Fiatal nő edzés utáni fáradtságban szenved

Rosszul érzed magad edzés után? Ez az oka!

Sokan közülünk azért mozognak, hogy jobban érezzék magukat. Míg néhányan azt a bizonyos flow-élményt, de legalábbis derűs és friss állapotot tapasztalnak az edzés után, vannak, akik hányingerrel távoznak az edzőteremből. Bár ez általában csak átmeneti, mégis kellemetlen lehet. Ha veled is ez történik, valószínűleg nincs okod az aggodalomra, van magyarázat a jelenségre.


Edzés közben megnövekszik a véráramlás a dolgozó izmokban, az agyban, a tüdőben és a szívben. Ezt a véráramlásnövekedést a vegetatív idegrendszer szimpatikus része irányítja (amely segít szabályozni testünk összes önkéntelen reakcióját, például a szívverést, a vérnyomást és az emésztést). Ezt úgy éri el, hogy kitágítja az artériákat, hogy azok több vért tudjanak szállítani ezekbe a szövetekbe.


A szimpatikus idegrendszer azonban, amely általában a "harcolj vagy menekülj" mechanizmusunkat irányítja, ezzel egyidejűleg akár 80%-kal szűkíti a gyomor-bélrendszerünkbe (például a gyomorba) vezető ereket egy megerőltető edzés során.

Ezt azért teszi, mert a szervezetben korlátozott mennyiségű vér van, és egyes szövetek megnövekedett oxigénigényét csak úgy lehet kielégíteni, ha megváltoztatjuk a más szövetekbe jutó vér mennyiségét.

Ez azt jelenti, hogy csökkenhet a vérellátás azokon a területeken, amelyeknek éppen akkor nincs szükségük annyi oxigénre. Ez attól függetlenül előfordulhat, hogy nemrég ettünk-e vagy sem. De tegyük fel, hogy nemrég ettünk valamit, mielőtt elindultunk edzeni. Amikor eszünk, az étel megnyújtja a gyomrunkat, ami az étel megemésztéséhez szükséges sav és enzimek felszabadulását eredményezi.

A gyomorizmok is aktívabbá válnak az emésztés során, ami nagyobb oxigénigényt és véráramlást okoz a gyomor és más gyomor-bélrendszeri szövetekben. A vegetatív idegrendszer egy másik része okozza a véráramlás fokozódását a gyomor-bélrendszeri struktúrákban, amikor aktívnak kell lenniük.

Az oxigént igénylő különböző szövetek által a szervezetben okozott jelentős konfliktus lehet az egyik oka annak, hogy edzés közben vagy után hányinger lép fel. A szervezetnek a szövetek véráramlását az igények változásához kell igazítania.

Így amikor edzünk, a vérnek az izmokba, a szívbe, a tüdőbe és az agyba kell eljutnia, ami azt jelenti, hogy a véráramlás csökken a kevésbé aktív szövetekben, például a gyomor-bélrendszerben - még akkor is, ha éppen a vacsoránkat emésztjük. Amikor a véráramlás csökken ezen a területen, az a bélrendszeri idegeket indítja be, ami aztán hányingert okoz.

Ráadásul a gyomor és más hasi szervek is összenyomódhatnak edzés közben, ami tovább fokozhatja az émelygés érzését. Ez különösen guggoláskor jelent problémát, mivel a szívfrekvencia és a szövetek oxigénigénye megnő, így a szervezet nagyobb mennyiségű levegőt szív a tüdőbe.

Ez aztán azt okozza, hogy a rekeszizom (a bordák alatt) erősebben nyomja le a hasi szerveket. Más izmok, például a hasfalban lévők, is segítenek, minden egyes lélegzetvételkor tovább szorítják a hasi szerveket. Ez jelentős hányingert és akár hányást is okozhat, még éhgyomorra is.

Egyes bizonyítékok még arra is utalnak, hogy a testmozgás, különösen a hosszú távú futás és más állóképességi versenyek károsíthatják a gyomornyálkahártyát - valószínűleg a véráramlás és a szerv számára elérhető oxigén csökkenése miatt, ami szintén hányingert okozhat. Szélsőséges körülmények között ez a gyomornyálkahártya vérzéséhez vezethet, különösen az állóképességi és hosszútávfutóknál.

Mikor együnk?

Ha közvetlenül vagy akár egy órával étkezés után edzünk, nagyobb valószínűséggel tapasztalhatunk hányingert, függetlenül az edzés szintjétől vagy az edzés intenzitásától.

Körülbelül két óra kell ahhoz, hogy a szilárd táplálékot a gyomor lebontsa és a vékonybélbe kerüljön, ezért ha edzés után hányingert tapasztalunk, akkor a legjobb lehet, ha legalább két órát várunk az étkezés után.

Az, hogy mit eszünk edzés előtt, szintén meghatározhatja, hogy émelygést tapasztalunk-e. A magas rosttartalmú, zsíros és még a magas fehérjetartalmú ételek mind kapcsolatban állnak az edzés utáni hányinger nagyobb valószínűségével.

A kiegészítő fehérje, különösen a tejsavó vagy a turmixok szintén lassabban emésztődnek. Ez valószínűleg hozzájárul az edzés alatti hányingerhez, mivel a gyomor megpróbálja megemészteni.

Bizonyos zsírok, különösen a telítettek, másképp válthatnak ki hányingert. Állatmodellek szerint irritálják és károsítják a gyomor-bél traktus nyálkahártyáját, ami aktiválja a gyomor nyálkahártyájának idegeit, amelyek a hányásközponthoz kapcsolódnak.

A sportitalok vagy más magas szénhidráttartalmú italok (például gyümölcslevek, energiaitalok és üdítők) fogyasztása szintén összefüggésbe hozható az edzés alatti és utáni hányingerrel. Ennek oka az lehet, hogy ezek az italok nagyon lassan emésztődnek, és tovább maradnak a gyomorban, mint más italok.

ScienceAlert

Nyitókép: Shutterstock