Vattakorongot a szeme elé tartó nő

A 7 legjobb módszer a szemsmink eltávolítására

Ki ne követte volna már el azt a hibát, hogy anélkül súroljuk és dörzsöljük a szemünket, hogy kétszer is meggondolnánk, milyen kárt teszünk a bőrünkben? Bár imádjuk a vízálló szempillaspiráljainkat és szemceruzáinkat, mert egész nap tartósak, később tízszer nehezebb letörölni őket. Ezért, hogy megpróbáljunk kíméletesebb, de mégis hatékony módszereket találni a szemsmink eltávolítására, az alábbi hibákat érdemes elkerülni.

1. Tilos a dörzsölés

Ez a leggyakoribb hiba, amit a legtöbben elkövetnek a szemsmink eltávolításakor. Ne feledjük: a szem körüli bőr érzékeny. Ha durván súroljuk a smink eltávolításához, irritációt, bőrpírt és szárazságot okozhatunk a területen. Ez a korai öregedés jeleihez (azaz ráncokhoz és finom vonalakhoz) vezethet.

A szem körüli bőr eleve hajlamosabb a finom vonalakra, a ritkulásra és az öregedésre, ezért fontos, hogy szuperkíméletesek legyünk ezen a területen. A smink eltávolításához könnyű, körkörös mozdulatokat végezzünk, amelyek kevésbé irritálják a szemet, ahelyett, hogy előre-hátra dörzsölnénk.

2. Áztatás

Az 'áztatási' módszer gyengéd és hatékony. Azonnal elkezdi lebontani a terméket, mindenféle agresszív törlés nélkül. Ehhez itassunk át egy puha vattakorongot sminklemosóval, majd azt 10-15 másodpercre tegyük a szemünkre (vagy egy kicsit tovább, ha masszívabb sminkkel van dolgunk). Elegendő időt akarunk adni neki, hogy lebontsa a sminket, mielőtt könnyedén letörölnénk a maradékot.

3. Szempillakefe, festék nélkül

Ha gondot okoz egy különösen makacs szempillaspirál vagy szemceruza, vigyünk fel sminklemosót egy vattakorongra, és óvatosan görgessük végig a szempilláink mentén, hogy feloldja a szempillaspirált. Használhatunk egy tiszta szempillakefét is, hogy átfésüljük a szempilláinkat, és eltávolítsuk a maradék csomókat.

Ugyanez a technika működik a szemceruza esetében is, de sminklemosó helyett próbáljunk meg egy tisztító balzsamot végiggörgetni a makacs szempillaspirálokon, a maradékot pedig egy tiszta, szögletes sminkkefével lesöpörni.

4. Találjuk meg a megfelelő sminkeltávolítót

Nem minden sminkeltávolító egyforma. Egyrészt vannak olyan speciális formulák, amelyek kifejezetten a szemkörnyékre készültek. Emellett figyelembe kell vennünk a bőrtípusunkat is. A micellás víz nagyszerű lehet érzékeny bőrre, míg a jojobaolaj jobban megfelelhet a zsíros bőrnek, a száraz bőrre pedig a tisztító balzsam a legjobb. Az alábbiakban az egyes lemosó típusok lebontása következik:

  • Micellás víz: évtizedek óta a szépségápolás egyik kedvence, egy vízalapú oldat, amely apró micellákat tartalmaz, amelyek vonzzák és leemelik a szennyeződéseket és a sminket a bőrről.
  • Tisztítóolaj: a szemünk körüli bőr sokkal érzékenyebb, mint az arcunk más részein lévő bőr. A tisztítóolaj nagyszerűen lebontja a sminket és eltávolítja a bőrről a felszíni szennyeződéseket. Azzal, hogy magát a sminket lebontjuk, sokkal könnyebb eltávolítási folyamatot hozunk létre, amely nem okoz annyi kárt, mint a súrolás.
  • Tisztító balzsam: segít kíméletesen eltávolítani a sminket, a szennyeződéseket és az SPF-et anélkül, hogy a bőr természetes nedvesség- és olajbarrierjét elvonná.

5. Ne csak sminklemosó kendőket használjunk

Nem szabad csak a sminklemosó kendőkre hagyatkoznunk. A legtöbb törlőkendő ugyanis alkoholalapú összetevőket tartalmaz, amelyek kiszáríthatják a bőrt és eltávolíthatják a természetes olajokat. A sminklemosó kendők kényelmesek és könnyen használhatóak, de nem biztos, hogy hatékonyan távolítják el az összes sminket, és durván bánhatnak a bőrrel, ha rajta maradnak. Ha sminklemosó kendőt használunk, ne feledjük, hogy utána egy másik sminklemosóval és/vagy tisztítóval is átmenjünk az arcunkon.

6. Használjunk vattakorongot bizonyos területeken

Ha gondot okoz a nehezebben elérhető területek (azaz a szempillák közötti részek és a szem belső sarkai) eltávolítása, cseréljük le a vattakorongot vattapamacsra, különösen a műszempillák eltávolításakor. A ragasztót egy vattapamacson lévő szem sminklemosóval lazítsuk meg. A szempilla vonalán finoman előre-hátra mozdulva kell eljárni.

Soha ne tépjük le a szempilláinkat. Nemcsak a szemhéjunkat károsítjuk, de nagyon gyorsan elveszítjük a szempilláinkat is. Ha nem tervezzük, hogy újra felhasználjuk a szempilláinkat, akkor válasszuk az „áztatás” módszerét: tartsunk néhány másodpercig egy eltávolítóval átitatott vattakorongot a szemünk fölé, mielőtt óvatosan levennénk a csíkot a szempillasorunkról.

7. Fejezzük be a bőrápolási rutinnal

Persze, lehet, hogy a szemsmink nagy részét már letöröltük, de ez nem jelenti azt, hogy a bőrápolási rutin többi részét ki kellene hagynunk. Még mindig maradhatnak rejtett maradványok, így az arclemosóval való folytatás biztosíthatja a legtisztább végeredményt. Mint mindig, most is fontos, hogy hidratáló krémmel fejezzük be a rutinunkat.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock