Ennek a halnak a fogyasztása tökéletes bőrt eredményez?
A hatalmas tápértékkel bíró szardíniából egy adag (110 g) bőséges mennyiségű omega-3 zsírsavat, a napi D-vitamin-szükséglet 30-70%-át, a B12-szükséglet akár 130%-át, és a napi szelénszükséglet 70-90%-át biztosítja.
A fenti adatokat elnézve érthető, hogy a szardínia lett a legújabb kiegészítője sok bőrápolási rutinnak, legalábbis a legújabb TikTok-trend szerint. Számos felhasználó esküszik rá, hogy a szardínia rendszeres fogyasztásával képesek elérni a mindig is áhított üveg sima bőrt.
De vajon a szardíniaevés valóban puha, tökéletes eredményezhet?
Dr. Angela Casey, ohiói székhelyű bőrgyógyász szerint a táplálkozás fontos szerepet játszik a bőr egészségében, és bármilyen drága bőrápoló termékeket is használunk, ha nem táplálkozunk kiegyensúlyozottan, szélmalomharcot vívunk hosszú távon.
Sok esetben a bőr rossz egészségi állapota nagymértékben javítható az étrend apró változtatásaival, például olyan tápanyagokban gazdag élelmiszerek beépítésével mint:
- C-, E-, A-, D-, K- és B-vitaminokat (beleértve a B3-, B5- és B7-vitamint)
- Cink
- Szelén
- Kollagén
- Omega-3 zsírsavak
A zsírok és a koleszterin fontos összetevői bőrünknek, mutat rá Casey.
„Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az általános egészségben, mivel segítenek a glükózszint szabályozásában, támogatják az izomtermelődést és lassítják az öregedési folyamatot. A cukor, az egyszerű szénhidrátok és az alkohol megviselik a bőrünket, hozzájárulnak a gyulladáshoz, ami viszont lebontja a kollagént és a rugalmas rostokat, érzékenységet okoz a bőrünkben, és matt bőrképet is eredményez.”
Hozzáteszi, hogy a magas glikémiás indexű élelmiszerek, amelyek gyorsan felpörgetik a vércukorszintet, összefüggésbe hozhatók a pattanásokkal.
Ilyen élelmiszerek a fehér liszt, a burgonya és a cukor, melyek számos erősen feldolgozott élelmiszer gyakori összetevői. A szardínia, mivel kevés vagy egyáltalán nem tartalmaz szénhidrátot, ami megemelheti a vércukorszintet, alacsony glikémiás ételnek számít.
A bőr egészségének javításához azonban valószínűleg többre lesz szükség, mint egy adott élelmiszer beillesztése az étrendbe. Bár a szardínia napi fogyasztása mindenképpen segít pótolni az esetleg hiányzó fontos tápanyagokat, a legjobb eredmények eléréséhez az étrend egészét fontos megvizsgálni.
A cukor, a liszt, a sült és erősen feldolgozott ételek mellett az olyan gyakori étel allergének, mint a kukorica, a szója, a glutén, a tejtermékek és a tojás is befolyásolhatják a bőr megjelenését.
„Mindenki szereti a gyors megoldást, és a "szardíniát enni az üvegbőrért" őrület egy újabb példa az egyszerű megoldásra. A szardínia önmagában nem jelent megoldást az üveg hatású bőr elérésére. Sok más tényezőt is figyelembe kell venni”
– mondja Casey.
A tápanyagokban gazdag táplálkozás mellett az egészséges bőr alapja az elegendő éjszakai alvás, a fényvédelem, az elegendő vízfogyasztás, valamint a bőr megfelelő tisztítása és hidratálása.
Emellett a szardínia, valamint a lazac, makréla, szardella, szardínia, hering része lehet egy, a ragyogó bőrt támogató, egészséges étrendnek, melyek magas omega-3 zsírsavtartalommal és alacsony higanytartalommal rendelkeznek.
(HuffPost)
Nyitókép: Shutterstock