A leprát okozó baktériumok illusztrációja

A lepra baktériuma a jövőben számos betegség gyógymódját jelentheti​

A történelem egyik legpusztítóbb betegségének, a leprának a baktériuma új kutatások szerint a jövőben fontos szerepet tölthet be az orvostudományban. Furcsán hangozhat, de az a kór, ami rengeteg ember életét vette el a múltban, a továbbiakban sokakat menthet meg a különböző betegségektől.


A ScienceAlert cikkében leírtak alapján a leprát két parazitabaktérium okozhatja. Ezek a Mycobacterium leprae vagy Mycobacterium lepromatosis. A közhiedelemmel ellentétben ez a betegség már nem nagyon fertőző, hiszen csak a nyálkahártyán keresztül, ismételt és túlzott érintkezés útján terjed, viszont a modern orvostudomány kezeléseivel gyógyítható.

Mint kiderült, ez a típusú baktérium a tatukban természetes módon fellelhető. Szakértők ezeket az állatokat tanulmányozva jöttek rá egy érdekes tulajdonságára a kórokozónak, mégpedig, hogy segíthet a máj — így a jövőben talán más szervek — regenerációjában.

A kutatók egészen pontosan 45 tatut fertőztek meg, hogy ezáltal szemügyre vehessék a parazita és a gazdatest közötti kölcsönhatásokat és az esetleges változásokat. Az alanyok közül 13 egyed tökéletesen ellenállt a fertőzésnek. Folytatásképp a tanulmány szerzői összehasonlították az egészségesen maradt és a megbetegedett májakat.

Minden, amit tudni érdemes a lepráról: 

Érdekes módon a leprás állatoknak a mája szuperméretűre nőtt, funkcionálisan pedig továbbra is teljesen használhatók maradtak. Anura Rambukkana sejtbiológus így nyilatkozott a kinyert eredményekről:

„Ha azonosítani tudjuk, hogy a baktériumok hogyan növesztik a májat funkcionális szervként anélkül, hogy káros hatásokat okoznának élő az állatokban, akkor talán képesek leszünk arra, hogy ezt a tudást biztonságosabb terápiás beavatkozások kifejlesztésére fordítsuk az öregedő máj megfiatalítására és a sérült szövetek regenerálására."

Bár az emberi testben a máj az egyetlen belső szerv, ami képes legalább részben erre, mégis jelentős halálozási oknak számítanak a krónikus májbetegségek. A részletek egyelőre még nem teljesen egyértelműek, éppen ezért további kutatások szükségesek a témakörön belül. Egyelőre úgy tűnik, hogy a paraziták a májsejteket egyfajta őssejtszerű állapotba helyezték, ezzel lehetővé téve a gyorsabb növekedést és a regenerációt.

Nyitókép: Shutterstock