Homlokán lévő pattanást kezelő nő

Így ismerjük fel és kezeljük a stressz okozta aknét

Előfordulhat, hogy a pattanások nagyobb problémára utalhatnak, túl az eltömődött pórusok általános magyarázatán. A stressz és a hormonok is okozhatnak többek között pattanásokat, és ha ismételten tapasztaljuk őket az arcunkon, ez lehet a magyarázat. Az alábbi cikk segít megállapítani, hogy a stressz vagy a hormonok okozzák-e aknéinkat.Mi a stressz okozta akne?

Stressz idején a stresszhormonok megemelkednek, és több olajtermelésre késztetik az olajmirigyeket, ami aztán pattanásokat vált ki. A hormonok is hasonló szerepet játszanak, de a különbség az időzítésben van.

Ha azt tapasztaljuk, hogy többnyire a menstruációnk körül jelentkeznek a pattanások, akkor valószínűleg inkább hormonális aknét tapasztalunk, mint stressz aknét. A hormonális változások, főként a megnövekedett androgénszint, ugyanolyan hatással vannak az olajmirigyekre. A fő módja a különbség megállapításának az, hogy nyomon követjük az akne kiváltó okait, például egy stresszes időszak után, szemben a havi menstruációs ciklusoknál rendszeresebben jelentkezővel.

A stressz okozta pattanások helye változhat. Ha azt tapasztaljuk, hogy általában ugyanott tör ki a hónap ugyanazon időszakában (pl. az állon vagy az állkapocsvonalon), akkor az akne valószínűleg inkább a menstruációs ciklusunkkl, mint a stressz-szintünkkel függ össze.

Ez különösen akkor igaz, ha a pattanások fájdalmas ciszták formájában jelentkeznek. Ezek általában újra és újra ugyanazon a helyen jelennek meg, és súlyosan krónikussá válnak, mert napok vagy akár hetek alatt annyi olaj halmozódott fel bennük.

A stressz okozta pattanások azonban, ellentétben más típusú kiütésekkel, általában az arc legolajosabb területein, a T-zónában jelennek meg. Ilyenkor a pattanásokat általában kitágult pórusok, csillogás, fekete és fehér mitesszerek, valamint egyenetlen vagy szemcsés bőr kísérik. A normál pattanások viszont nem feltétlenül jelennek meg ezekkel a kísérő tünetekkel. Hasonlóképpen, a stressz okozta aknét gyakran kísérik olyan árulkodó jelek, mint a bőrpír és a viszketés.

A stressz okozta akne okai és megelőzése

Ezt a típusú aknét természetesen a stressz okozza, de ennél egy kicsit bonyolultabb a dolog. A Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology című folyóiratban 2017-ben megjelent kutatási áttekintés szerint egy önkitöltős, bőrgyógyász által hitelesített kérdőív alapján, amelyet 3350, 25 és 40 év közötti franciaországi nő körében töltöttek ki, kiderült, hogy a felnőttkori aknét a nők 41 százaléka jelentette, és hogy a stresszt a megkérdezett nők felénél a pattanásokat kiváltó tényezőként tüntették fel.

Tehát, hogyan függ össze valójában a stressz az arcon megjelenő pattanások okával? Az érzelmi stressz a stresszhormon, a kortizol fokozott felszabadulását váltja ki. A megnövekedett kortizolszint olyan szisztémás választ vált ki a szervezetben, amely hatással lehet az immunrendszerre, az emésztőrendszerre, a reproduktív rendszerre és a növekedési folyamatokra.

A kortizol kulcsfontosságú a stressz okozta pattanások kialakulásában is. Amikor a kortizolszint emelkedik, megzavarja a faggyú egyensúlyát szabályozó hormonok szintjét, ami eltömődött pórusokat és pattanások kialakulását eredményezi. Vagyis a több olajtermelés több eltömődött pórust jelent, az eltömődött pórusok pedig több pattanást.

Tekintettel a kortizol közreműködésére, amikor stressz okozta pattanásokról beszélünk, bizonyos értelemben hormonális pattanásokról is beszélünk. Ez nem ugyanaz, mint a menstruációs ciklus kezdete körül megjelenő pattanások, de olyan pattanás, amely a rendszeresen beállított hormonális mintázat megváltozására adott válaszreakcióként jelenik meg.

Ha fokozott stressznek vagyunk kitéve, az olyan hormonális változásokat válthat ki, amelyek egyszerűen rontják az aknét. A stressz okozta akne bármikor, bármilyen életkorban előfordulhat. Általában a felnőtteknél azért, mert stresszesek a munkahelyükön vagy otthon, a fiatalabbaknál többnyire az iskola miatt.

A stressz okozta pattanások kezelése

Ha foglalkozunk a bőrünkkel, az eredmények lépésről lépésre jönnek. A kezelési lehetőségek közül az egyik ajánlott gyógymód a helyi foltkezelést, például a vény nélkül kapható szalicilsav alkalmazása.

Ha valami mélyebbről van szó, például egy stressz okozta cisztáról, esetleg valamiről a bőr alatt, alkalmazzunk meleg vagy hideg borogatást az érintett területre, hogy csökkentsük a fájdalmat és/vagy a bőrpírt. Ezt naponta kétszer néhány percig tegyük, amíg a folt minimálisra nem csökken.

Ha a stressz okozta pattanások gyakran kijönnek az arcunkon, akkor próbáljuk meg megváltoztatni a bőrápolási rutinunkat. Keressünk olyan termékeket, amelyek a bőrünkkel együtt dolgoznak, nem pedig ellene. Emellett ügyeljünk arra, hogy a stressz-szintünket is kezeljük. Igyunk sok folyadékot, táplálkozzunk egészségesen, és tegyünk olyan dolgokat, amelyekkel kezelhetjük a stresszt, például aludjunk többet, és végezzünk ellazító tevékenységeket.

Ha azt gyanítjuk, hogy pattanásaink a stressz vagy hormonális okok miatt alakulhatnak ki, beszéljünk bőrgyógyásszal az azonnali bőrápolási lehetőségekről, hogy felgyorsítsuk a gyógyulást.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock