Otthon, online edzéstervet követő nő

Ha ebben a napszakban edzel, több zsírt égethetsz

Azok számára, akik egy kis pluszt szeretnének kihozni az edzésükből, a nap korábbi szakaszában végzett edzés lehet a legjobb megoldás, legalábbis egy nemrégiben egereken végzett tanulmány szerint.

Szögezzük le, hogy minden testmozgás számít, függetlenül attól, hogy a nap melyik szakában végezzük. Sokak számára pedig az a legjobb edzésterv, amelyik segít gyakrabban és rendszeresebben mozogni. De akik egy kis pluszt szeretnének az edzésüktől, azoknak érdemes a nap korábbi szakaszában edzeni, javasolja egy új tanulmány.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a késő reggeli testmozgás hatékonyabb lehet az anyagcsere és a zsírégetés fokozása szempontjából, mint a késő esti”

– mondta Dr. Juleen Zierath, a tanulmány szerzője, a stockholmi Karolinska Institutet (Svédország) Molekuláris Orvosi és Sebészeti Tanszékének, valamint Fiziológiai és Farmakológiai Tanszékének professzora egy sajtóközleményben.

Bár az egerek és az emberek hasonló élettani funkciókkal rendelkeznek, beleértve az anyagcserét is, a kettő között fontos különbségek vannak, ezért Zierath szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megbízható következtetéseket vonjanak le eredményeik emberekre való vonatkoztathatóságáról.

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók egerek zsír- (zsír-) szövetét vizsgálták a napi ciklusuk korai aktív fázisában és korai pihenőfázisában végzett nagy intenzitású edzés után.

Mivel az egerek éjszakai életmódot folytatnak, napi ciklusuk eltér az emberekétől. Ezek a fázisok azonban megfelelnek az emberek reggeli és esti fázisainak. A kutatók megállapítása szerint amikor az egerek a korai aktív fázisban végeztek fizikai aktivitást, bizonyos gének fokozott kifejeződése megnőtt, ami magasabb anyagcserére utal.

Az érintett gének részt vesznek a zsírszövet lebontásában, a hőtermelésben (termogenezis) és a mitokondriumok, a sejtek erőműveinek szaporodásában. Ezek a hatások nem jelentkeztek, amikor az egerek a korai pihenőfázisban edzettek, és az sem volt befolyásoló tényező, hogy mit ettek az egerek.

A tanulmány feltárta, hogy a testmozgás hatása a zsírszövet anyagcseréjére attól függ, hogy mikor edzünk, mondta Shogo Sato, a College Station-i Texas A&M Egyetem Biológiai Tanszékének és Biológiai Órák Kutatóközpontjának adjunktusa a Healthline-nak.

„Az eredmények különösen azt jelezték, hogy "a korai aktív fázis a megfelelő edzésidőszak a zsírszövet metabolikus adaptációjához.”

A bizonyos időpontokban végzett testmozgás támogathatja az egészséget

Az említett kutatás Sato és néhány ugyanezen kutató külön egérvizsgálatának folytatása, amelyben a kutatók a különböző napszakokban végzett testmozgás hatását mérték a vérmintákra és a különböző szövetekre, köztük az agyra, a szívre, az izomra, a májra és a zsírra. Így átfogó képet kaptak a különböző szövetekben a különböző napszakokban végzett testmozgás hatására jelen lévő jelzőmolekulákról.

Sato rámutatott egy másik, egereken végzett vizsgálatra is, melyen ugyanazokkal a kutatókkal együtt dolgozott néhány évvel ezelőtt. Ez a vázizomzatra összpontosított, amely Sato szerint érzékeny az edzés stimulációjára. A kutatók azt találták, hogy a korai aktív fázisban végzett edzés erős hatással volt bizonyos anyagcsere-útvonalakra, beleértve a glikolízist, a lipidoxidációt és az elágazó láncú aminosavak lebontását.

Összességében az új tanulmány és a korábbi kutatások révén jobban megérthetjük, hogy az edzés időzítése hogyan befolyásolja az anyagcserét egy adott szöveti szinten, mondta Sato. Ezt az információt potenciálisan fel lehetne használni olyan napszak-alapú edzésprogramok kidolgozására, amelyek javítják az anyagcsere-funkciókat a 2-es típusú cukorbetegségben vagy más anyagcsere-betegségben szenvedőknél.

Zierath és munkatársai hasonló témájú, más kutatási azt vizsgálták, hogy a nap bizonyos időpontjaiban végzett testmozgás előnyös lehet-e a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek. Sato szerint azonban a különböző betegségkockázatoktól, például a szív- és érrendszeri betegségektől és az öregedéstől függően az emberekben a testmozgás megfelelő időpontja még nem világos.

Mielőtt az orvosok azt javasolhatnák, hogy a betegek meghatározott napszakokban mozogjanak, Sato szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük a testmozgás napszakkal kapcsolatos, anyagcserére gyakorolt hatásának hátterében álló molekuláris mechanizmusokat.

Haley Perlus edző szerint más kutatások is alátámasztják, hogy a nap bizonyos időszakaiban kell edzeni. Például a reggel 7 órakor vagy délután 1 és 4 óra között végzett testmozgás korábbi időpontra tolhatja el a test óráját, azaz cirkadián ritmusát, így a szervezetünk természetes módon éberebbé válhat reggel és fáradtabbá az éjszakai órákban. Ez segíthet abban, hogy korábban elaludjunk, a jobb alvás viszont segíthet az izmoknak regenerálódni az edzés után, teszi hozzá Perlus.

Ezzel szemben a délutáni és kora esti edzés jó választás lehet az izomépítéshez, a hormonszint és a testmaghőmérséklet ingadozásának eredményeként ebben az időben.

„Végső soron az a legjobb időpont az edzésre, amikor a legkényelmesebb és legélvezetesebb a számodra. Így motivált leszel, hogy elkötelezd magad a rutin mellett”

–mondta.

Ez nemcsak attól függ, hogy mi más történik a nap folyamán, hanem hogy milyen típusú edzést végzünk.

Ha például szeretünk a szabadban biciklizni vagy futni, a kora reggeli edzés nem biztos, hogy működik, különösen télen, amikor reggel sötét van és hideg.

Amikor tehát az edzésprogram kialakításán gondolkodunk, a legfontosabb, hogy következetesen eddzünk, függetlenül attól, hogy milyen időpontot választunk.

Nyitókép: Shutterstock