Kylie Jenner a Schiaparelli bemutatóján

Kylie Jennert orvvadászat reklámozásával vádolják oroszlánfejes ruhája miatt​

A Schiaparelli párizsi bemutatóján több modell, valamint Kylie Jenner is megkérdőjelezhető üzenetű öltözékben jelent meg. Sokak szerint a szokatlan darabok akarva-akaratlanul is a vadon élő, veszélyeztetett állatok orvvadászatát és trófeaként való kiállítását népszerűsítik.


A márka bemutatójára többek között Kylie Jenner is az új darabok egyikében érkezett. A Schiaparelli legújabb kollekciójának elemei Dante Poklán alapulnak. Az alapvető üzenet, amit meg akartak fogalmazni, hogy „nincs mennyország pokol nélkül, nincs öröm bánat nélkül, és nincs az alkotás extázisa a kétségek kínja nélkül."

Ennek a ruhadarabokon történő érvényesítéséhez a tervezők kézzel készített, mesterséges anyagokat tartalmazó állatfejeket alkottak. Az egyik darabon egy oroszlán, a másikon pedig egy szürke farkas volt látható, illetve az egyik modell egy hópárduc megformált fejét viselte az öltözéke felső részén.

Ami viszont megkérdőjelezhető, az az üzenet.

Sok internetes kommentelő szerint akár igazi, akár nem, a veszélyeztetett állatok ilyen módon történő megjelenítése — szőrme és fej — az orvvadászatot és a trófeagyűjtést népszerűsíti. Boris Johnson volt brit miniszterelnök felesége így nyilatkozott a meghökkentő viseletekről:

„Valódi vagy hamis, ez csak a trófeavadászatot népszerűsíti. Fúj!”

Természetesen nem Mrs. Johnson volt az egyetlen, aki felszólalt az ellenérzésekkel kapcsolatban. A kommentek nem csak a márkát érintették, hanem Jenner hivatalos oldalaira is átterjedtek. Egy Instagram-követő például így kommentálta a sztár képeit:

„Annak ellenére, hogy ez nem valódi, ez még mindig problémás és szükségtelen. Bármi, ami az állatok árucikké tételét segíti elő, és arra utal, hogy a bőrüket viselni és dicsőíteni kell, egyszerűen rossz.

A nagyvadak vadászata még mindig elterjedt, és ha figyelembe vesszük, hogy évről évre több faj kerül veszélybe vagy hal ki, ez csak tetézi, mennyire káros. Ezeknek a divatházaknak abba kell hagyniuk, hogy ellentmondásosak akarnak lenni, és ezt a kreativitás álcájába bújtatják.”

A vadon élő oroszlánok száma ma már 23 ezerre csökkent, és ez a szám is eloszlik a világ különböző területeire. Ennek értelmében súlyosan veszélyeztetett állatoknak minősülnek. Az előrejelzések szerint — ha a kihalásuk ilyen ütemben folytatódik tovább — 2050-re teljesen kihalhat a faj. A szürke farkasok 2022-ben kapták meg a veszélyeztetett státuszt Amerikában.

A hópárducok egyedszáma mindezek mellett mindössze 4000-6500.

A Schiaparelli márka a közölt posztjában kihangsúlyozta, hogy a ruhák mindegyike kézzel faragott habból, illetve gyapjú és selyem műszőrme használatával készült. Kiálltak amellett, hogy a terveik között egyáltalán nem szerepelt a vadászat és a trófeagyűjtés népszerűsítése.

A bemutató divatbakiai között érdemes még megemlíteni Kylie Jenner cipőjét is, mely szintén sok kérdést vet fel. A választott magassarkújának a lábujjrésze aranyból lett kiöntve. Ezt még értenénk is, de a készítő valamilyen oknál fogva jó ötletnek vélte, ha az ujjak formáját is megjeleníti. A végeredmény enyhén szólva is bizarr lett.

Nyitókép: Getty

Forrás: Independent