egy idősebb nő legyezi magát

A menopauza 7 szokatlan tünete, amelyeket érdemes ismerned

Ismert, hogy a menopauza számos kellemetlen tünettel jár együtt, beleértve a hangulatváltozásokat, a hőhullámokat, és az alvászavarokat. De vajon ismered-e a szokatlanabb tüneteket, mint például az égő száj szindróma és a fülzúgás? Összegyűjtöttünk mindent, amit ezekről tudnod kell.


A menstruáció változásai jelzik az ösztrogénszint csökkenését, és ennek következtében számos más fizikai tünet is jelentkezhet − többek között hőhullámok, éjszakai izzadás, hidegrázás, hüvelyszárazság, az anyagcsere lelassulása miatti súlygyarapodás, alvászavarok és hangulati változások. Egyik sem hangzik túl szórakoztatóan − de ezek a tünetek a legtöbbször enyhülnek, idővel meg is szűnnek – írja a Pure Wow.

És most következzenek azok a bizarr tünetek, amelyekről valószínűleg még nem hallottál, de érdemes idővel felkészülnöd rájuk.

​1. Égő száj szindróma

Ez egy nem túl jól ismert, de kifejezetten kellemetlen menopauza és posztmenopauza tünet fájdalmas, égő érzést okoz a nyelvben, az ajkakban, az ínyben vagy a száj egyéb részein, amit a forró vagy fűszeres ételek súlyosbíthatnak. Segíthet a jégcsipszek szopogatása és a savas ételek kerülése, de a makacs esetek enyhítésére a kognitív viselkedésterápia, az alfa-liponsav-kiegészítők, az antidepresszánsok vagy kapszaicin használhat.

​2. Elektromos sokk érzés

h\u00e1rom v\u00e1ltoz\u00f3korban lev\u0151 n\u0151

Fotó: Shutterstock

Egyes nők hirtelen, éles érzéseket tapasztalnak, amelyek áramütésnek vagy rázkódásnak tűnnek a test különböző részein, beleértve a fejet, a nyakat és a végtagokat. Az elektrosokk-érzéssel (ESS) kapcsolatban nagyon kevés kutatás van. Valószínűleg a hormonális ingadozások váltják ki, és bár meglehetősen bizarr, nem igényel kezelést.

​3. Viszkető bőr

A csökkent ösztrogénszint sok klimaxos nőnél száraz, viszkető bőrt − és néha ekcémát és kiütéseket − okoz. Súlyosabb esetekben helyi kortikoszteroidokat írathatsz fel, de enyhülést hozhat a meleg zuhany, és a vény nélkül kapható hidratáló krémek alkalmazása is.

​4. Testszag-változások

A menopauza változásokat okozhat a testszagban − az erősebbtől kezdve az eltérőig − a hormonális és anyagcsere-tevékenység változásai miatt. Sajnos nem sokat tehetsz ellene azon kívül, hogy elfogadod az új, jellegzetes illatodat, vagy beszerzel egy erős dezodort.

​5. Fokozott szorongás és/vagy depresszió

v\u00e1ltoz\u00f3korban lev\u0151 n\u0151 nevet

Fotó: Shutterstock

A depresszióval szembeni sebezhetőség megnő a menopauzakor és az utolsó menstruáció utáni első években. A menopauza alatti hormonális ingadozások járulnak hozzá a szorongás és a depresszió érzéséhez. Az antidepresszánsok hatékonyak lehetnek a klimaxos nők esetében is, ahogy a különböző terápiás módok is.

​6. Szívdobogás

Ne ijedj meg, ha a szíved kihagy egy-egy dobbanást: a hormonális ingadozások egyes nőknél szabálytalan szívverést vagy gyors szívverést okozhat. Ezek általában ártalmatlanok, és leggyakrabban a hőhullámok alatt jelentkeznek. Sajnos a menopauza alatt csökkenő ösztrogénszint a szívbetegségek megnövekedett kockázatával is összefügg, mivel az említett hormon fontos szerepet játszik a női szív artériáinak védelmében.

​7. Ízületi fájdalom

A hormoningadozás hozzájárulhat a menopauzában lévő nők ízületi fájdalmához. Ezt a kellemetlen állapotot arthralgiának nevezik, és a menopauzában lévő nőknél jelentősen nagyobb a kockázata. A hormonpótló terápia (HRT) hatékonyan enyhítheti az ízületi fájdalmakat.

Nyitókép: Shutterstock