Friss gyümölcsök egymáson

Ezeket a gyümölcsöket edd, ha szeretnél erős maradni az évek múlásával

Egy új kutatás kimutatta, hogy a flavonolban gazdag élelmiszerek, például az alma és a szeder fogyasztása csökkentheti a korral járó gyengülés kialakulásának esélyét.

A Marcus Institute for Aging Research-ben végzett tanulmány megállapította, hogy minden napi 10 mg-mal magasabb flavonolbevitel esetén fennáll a gyengeség, törékenység kialakulásának esélye – ez az állapot nagyobb esések, törések, rokkantság, kórházi kezelés és halálozás kockázatával jár. az idősebb felnőttek körülbelül 10-15%-a – 20%-kal csökkent.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kvercetin nevű flavonoidokat tartalmazó élelmiszerek, például az alma és a szeder a legfontosabbak a gyengeség megelőzésében. A kutatók hozzátették, hogy könnyen fogyaszthatunk napi 10 mg flavonolt, mivel egy közepes méretű alma körülbelül annyit tartalmaz.

A flavonolok egyike annak a hat vegyületnek, amelyek a flavonoidokként ismert vegyületcsalád részét képezik, magyarázza Dr. Shireen Kassam brit hematológus.

„Ez a vegyületcsalád sokféle gyümölcsben és zöldségben megtalálható, és általában antioxidánsként hatnak a szervezetben, megvédve a sejteket a szabad gyökök által okozott oxidatív stressztől.”

Hozzátette, hogy a flavonolban gazdag élelmiszerek fogyasztása alacsonyabb szintű gyulladáshoz és sejtstresszhez kapcsolódik, ami csökkenti a különféle krónikus betegségek kockázatát, beleértve a szív-és érrendszeri betegségeket, a 2-es típusú diabéteszt és a demenciát.

Kathleen Benson regisztrált dietetikus azt mondja, hogy a flavonolok több szempontból is megakadályozzák a gyengeség kialakulását.

„A gyengeség az öregedéssel együtt leggyakrabban előforduló állapot, és a fizikai funkciók általános hanyatlását jelzi. Számos jellemző van a törékenységre, beleértve az izomtömeg-csökkenést, a fogyást, a mobilizációs nehézségeket és a fáradtságot.”

Míg a flavonolok szervezetben való működésének pontos megértését még mindig kutatják, Benson szerint számos kísérlet kimutatta, hogy a flavonoidok antiallergén, gyulladásgátló, vírusellenes és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek védelmet nyújthatnak a törékenység ellen.

Hozzáteszi, hogy a flavonolok más fitonutriensekkel együtt különböző mechanizmusokban működnek a szervezetben.

„A kvercetin - az egyik legkeresettebb flavonoid – például segíthet az életkorral kapcsolatos rendellenességekben, erős antioxidáns tulajdonságai és más tápanyagokkal való szinergikus működése miatt. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a kvercetin természetesen segíti a szervezetben zajló egyéb kémiai folyamatok munkáját.”

A pozitív eredmények legvalószínűbb oka az, hogy a flavonolok képesek csökkenteni a gyulladás és a sejtstressz szintjét a szervezetben, ami megvédheti a gyengeség kialakulását.

„A legtöbb egészségi állapotot gyulladás okozza, és ha ez krónikussá válik, az olyan fizikai változásokat okozhat, melyek törékenységhez vezetnek. Ezért a gyulladás csökkentésével kisebb a valószínűsége annak, hogy csökken az izomtömeg és a testsúly, és jobb lesz az immunrendszer működése”

– magyarázza Kassam.

Mennyi flavonolra van szükség az étrendben?

Nem kell sok flavonolban gazdag ételt fogyasztanunk ahhoz, hogy megtapasztaljuk az előnyeit.

Bár jó ötlet sok gyümölcsöt és zöldséget enni az általános egészség megőrzése érdekében, Kassam szerint a tanulmány azt mutatja, hogy ennek a vegyületnek még kis mennyiségben is pozitív hatása lehet.

„Csak 10 mg, amely egy közepes méretű almában található, jelentős előnyökkel jár. A jó egészség megőrzése érdekében azonban a legfontosabb az, hogy egészséges növényi ételeket együnk, különböző színű gyümölcsökből és zöldségekből.”

Flavonolban gazdag élelmiszerek:

  • áfonya
  • brokkoli
  • lilahagyma
  • rukkola