Különböző italok halványkék háttéren

Talán minden nap fogyasztod és nem is tudod, hogy a depresszió kialakulását csökkenti

A koffeines kávé akár 20 százalékkal is csökkentheti a depresszió kockázatát.

A koffeines kávé fogyasztása csökkenti a depresszió kockázatát, állapította meg egy kutatás.

Minél több koffeint ittak a vizsgálatban részt vevő nők, annál kisebb volt az esélyük a depresszió kialakulására. A napi két-három csésze kávé fogyasztása a depresszió kockázatának 15 százalékos csökkenésével volt összefüggésben.

A napi négy vagy több csészével ivóknál 20 százalékkal csökkent a kockázat. Más, férfiak körében végzett vizsgálatok szintén arra utaltak, hogy a koffeinbevitel összefügg a depresszió csökkenésével.

A következtetések egy 50 739 amerikai ápolónőt 10 éven keresztül nyomon követő tanulmányból származnak. A résztvevők egyike sem volt depressziós a vizsgálat kezdetén.

K\u00e1v\u00e9scs\u00e9sze \u00e9s k\u00e1v\u00e9bab

Fotó: Shutterstock

A vizsgálat időtartama alatt nyomon követték a koffeintartalmú italok fogyasztását. Ez magában foglalta a koffeintartalmú üdítőitalokat, valamint a nem gyógyteát és a kávét is.

„Ebben a nagy, idősebb nőkből álló, klinikai depressziótól vagy súlyos depressziós tünetektől a kiinduláskor mentes, prospektív kohorszban a depresszió kockázata dózisfüggő módon csökkent a koffeines kávéfogyasztás növekedésével”

– magyarázták a tanulmány szerzői az eredményeket.

A tanulmány jellege miatt azonban „...nem tudja bizonyítani, hogy a koffein vagy a koffeines kávé csökkenti a depresszió kockázatát, hanem csak utal egy ilyen védőhatás lehetőségére”.

A koffeinmentes kávé nem volt kapcsolatban a kockázat csökkenésével.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock