Válogatott konyhai hulladék a komposztáló vödörben, különböző gyümölcs-és zöldséghéjak zöld háttéren

Mindannyian kidobjuk, pedig csodákra képes ez a gyümölcshéj

Minden alkalommal, amikor meghámozzuk ezt a gyümölcsöt és kidobjuk a héját, egy ízletes, tápláló snacktől válunk meg.


Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy ha a banánhéjat blansírozzuk, megszárítjuk és lisztté őröljük, akkor olyan pékárut készíthetünk belőle, amelynek ugyanolyan finom – ha nem jobb az íze – mint a búzaalapú termékeknek.

Valószínűleg még sosem gondolt a legtöbbünk arra, hogy banánhéjjal főzzön. Pedig nemcsak hogy teljesen biztonságos, de a tudósok azt is bebizonyították, hogy tényleg jót tesz nekünk.

Amikor a kísérleti termékeiket ízlelgették, a fogyasztók arról számoltak be, hogy ugyanolyan elégedettek voltak az ízekkel, mint a héj nélküli cukros sütikkel. Ráadásul bőséges adag ásványi anyagokat és rákellenes tápanyagokat is kapunk. A banánhéjjal dúsított, a vizsgálatban készült cukros sütik például sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidáns vegyületet tartalmaztak.

Hátránya, hogy a túl sok banánhéjliszt hozzáadása kissé barnás és kemény sütiket eredményezett, valószínűleg a sok extra rosttól. Amikor azonban 7,5 százalék banánhéjat tartalmazó liszttel készültek a tételek, a sütik állaga sokkal kellemesebb egyensúlyt ért el.

Bónuszként az áruk szobahőmérsékleten három hónapig is jól eltarthatóak a polcon.

Bár a tanulmány csak a banánhéj sütött süteményekhez való hozzáadásának következményeit vizsgálta, az eredmények azt sugallják, hogy a banánhéjlisztet kenyérben, süteményekben és tésztákban is érdemes lehet megfontolni. Tavaly például egy banánhéjas süteményről szóló tanulmány megállapította, hogy a gyümölcs sárga héja természetes ételszínezéket ad a sütött terméknek, valamint tápanyagtartalom-növelő hatású.

Egy 2016-os tanulmány pedig azt találta, hogy a búzaliszt akár 10 százalékának banánhéjliszttel való helyettesítése magasabb fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalommal gazdagíthatja a sült kenyeret.


A gyümölcs héjának fogyasztása nem csak egészséges, de segíthet csökkenteni az élelmiszerpazarlást is. A banán súlyának körülbelül 40 százaléka a héjában van, és a legtöbbször ezt a tápanyagokban gazdag héjat egyszerűen kidobják.

Persze, a banánhéj nyersen eléggé haszontalan, de ha jól készítjük el, akkor még átkozottul jó íze is lehet. Esetleg még egyes termékek eltarthatóságát is meghosszabbíthatja, mivel a héj antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.

Ugyanez vonatkozik más gyümölcsök héjára is, például a mangóéra, amelyről szintén megállapították, hogy növeli a sütemények antioxidáns tulajdonságait és javítja az ízét.

Tehát amikor legközelebb lecsupaszítunk egy banánt a benne lévő gyümölcsért, fontoljuk meg, hogy megtartjuk a héját. A hasunk később talán megköszöni majd.