Egy nő a mérlegen áll, miközben egy fánkot és egy almát tart a kezében

Egy mentális gyakorlattal csökkenthetjük a hasunkon lévő felesleget

A súlyfelesleg elvesztéséhez nem feltétlenül kell szigorú diétákat követni, vagy napi rendszerességgel eljárni a konditerembe. Elég csupán tudatosabban odafigyelni a testünk jelzéseire és azokhoz igazítani az étkezést. Alábbi cikkünkben egy ezzel kapcsolatos tanulmánnyal foglalkozunk.


Az emberek sokszor automatikusan fogyasztják el a bekészített nassolnivalóikat vagy a fő étkezéseik fogásait. Legtöbbször film-, sorozat- és videónézés közben a figyelem elterelődik a táplálékról, ennek következtében viszont hajlamosabbak vagyunk többet enni, mint amennyire valóban szükségünk lenne.

Mint azt tudni lehet, a túlevés az egyik legjellemzőbb oka az elhízásnak. Nagyobb odafigyelés viszont jelentős súlycsökkenést idézhet elő és megszabadíthat a hasi zsírtól. A mindfulness-gyakorlatok egészen pontosan az elhízás 34 százalékkal kisebb esélyét eredményezhetik. Ez alatt természetesen nem feltétlenül meditációs relaxációt kell érteni.

Egy kutatócsoport a vizsgálatok kezdetén 394 résztvevő segítségével nyert adatokat a témával kapcsolatban. A munkálatok alatt a szakértők megfigyelték az alanyok általános tudatosságát és szkennelték a testtömegüket.

Érdemes megfigyelni magunkon és másokon is a tudatosság szintjét. Ezt egyszerűen meg lehet tenni, ugyanis akik kevésbé teljesítenek jól ebből a szempontból, ők többször használnak olyan kifejezéseket, melyek szerint nem mindig tudnak koncentrálni a jelenben történő fontos eseményekre és pillanatokra.

Egy l\u00e1ny alm\u00e1t eszik \u00e9dess\u00e9g helyett

Fotó: Shutterstock

Végeredményként megállapították, hogy amikor eltereli valami a figyelmünket, akkor valóban hajlamosabbak leszünk a túlfogyasztásra. A mindfullness és a nagyobb koncentráció ezt megakadályozhatja a Spring cikke szerint. Emellett a testmozgással szembeni ellenvetéseket is háttérbe lehet szorítani általuk, valamint jótékony hatásaik a vérnyomásra és a kortizolszintre is kiterjednek.

Az étkezések gyakoriságának, valamint az adatok mennyiségének csökkentése érdekében egy korábbi írásunkba összegyűjtöttünk nyolc praktikus tippet. Általuk egy kemény diéta alatt is tökéletesen jól lehet lakni, így a végcél is könnyebben elérhető.

Nyitókép: Shuttertsock