Körmét rágó nő

Miért tesz különösen rosszat a körömrágás?

Talán bele sem gondolunk, de a sok dolog miatt, amit a nap folyamán megérintünk – ajtók, pénz, telefon – elég piszkos lehet a kezünk. Ráadásul a körmeink még koszosabbak lehetnek, és a baktériumok gyűjtőhelyévé válnak, amelyek megbetegíthetnek. Így már egészen más a helyzet, ha a körömrágásra gondolunk, igaz?

A fogaid lehetnek az első áldozatok

A körmüket rágó páciensek gyorsan a fogorvosok rémálmává válhatnak. Azok, akiknek már volt fogszabályozójuk vagy jelenleg is viselnek, a körömrágással kockáztatják a már elvégzett munka visszafordítását. Erossz szokás szokás miatt a fogak elmozdulhatnak vagy letörhetnek, a fogzománc pedig letöredezhet.

„A körömrágás súrlódást okoz a fog és a köröm között, ami idővel a fogak erodálódását okozhatja, ami más súlyos problémákhoz vezethet az út során, mint például ínygyulladás. A körömrágás a fogak elmozdulását is okozhatja, ami hézagokhoz és a felső és alsó fogak helytelen elhelyezkedéséhez vezethet”

– mondja Paul J. Condello amerikai fogorvos.

A körömrágás veszélyt jelent az ínyre

Ínybetegséget és ínysorvadást egyaránt okozhat a körömrágás, mivel a körmök baktériumokat szállítanak a szájba, és károsíthatják vagy megfertőzhetik az ínyszövetet. A körömrágás által jelentett másik kockázat a rossz lehelet, mivel a baktériumok folyamatosan bejutnak a szájába.

A körömrágás krónikus fogcsikorgatáshoz vezethet

A körömrágás növelheti a bruxizmus néven ismert krónikus fogcsikorgatás kialakulásának valószínűségét. A fogcsikorgatás egyéb szájüregi egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a fejfájást, az állkapocs fájdalmát és a TMJ-szindrómát, magyarázza Condello.

„A fogcsikorgatás súrlódása a körmökön fokozatosan lekoptathatja a védő zománcot, vagy a fogak megrepedését vagy letörését okozhatja.”

A körmeink alatti baktériumok megbetegíthetnek

A körmök állandó szájba vétele E. coli, szalmonella és a náthát, valamint számtalan más, megbetegedést okozó baktériumot is magával hozhat. Azok a kórokozók, amelyek a körömrágás során a körmünkről a szánkba kerülnek, betegséghez vezethetnek, mondja Condello. A szájban felhalmozódó baktériumok idővel komolyabbá válhatnak, és más betegségeket, például gyomorfertőzést okozhatnak.

Növeli a fertőzés kockázatát

Ha rágjuk a körmeinket, fennáll a veszélye, hogy lógó köröm, benőtt köröm vagy fertőzés alakul ki.

  • A lógó köröm apró, beszakadt bőrdarabok, amelyek szó szerint a köröm mellett lógnak, és fertőzéshez vezethetnek, ha nem kezelik megfelelően. A körömrágók általában hajlamosak a lógó körmöket lerágni, ami több szabadon hagyott bőrt hagy, ami potenciálisan fertőződhet.
  • A benőtt körmök a bőr alatt nőnek, és nagyon fájdalmasak lehetnek. Bár ezek sokkal gyakoribbak a lábujjkörmöknél, a körömrágóknak óvakodniuk kell a benőtt körmökkel járó fájdalomtól és fertőzésveszélytől. Ha benőtt köröm keletkezik, azt azonnal kezelni kell, hogy megelőzzük a tünetek súlyosbodását és a súlyos fertőzést.
  • A körömfertőzés, más néven paronychia, akkor következik be, amikor baktériumok jutnak be a körömágybőr közelében lévő töredezett bőrbe, és fertőzést okoznak. A körömrágás repedéseket hoz létre a bőrön, ahová az ilyen baktériumok bejuthatnak, és a fertőzött bőrfelület vörösödését, gennyesedés, érzékenységet és melegséget okozhatnak. Ha nem kezelik, a paronychia a köröm károsodását okozhatja. Súlyosabb esetekben, bár ez ritka, a fertőzés átterjedhet az alatta lévő csontra, vagy a fertőzött körmöt tartalmazó ujjat vagy lábujjat el kell távolítani a további terjedés megakadályozása érdekében.

A körömlakk és a toxinok

A körömlakk használatával toxinokat vehetünk magunkhoz a körömrágás során. Számos körömápoló termék, például lakkok és zselék tartalmaznak toxinokat, amelyek veszélyeztetik a körmüket festő körömrágókat. A körömlakkok gyakran tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, mint a formaldehid, a toluol és a dibutil-ftalát, amelyek mérgezőek, és károsak lehetnek a szervezetre, ha hosszú ideig ki vannak téve nekik. Bár ezek a vegyi anyagok inkább a körömtechnikust érintik, a krónikus körömrágók a hosszú távú kitettség miatt veszélyeztetettek.

(Hackensack Meridian Health)

Nyitókép: Shutterstock