Bemelegítő gyakorlatot végző nő a szabadban

​Ez a típusú edzés csökkentheti a depressziót​

Ezt elvégezve az emberek úgy érezték, hogy minden tevékenység iránt nagyobb az érdeklődésük, jobb a hangulatuk, és csökkent az értéktelenség érzése.


A súlyemelés és az erőnléti edzés segít csökkenteni a depressziót – derül ki a kutatások áttekintéséből.

Az erőnléti edzés jelentősen javíthatja az emberek tüneteit még a közepesen depressziósok és azok esetében is, akik nem edzenek olyan gyakran. Sőt, az erőnléti edzés, beleértve a súlyemelést is, különösen hatásos azoknál az embereknél, akiknek súlyosabb depressziós tüneteik vannak – állapította meg a tanulmány.

Az sem számított, hogy az emberek tényleg erősödtek-e vagy sem, nem volt kapcsolat a több izom és a jobb közérzet között, a lényeg az volt, hogy az edzéseket elvégezzék.

Az erőnléti edzés vagy súlyemelés után az emberek minden tevékenység iránt nagyobb érdeklődést éreztek, jobb volt a hangulatuk, és csökkentette az értéktelenség érzését.

A tanulmányokból nem derül ki, hogy az erőnléti edzés miért jótékony hatású, de talán azért, mert növeli az agy vérellátását.

Korábbi tanulmányok azt is kimutatták, hogy a súlyemelés csökkenti a szorongásos tüneteket.

Brett Gordon, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy érdekes módon nagyobb javulást találtak az enyhe vagy közepes depresszióra utaló depressziós tünetekkel rendelkező felnőttek körében, mint az ilyen pontszámokkal nem rendelkező felnőtteknél. Ez arra utal, hogy az ellenállóképességi edzés különösen hatékony lehet a nagyobb depressziós tünetekkel rendelkezők számára.

A következtetések 33 különálló tanulmány áttekintéséből származnak, amelyekben 1877 ember vett részt.
A vizsgálatokban depressziósok és nem depressziósok egyaránt szerepeltek.

Az eredmények azt mutatták, hogy nem számított, hogy az emberek hetente ötször vagy csak kétszer jártak-e edzőterembe, vagy hogy hány ismétlést végeztek, az előnyök nagyjából ugyanazok voltak.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy az ellenállóképességi edzés szignifikánsan csökkentette a depressziós tüneteket a felnőttek körében, függetlenül az egészségi állapottól, az edzés előírt teljes mennyiségétől vagy az erő jelentős javulásától.

A súlyzós edzés hasonló előnyökkel jár a mentális egészségre nézve, mint az aerob testmozgás, például a kocogás. Ez teljesen eltér a fiziológiai előnyeitől, mint például a csontszilárdság növelése és más krónikus betegségek megelőzése.

A szerzők azt javasolják, hogy hetente legalább kétszer eddzünk, és 10 különböző erőfejlesztő gyakorlatból körülbelül 10 ismétlést végezzünk.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock