Twiggy brit modell, 1967.02.16., London

Így készítsd el a 60-as évek szupermodelljének ikonikus  szemsminkjét

Ha a 60-as évek sminkjére gondolunk, sokaknak jó eséllyel a brit szupermodell, Twiggy jut először eszébe. Az évtized egyik legikonikusabb címlaplánya híres volt nagy őzike szemeiről, amiket kontrasztos szemhéjfestékkel és egyedi szempillafestéssel emelt ki. Mutatjuk lépésről lépésre, hogy készíthető el az egyedi smink.


A kívánt hatás eléréséhez elengedhetetlen, hogy először megfelelően lealapozzuk a szemhéjat. Ehhez érdemes egy világosabb árnyalatú, krémes szemhéjfestéket használni, a szemhéj esetleges elszíneződéseinek hogy kiegyenlítésére. Ha nincs más, korrektort is használhatunk, ha nem túl lágyító hatású.

Az alapozás után következik a szemhéjfesték, és bármilyen színt is használunk, feltűnőbb lesz amiatt, hogy a szemhéj alapozva van. Mivel Twiggy sminkjére alapvetően világos szemhéjfesték-árnyalatok jellemzőek, jó választás lehet egy lágy menta zöld árnyalat felvitele az egész szemhéjra.

A következő lépés a szemceruza alkalmazása a szempillavonal mentén. Ennek eléréséhez inkább kerekebb formában gondolkozzunk, szemben a macskaszemmel. A szemceruza legvastagabb részének a szem közepén kell lennie, közvetlenül a pupilla felett. Érdemes folyékony szemceruzával dolgozni, amit vigyünk fel a felső szemhéjra, és a külső sarokban kissé lefelé meghosszabbítani, hogy kerekebb formát hozzunk létre.

Ezután kezdjük kidolgozni a Twiggy tekintetét azonnal felismerhetővé tévő részleteket: az ikonikus sötét szemhéjfestéket a felső szemhéjat emelő izomrésznél és rengeteg réteg szempillaspirált.

A vonal meghúzásakor kezdjük azt kissé a ránc fölött meghúzni, és a ráncot használjuk irányadónak. Érdemes egy kis, hegyes ecsetet használni, és először szemhéjfestékkel húzni egy finom vonalat. Ha a vonal olyan, amilyet szeretnénk, akkor nedvesítsük meg az ecsetet, és vigyünk fel egy újabb réteget, hogy a vonal még intenzívebb legyen, vagy menjünk át rajta szemceruzával.

Mivel nem szeretnénk, ha a ráncban lévő szempillaspirál és szemhéjfesték elkezdenének elkenődni, érdemes tartós, vízálló szemceruzát használni az ikonikus félkupola formájának kialakításához a szemhéj feletti vonalnél, és egy szögletes vonalvezetésű ecsettel elsimítani azt.

A szempillaspirált önmagában is használhatjuk, vagy műszempillát a még dúsabb hatásért. Ha a szempillaspirált választjuk, használjuk azt minél több rétegben, Twiggy legendásan dús szempilláit megidézve így.

Számos lehetőség van az alsó szempillák intenzívebbé tételére, és a Twiggy által ismert megjelenés elérésére, például a nagy volument adó szempillaspirál. Vigyünk fel néhány réteget, majd csipesszel finoman nyomjuk össze az alsó szempillákat, és hozzunk létre kis szempilla csoportokat, ezek adják majd a pókszerű csomóhatást.

Hogy az alsó szempillákat még intenzívebbé tegyük, rajzoljunk hozzá néhány hangsúlyos szempillát. Rajzoljunk néhány vonalat közvetlenül az alsó szempillák alá, kisebb vonalakkal kezdve a szem elején, a vége felé pedig hosszabb vonalakat húzva. Használhatunk folyékony szemtust, ceruzát, vagy akár sötét szemhéjfestéket is egy finom hegyű ecsettel, amelyikkel a legkényelmesebb dolgoznunk.

(Byrdie)

Nyitókép: Getty Images