Egy egyszerű tipp a gyomorpuffadás megelőzésére
Emellett az is kiderült, hogy az étrend rosttartalmának csökkentése is küzd a gyomorfelfúvódás ellen, olvasható a PsyBlog cikkében.
A haspuffadás minden harmadik amerikai felnőttet érint az Egyesült Államokban. Emellett az irritábilis bél szindrómában szenvedők több mint 90 százaléka tapasztal gyomor felfúvódást, melyet a bélben felgyülemlő gázok okozzák.
A gáz akkor keletkezik, amikor a bélbaktériumok megpróbálják lebontani a rostokat.
„A puffadás az egyik vezető gyomor-bélrendszeri panasz az Egyesült Államokban, és egyeseknél a magas rosttartalmú étrend súlyosbíthatja ezt; eredményeink azt sugallják, hogy a nátriumbevitel csökkentésével redukálhatják ezt a puffadást anélkül, hogy az egészséges rostokat veszélyeztetnék”
– mondta el Dr. Noel Mueller, a tanulmány első szerzője.
Az eredmények egy 412, magas vérnyomással küzdő személy bevonásával készült kutatásból származnak, amely a gyomorpuffadásról is gyűjtött adatokat.
Ennek eredményeként azt találták, hogy az alacsony rosttartalmú étrend 41%-kal, míg az alacsony nátriumtartalmú étrend 27 százalékkal csökkentette a gyomorpuffadás kockázatát.
Emellett kiderült, hogy a férfiak különösen érzékenyek az élelmi rostok puffadásra gyakorolt hatására.
Hogy a só hogyan okozza a puffadást, még nem tudni, bár a tudósok szerint azért lehet, mert a só vízvisszatartást okoz.
„Azt feltételezzük, hogy a só bevitel a bélmikrobiomot is megváltoztatja azzal, hogy módosítja a baktériumok szulfidtermelését”
– tette hozzá Dr. Mueller.
Nyitókép: Shutterstock