Agy 3D képe, lila háttér előtt

Honnan ered az agyköd? Új bizonyítékok a Covid-rejtélyről

Az amerikai US National Institutes of Health (NIH) tudósai által kedden közzétett új tanulmány arra utal, hogy a koronavírus-fertőzések által kiváltott immunválasz károsítja az agyi ereket, és ez lehet a felelős a hosszan tartó COVID-tünetekért.

A Brain című folyóiratban megjelent tanulmány kilenc olyan ember agyának boncolása alapján készült, akik a vírusfertőzés után hirtelen haltak meg. Ahelyett, hogy a SARS-CoV-2 nyomát észlelték volna az agyban, a kutatócsoport azt találta, hogy az emberek saját antitestjei támadták meg az agyi ereket bélelő sejteket, gyulladást és károsodást okozva, írja a ScienceAlert.

Ez a felfedezés magyarázatot adhat arra, hogy egyes embereknél miért maradnak meg a fertőzés maradandó hatásai, beleértve a fejfájást, a fáradtságot, az ízlelés és a szaglás elvesztését, az alvásképtelenséget és az agyködöt – és segíthet új kezelési módok kidolgozásában a hosszú ideig tartó COVID-ra.

Avindra Nath, az NIH tudósa és a tanulmány vezető szerzője nyilatkozatában elmondta, hogy a betegeknél gyakran alakulnak ki neurológiai szövődmények a koronavírus miatt, de a mögöttes patofiziológiai folyamatot nem ismerik jól.

„Korábban boncoláskor kimutattuk az erek károsodását és a gyulladást a betegek agyában, de nem értettük a károsodás okát. Úgy gondolom, hogy ebben a tanulmányban fontos betekintést nyertünk az események kaszkádjába.”

A kilenc, 24 és 73 év közötti személyt azért választották ki a kutatócsoport korábbi tanulmányából, mert a szkennelések alapján érkárosodásra utaló jeleket mutattak az agyukban.

Agyukat 10 kontrollszemély agyával hasonlították össze, a csapat pedig egy immunhisztokémia nevű technikával vizsgálta a neuroinflammációt és az immunválaszokat.

A tudósok felfedezték, hogy a COVID-19 ellen termelt antitestek tévesen a vér-agy gátat alkotó sejteket célozták meg, egy olyan struktúrát, amelynek célja, hogy a káros behatolókat távol tartsa az agytól, miközben a szükséges anyagokat átengedi.


E sejtek károsodása fehérjék szivárgását, vérzést és vérrögöket okozhat, ami növeli a sztrók kockázatát. A szivárgás a makrofágoknak nevezett immunsejteket is arra készteti, hogy a sérülések helyreállítására a helyszínre siessenek, gyulladást okozva.

A kutatócsoport megállapította, hogy a támadás által megcélzott területeken a normális sejtfolyamatok súlyosan megzavarodtak, ami olyan dolgokra volt hatással, mint például a méregtelenítés és az anyagcsere szabályozása.


Az eredmények nyomokat szolgáltatnak a hosszú távú neurológiai tünetekkel küzdő betegek biológiájáról, és új kezelésekhez – például egy olyan gyógyszerhez, amely az antitestek vér-agy gáton történő felhalmozódását célozza –szolgáltathatnak információkat.

„Könnyen lehet, hogy ugyanez az immunválasz a hosszú ideig COVID-ben szenvedő betegeknél is fennáll, ami neuronális károsodást eredményez”

– fogalmazott Nath.

Ez azt jelentené, hogy egy olyan gyógyszer, amely lecsökkenti ezt az immunválaszt, segíthetne ezeken a betegeken - tette hozzá.

„Ezeknek az eredményeknek tehát nagyon fontos terápiás következményei vannak”

– tette hozzá.

Nyitókép: Unsplash