B7-vitamint, más néven biotint tartalmazó kapszula

Mi az a biotin, és tényleg pattanásokat okozhat?

Mindent a biotonról és arról, hogy valóban pattanásokat okoz-e.

A biotin, más néven B7-vitamin a nyolc B-vitamin egyike. Számos élelmiszerforrásban megtalálható, többek között húsokban, halakban, a tojásban, a magvakban, a diófélékben, a spenótban és a brokkoliban. A biotin segít a táplálékot üzemanyaggá és energiává alakítani, és más B-vitaminokkal együtt fontos szerepet játszik a haj, a bőr, a köröm, a szem és az idegrendszer egészségének megőrzésében.

Ha a biotin ismerősen hangzik, akkor jó eséllyel láthattuk már valamelyik hajerősítő termék címkéjén, ahol gyakori összetevőként szerepel. A szervezetben a biotin a hajban, a bőrben és a körmökben található keratin nevű fehérje támogatójaként működik, hiánya a haj elvékonyodásához, hajhulláshoz, valamint gyenge és törékeny körmökhöz vezethet.

A legtöbb ember bőségesen jut biotinhoz az élelmiszerekből, és nincs szükségük biotin-kiegészítőkre, csak bizonyos helyzetekben, mint a biotinidázhiány nevű ritka genetikai rendellenességben szenvedők, az alkoholfüggőségben szenvedők, valamint a terhes és szoptató emberek esetében.

A biotinhiány tünetei közé tartoznak:

  • A haj elvékonyodása
  • Hajhullás
  • Hámló, vörös kiütések a szem, az orr vagy a száj körül
  • Kötőhártya-gyulladás
  • Rendellenes mennyiségű sav a vizeletben
  • Bőrfertőzések
  • Törékeny körmök
  • Depresszió, letargia, hallucinációk, izommerevség és egyéb neurológiai problémák

Okozhat-e a biotin pattanásokat?

A legtöbbször a biotin nem okoz pattanásokat, legalábbis nincs szilárd bizonyíték arra, hogy a szájon át szedhető biotin-kiegészítők pattanásokat okoznának, és a bőrgyógyászok általában nem írják fel vagy ajánlják a betegeknek pattanások kezelésére, mondja Sandy Skotnicki bőrgyógyász a Byrdie-nek.

Michele Green bőrgyógyász-kozmetológus azonban rámutat egy olyan helyzetre, amikor a biotin potenciálisan hozzájárulhat a pattanások kialakulásához. A B7-vitaminként is ismert biotin és a B5-vitaminként is ismert pantoténsav hajlamosak egymással versengeni, és ennek következtében negatív hatással lehetnek a szervezetünkre, például pattanásokat okozhatnak.

Amikor a B7- és B5-vitaminok versengenek egymással, bármelyik vitaminból túlsúly vagy hiány léphet fel. A biotin feleslege a bőrsejtek túltermelését, a B5-vitamin hiánya pedig a bőr nedvességhiányát eredményezi. A kettő katalizátora pattanásokat eredményezhet, nem sok kutatás támasztja alá azokat az állításokat, hogy a biotin-kiegészítők szedése pattanásokhoz vezetne.

Van-e a biotin-kiegészítőknek bármilyen előnye a bőrre nézve?

A biotin és a többi B-vitamin mindegyike segíti a szervezet energiatermelését, ami viszont elősegítheti a zsírsavak és más, az egészséges bőr, köröm és hajhoz szükséges tápanyagok előállítását. Fontos azonban megérteni, hogy az Egyesült Államokban a legtöbb ember elegendő biotint kap az étrenddel, és nincs szüksége étrend-kiegészítőkre. Azok a kutatások, amelyek arra utalnak, hogy az extra biotin előnyös lehet a bőrre nézve, inkább bizonyságtételek, magyarázza Skotnicki.

Az amerikai National Institute of Health's Office of Dietary Supplements (ODS, Étrendkiegészítők Egészségügyi Hivatalának Nemzeti Intézete) tovább erősíti ezt az álláspontot, és kijelenti, hogy kevés tudományos bizonyíték támasztja alá azokat az állításokat, amelyek szerint a biotin-kiegészítők javítják a haj, a bőr és a köröm egészségét.

Vannak beszámolók arról, hogy a biotin javítja a bőrkiütéseket csecsemőknél és egy ritka hajbetegséget gyermekeknél, de az ODS szerint további kutatásokra van szükség, mielőtt a biotin-kiegészítőket ajánlanák ezen állapotok bármelyikére.

Mennyi biotint kell szedni?

A legtöbb ember a táplálkozással is képes bőségesen hozzájutni a biotinhoz, és nincs szükségük étrend-kiegészítőre, mondja Green. Valójában a biotinhiány olyan ritka, hogy nincs is rá ajánlott napi adag (RDA), mint sok más tápanyagra. Ennek ellenére a biotin normális ajánlott bevitele, amely szinte mindig elérhető a táplálkozással, napi 30 és 100 mikrogramm között van.

Nagyon ritka, hogy egy bőrgyógyász biotin szedését javasolja akne kezelésére, de a haj erősségével vagy a hajhullással kapcsolatos problémák javítására javasolhatja annak szedését. Green szerint a haj elvékonyodásának és hajhullásának tüneteit tapasztaló emberek számára potenciálisan előnyös lehet, ha napi étrendjükhöz biotin-kiegészítőt adnak.

„A biotin hajra, bőrre és körmökre gyakorolt előnyeinek kiaknázásához további 2-5 mg biotin bevitele ajánlott.”

Mindenképpen beszéljünk azonban egy orvossal, mielőtt rohannánk és vennénk bármilyen biotin-kiegészítőt. Az ajánlott biotin mennyiség változó az olyan tényezőktől függően, mint az életkor, a nem, az étrend és a kórtörténet.

Nyitókép: Shutterstock / CLUSTERX