Plankelő nő edzés közben

Fehérneműben edzel? Nem biztos, hogy jól teszed

A Things People Are Talking About on TikTok legújabb részében az alkalmazás felhasználói arról vitatkoztak, jó ötlet-e alsóneműt viselni edzés közben.

A közösségi médiában zajló vita apropójából Steph Claire Smith és Laura Henshaw fitnesz influenszerek a Kicpod című podcast egyik legutóbbi epizódjában fejtették ki véleményüket a témában, melyben elmondták, soha nem edzenének fehérneműben, mert aggódnának a hüvelyi fertőzés miatt.

Sokan azonban szuper kényelmesnek és felszabadítónak találják a fehérneműben edzést, de hogy hol az igazság, abban egy nőgyógyász segít eligazodni.

Dr. Jodie Horton szülész-nőgyógyász egyértelműen azt javasolja, hogy ne viseljünk alsóneműt edzés közben.

„A hüvelyben normális [jó] baktériumok vannak, amelyek megakadályozzák a rossz baktériumok, például a bakteriális vaginózis és az élesztőgomba elszaporodását. Az izzadás utáni meleg, nedves környezet azonban táptalaja lehet a fertőzéseknek.”

Az alsónemű viselése egy újabb réteget ad, amely csapdába ejtheti a nedvességet, és irritációt, viszketést és égést okozhat.

Amit mindenképpen kerüljünk el Horton szerint, az a tanga viselése, mert a súrlódása és mozgása a végbélnyílásból E. coli baktériumot juttathat a hüvelybe, és lehetséges vizelet- és hüvelyfertőzéshez vezethet. Az E. coli baktérium természetes módon megtalálható az emésztőrendszerben, és a Cleveland Clinic szerint gyakran ártalmatlan. Ha azonban ez a baktérium a hüvelybe vagy a húgycsőbe kerül (például az alsóneműn keresztül), akkor többek között húgyúti fertőzést okozhat.

Horton szerint tehát ne viseljünk fehérneműt edzés közben, ha csak nem menstruálunk éppen.

Ha nem tudjuk rávenni magunkat, hogy alsónemű nélkül edzzünk, edzéshez, Horton szerint ne pamutot viseljünk. Ez azért nem jó választás, mert vizes marad, ezért a nedvességelvezető alsónemű (például a kifejezetten edzéshez készült) remek választás. Ezek az alsóneműk általában könnyebbek, mint a hagyományosak, és általában poliészterből, nejlonból vagy bambuszból készülnek.

„Amellett, hogy elnyelik a nedvességet, és lehetővé teszik, hogy a hüvely szárazon maradjon, egy európai tanulmány szerint segíthetnek a hűtésben és a testhőmérséklet szabályozásában is”

– teszi hozzá Horton.

Nyitókép: Shutterstock