Egy emberi fejet és agyat illusztráló kép

Téged is érinthet: ennek a kezelése csökkentheti a kognitív hanyatlást

Az öregedés lassítása talán az emberiség egyik legnagyobb állandó célkitűzése, éppen ezért már sok kapcsolódó tanulmány látott napvilágot. Egy új kutatás eredményei egy sok embert érintő egészségügyi problémára mutattak rá, melyet ha nem kezelnek, akkor növelheti a kognitív hanyatlás kockázatát.


Ez a betegség nem más, mint a magas vérnyomás, mely világszerte keseríti meg rengeteg ember életét. Viszonyításképp érdemes megjegyezni, hogy az amerikaiak közel a felét érinti ez a probléma a fiatalok és az idősek körében egyaránt. A tanulmány szerzői még a munkálatok megkezdése előtt azt gyanították, hogy egy nem kívánatos mellékhatásként ez a betegség még az agy egészségére is kihatással lehet.

Elméletük bizonyításához összesen 7 ezer Brazíliában élő ember adatait vették figyelembe, akiket négy éven keresztül figyelemmel kísértek. Végeredményként megállapították, hogy a gondolkodási képesség és a memória romlása azoknál volt a legjellemzőbb, illetve a leggyorsabb, akiknek magas volt a vérnyomásuk és nem szedtek rá gyógyszert — olvashatjuk a PsyBlog cikkében.

A tanulmány egyik szerzője, Sandhi M. Barreto professzor így nyilatkozott a kapott eredményekről:

„Eredetileg arra számítottunk, hogy a magas vérnyomás kognitív funkciókra gyakorolt negatív hatásai kritikusabbak lesznek, ha a magas vérnyomás fiatalabb korban kezdődik, eredményeink azonban hasonlóan gyorsuló kognitív teljesítménycsökkenést mutatnak, akár középkorban, akár idősebb korban kezdődött a magas vérnyomás.”
Egy embernek a v\u00e9rnyom\u00e1s\u00e1t m\u00e9rik

Fotó: Unsplash/Mufid Majnun

Mindez azt jelenti, hogy minden életkorban törekedni kell a vérnyomás megfelelőszinten tartására, hiszen ezáltal lehet legjobban csökkenteni a kockázatot. Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, mi mindent tehet az aggyal, ha a magas vérnyomás nincs megfelelően kezelve.

Szerencsére több hatékony módszer is létezik a gyógyszeres kezelésen kívül, melyek alkalmazása sokat segíthet az egészség fenntartásában. Ilyen lehet például egy bizonyos tápanyagnak a rendszeres fogyasztása. Kapcsolódó írásunkat itt lehet elolvasni.

Nyitókép: Shutterstock