Egyik kezével hasára mutató, másik kezével lufit tartó nő - gyomorpuffadás koncepció

Gyomorpuffadás? Ez a legjobb mód a csökkentésére

Így csökkenthető a gyomorégés, a gyomorfájás, a hasmenés, a székrekedés és a puffadás.

Az olyan fizikai tevékenységek, mint a séta, a kerékpározás és az aerobic mind segíthetnek a gyomorfúvódás csökkentésében, mivel megváltoztatják a gázok sebességét, amellyel a gázok a belekben és a bélben mozognak – derül ki egy kutatásból.

A fizikai aktivitás hiánya és a magas testtömegindex (BMI) bizonyítottan fokozza a gyakori emésztőrendszeri rendellenességeket (GI), beleértve a hányingerrel vagy hányással járó hasi fájdalmat, hasmenést, puffadást és székrekedést.

A Washingtoni Egyetem és a Minnesotai Egyetem kutatói megállapították, hogy azok az elhízott emberek, akik rendszeresen végeznek valamilyen fizikai tevékenységet, kevésbé szenvedtek a gyomor- és bélrendszeri tünetektől, mint az inaktív alanyok.

Dr. Rona L. Levy, a tanulmány vezető szerzője elmondta, jól dokumentált tény, hogy az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás jótékony hatással lehet a GI-egészségre.

„A mi tanulmányunk az első, amely kimutatta, hogy az elhízott embereknél milyen előnyökkel jár ezen egészséges szokások fenntartása és a GI-tünetek kialakulásának megakadályozása. Ezek az eredmények a jövőben hatással lehetnek mind az elhízás, mind a különböző GI-rendellenességek és tünetek kezelésére, amelyek gyakrabban fordulnak elő ebben a populációban.”

Egy másik tanulmány szerint a mérsékelt vagy kemény fizikai aktivitás 12 héten keresztül jelentősen javítja a GI-tüneteket.

A leggyakoribb tevékenységek a gyaloglás, a kerékpározás és az aerobic voltak, és a testmozgás időtartama körülbelül heti 5 óra volt.

Bár a szakértők a heti öt napon, naponta legalább 30 perc közepes intenzitású fizikai aktivitást javasolnak, a tanulmány azonban azt mutatja, hogy az IBS-betegeknél jelentős javulás következett be, amikor a testmozgás rutinját növelték.

Ezek a vizsgálatok arra utalnak, hogy a rutinszerű fizikai tevékenységek hatékony kezelési lehetőséget jelenthetnek a GI-rendellenességek, például az IBS tüneteinek csökkentésében.

A fizikai aktivitás fokozása változást okoz a gáztranzitban és a vastagbél tranzitban (milyen gyorsan mozog az anyag a vastagbélben).

Ez a bélgáz kiürülésének javulásához és a hasi fájdalom, a gyomorfúvódás és a székrekedés tüneteinek csökkenéséhez vezet.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock