Egy modell sétál a kifutón a Balenciaga 2016-os őszi-téli divatbemutatóján a párizsi divathéten 2016. március 6-án Párizsban, Franciaországban.

Megszólalt a Balenciaga botrányos reklámját készítő fotós

Eközben a spanyol luxusmárka bocsánatot kért a kampány miatt, és a képeket eltávolította a weboldaláról és a közösségi médiából.

Napok óta dagad a botrány a Balenciaga új reklámkampánya körül, melynek képein a márka maci formájú táskái BDSM-szettben láthatók, mindezeket pedig gyerekek tartják a kezükben. A fotón eközben az amerikai legfelsőbb bíróság gyermekpornó törvényéről szóló jogi dokumentumok láthatók szétterítve egy asztalon.

A párizsi divathéten megjelent fotókampány a Balenciaga 2023-as tavaszi/nyári kollekcióját reklámozta, de a botrány hatására a márka mindenhonnan leszedette őket, és pénteken pert indított a North Six nevű produkciós cég, valamint Nicholas Des Jardins díszlettervező és cége ellen. A Balenciaga hétfőn hivatalosan is bocsánatot kért a kampány miatt egy Instagram-posztban.

„Őszintén elnézést kérünk minden sértésért, amit az ünnepi kampányunk okozott. Plüssmackós táskáinkat nem lett volna szabad gyerekekkel együtt szerepeltetni ebben a kampányban. Azonnal eltávolítottuk a kampányt minden platformról”

–írták.

Egy külön nyilatkozatban, amely a bírósági dokumentumokat tartalmazó kampányra vonatkozott, amely egy Balenciaga Adidas együttműködéshez készült, a Balenciaga szintén bocsánatot kért, és elmondta, hogy jogi lépéseket tesz a felelősök ellen, akik a díszlet elkészítéséért és a nem jóváhagyott tárgyak bevonásáért felelősek a '23-as tavaszi kampányuk fotózásán.

Eközben az ellentmondásos kampányt fotozó Gabriele Galimberti is Instagram-nyilatkozatban reagált reklámot érő kritikákra, melyet szerinte kénytelen volt megtenni, miután több száz gyűlölködő levelet és üzenetet kapott a Balenciaga kampányához készített fotói miatt, írja az Independent.

Galimberti állítása szerint bár ő fotózta a reklámot, nem volt joga kiválasztani a kampányban szereplő termékeket vagy modelleket, sem ezek kombinációját.

„Nem vagyok abban a helyzetben, hogy kommentáljam a Balenciaga döntéseit, de hangsúlyoznom kell, hogy semmilyen módon nem voltam jogosult sem a termékek [sic], sem a modellek, sem ezek kombinációjának kiválasztására. Fotósként csak és kizárólag arra kértek fel, hogy az adott jelenetet világítsam meg, és az én jellegzetes stílusomnak megfelelően készítsem el a felvételeket. Ahogy az egy reklámfotózásnál lenni szokott, a kampány irányítása és a megjelenített tárgyak kiválasztása nem a fotós kezében van”

– írta.

A kérdéses fotókon, amelyek a Balenciaga honlapján a Toy Stories nevet viselő kampány részeként jelentek meg, de azóta eltávolították őket, gyerekek voltak láthatóak, akik a márka 2023-as tavaszi/nyári kollekciójának párizsi divathéten bemutatott táskáit tartották a kezükben.

Ahogy azonban számos kritikus megjegyezte, a plüssmacik úgy tűntek, mintha BDSM-kiegészítőkkel, például szegecselt bőrhámokkal és lakattal ellátott nyakörvekkel lennének felszerelve.

„NINCS elfogadható ok arra, hogy a gyerekeket BDSM-nek tegyék ki”

– tweetelte az egyik kritikus, míg egy másik borzalmasnak nevezte a kampányt.

Nyilatkozatában Galimberti látszólag azt állította, hogy a kampány miatt ellene irányuló visszhang nem volt helyénvaló, és hogy az „eltereli a figyelmet a valódi problémáról és a bűnözőkről”.

„Azt gyanítom, hogy minden pedofíliára hajlamos személy keres a weben, és sajnos túl könnyen hozzáfér az enyémtől teljesen eltérő, borzasztó tartalmukban teljesen explicit képekhez. Az ilyen lincselést rossz célpontok ellen intézik és elvonja a figyelmet a valódi problémáról és a bűnözőkről.”

A fotós azt is tisztázta, hogy semmilyen kapcsolat" nincs azokkal a Balenciaga-fotókkal, amelyeken egy legfelsőbb bírósági dokumentum jelenik meg. A gyermekek kampányban való felhasználása miatti kritikák mellett sokan kifogásolták a Balenciaga egyik fotózásán készült fotókat, amelyeken a kellékként használt bírósági iratok 2008-as Legfelsőbb Bíróság, az Egyesült Államok kontra Williams ügyből származnak, amely bűncselekménnyé nyilvánította a gyermekpornográfia terjesztését. Az ítélet megerősítette a PROTECT Act alkotmányosságát, egy olyan szövetségi törvényt, amely szigorította a gyermekek szexuális kizsákmányolásának és egyéb visszaéléseinek büntetését.

Galimberti szerint ezt a fotót egy másik szettben készítették más emberek, és hamisan az ő képeivel hozták összefüggésbe.

Nyitókép: Getty Images / Catwalking