Egy lány felülésezik

Ennyi időbe telik, amíg egy új edzésterv eredményei láthatóvá válnak​

Egy új edzésterv vagy mozgásforma elkezdésénél egyszerre több jellemző is mutathatja a fejlődés mértékét, de mind közül talán a látható izomnövekedés vagy a fogyás az, amihez mindenki párosítja a sikert. Mennyi időbe telik, mire a kitartó edzés eredményi láthatóvá válnak.


Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy minden mozgásforma elvárható eredményei eltérők. Például azok, akik január elsejétől egy futóprogramba kezdtek bele, azok már akár pár héten belül tapasztalhatják a tüdőkapacitásuk és az állóképességük fejlődését, viszont a konditermi edzések esetén hosszabb időt kell belefektetni a folyamatba.

Nem szabad elfelejteni, hogy az étkezés is fontos szerepet játszik a témakörön belül. Néhányan túl kevés fehérjét fogyasztanak, másik pedig teljesen megfosztják magukat a szénhidrátokkal együtt érkező hasznos tápanyagoktól, ami szintén nem segít.

A sikerhez vezető út a mértéktartás és a kitartás ötvözete. Akik frissen vágnak bele egy új edzéstervbe gyakran azt hiszik, hogy heti szinten legalább hat napot el kell járniuk ahhoz, hogy gyorsabb és kiemelkedőbb eredményeket érjenek el, viszont az izmoknak szükségük van a pihenésre a fejlődéshez.

Tanulmányok bebizonyították, hogy hetente nagyjából 3-5 edzésnappal már el lehet érni a kívánt eredményeket. Ehhez viszont hosszabb ideig fenn kell tartani a motivációt, hiszen könnyen el lehet engedni az erőfeszítéseket. Nancy Best személyi edző így nyilatkozott az Independent cikkében:

„Ne feledjük, hogy a testmozgás elsősorban a mentális egészségünk fellendítéséhez kötődik. Ha az edzést öngondoskodásként közelíted meg, nem pedig egyfajta büntetésként, amely csak akkor működik, ha eredményeket látsz, az segíthet átformálni a motivációdat.

A motiváció nem lineáris, így természetes, hogy hullámzást érzünk. Próbálj meg nem teljesen visszaesni, hiszen ez az, amivel sokan küzdenek, mert egy nagy szünet után sokkal nehezebb visszatérni az edzéshez.”
Egy l\u00e1ny a konditeremben s\u00falyz\u00f3zik

Fotó: Unsplash/CATHY PHAM

Amennyiben az eredmények mégse lesznek látványosak hosszabb idő elteltével sem, akkor érdemes lehet megfontolni a rutin módosítását. A lendület megőrzéséhez jó ötlet társakat találni, akik segíthetnek tanácsaikkal és motivációs tippjeikkel annak érdekében, hogy közelebb kerülj a céljaidhoz.

Nyitókép: Unsplash/Jonathan Borba