes illeszkedés érdekében

A legtöbben valószínűleg nem is emlékszünk, mi a melltartó méretünk, sőt, sokan azt sem tudjuk, hogyan kell pontosan lemérni. Ebben segítünk az alábbi útmutatóval.

Bár a rossz melltartó nem tűnik nagy dolognak, valódi fizikai problémákat okozhat, amelyek néhány perc alatt orvosolhatók. A túl szoros melltartók károsíthatják a mellszövetet, és akár légzési nehézségeket is okozhatnak, míg a nem megfelelő tartás hosszabb távú problémákhoz vezethet, mint például nyak-, váll- és hátfájás, valamint idegbecsípődés.

Valószínűbb, hogy hosszabb távú problémák is jelentkeznek, mint például a rossz testtartás és a mell korai megereszkedése, amely kellemetlen érzés lehet. A szakértők szerint a minden irányban körülbelül 4 cm-es kilengési tartományban a rossz melltartó használata közbeni nagyon enyhe mozgás is elég lehet ahhoz, hogy megnyúljon az érzékeny bőr.

A nők teste a pubertás előtt és után változik, a mellek mérete viszont gyakran és drasztikusan változhat, akár súly-vagy hormonális változások miatt, különösen a várandósság alatt, de a menstruációs ciklusok, a fogamzásgátló tabletták miatt is előfordulhat. Ezért 6-12 havonta érdemes melltartópróbát végeztetni, hogy egész évben a megfelelő melltartót viseljünk.

Ha a fent felsorolt melltartóproblémák bármelyikétől szenvedünk, mindenképpen ideje ellenőrizni a méreteket. A legjobb megoldás, ha felkeresünk egy profi szabót, aki amellett, hogy leméri a méretünket, tanácsot is tud adni a legjobb formával és stílussal kapcsolatban.

A kezdéshez mindössze egy egészalakos tükörre, egy mérőszalagra és a felsőnkre lesz szükség. Fontos, hogy kényelmes, de ne párnázott melltartót viseljünk, és egyenesen álljunk a mérés közben.

  1. Sávméret: Mérjük le magunkat a mellkasunk körül, közvetlenül a melltartó illeszkedési pontja alatt. Ez a sávméret.
  2. Mellméret: Mérjük meg a hátunk körül és a mellek legteljesebb részén. A legjobb tipp, ha a mellbimbóinkat használjuk útmutatásként.
  3. Végleges számok: Kerekítsük mindkét méretet a legközelebbi egész számra.
  4. Kosárméret kiszámítása: A kosárméret kiszámításához vonjuk ki az első lépésben megadott pántméretet a második lépésben megadott mellbőségből. Minden hüvelyk különbség egy kosármérettel nagyobb, pl. egy hüvelyk egyenlő A, két hüvelyk egyenlő B, három hüvelyk egyenlő C, és így tovább.

Bár ez egy hozzávetőleges melltartóméretet ad, nem feltétlenül lesz teljesen pontos. Ez azért van, mert a mellek alakja változó.

Bár a mérőszalag számokban kifejezve meg tudja mondani a megfelelő méretet, nem mindig ez a kulcs a tökéletes illeszkedés megtalálásához. Amint felvettük a melltartót, meg tudjuk állapítani, hogy az mindenhol jól illeszkedik-e, és tökéletes alátámasztást nyújt-e.

Bár a mellméret meghatározása valószínűleg a legpontosabb módja a melltartó méretének megmérése egy valódi mérőszalaggal, van néhány más módszer is a melltartó méretének megbecslésére, ha nincs nálunk mérőszalag.

Keressünk egy zsinórt vagy szalagot, és tekerjük a mellkasunk köré, közvetlenül a mellkasunk alatt. Győződjünk meg róla, hogy szoros, de nem túlságosan. Jelöljük meg, hol találkozik a zsinór két vége, és mérjük meg a hosszát egy vonalzóval. Ez a mérés a pántméret. Ezután tekerjük ugyanezt a zsinórt a mellkasunk legteljesebb része köré, és ismét jelöljük meg, hol találkozik a két vég.

Mérjük meg a hosszát, és vonjuk le belőle a sávméretet. A két mérés különbsége adja meg nagyjából a kosárméretét. Ha például a szalagmérete 81 centiméter, a mellméretünk pedig 89 centiméter, a különbség 8 centiméter, ami C kosárméretnek felel meg.

Ha már van olyan melltartónk, ami jól illeszkedik, akkor annak méretét is használhatjuk referenciaként. A különböző márkák méretezése némileg eltérhet, ezért ez a módszer nem biztos, hogy mindig megbízható. A kereséshez próbáljuk megnézni a melltartó belsejében lévő címkét, és ha szükséges, használjunk egy melltartóméret-átváltási táblázatot, hogy lefordítsuk egy másik méretezési rendszerre.

Ha jelenleg olyan melltartót viselünk, amely nem áll jól, akkor nehéz lehet meghatározni a megfelelő méretet. Ennek ellenére megpróbálhatjuk megbecsülni annak méretét, mivel ha a melltartónk bizonyos területeken láthatóan túl kicsi vagy túl nagy, akkor ez adhat egy általános képet arról, hogy milyen méretnek kellene a legjobban illeszkednie a mellkasunkhoz.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock