Tinédzser lány magába roskadva ül a padlón

A leggyakoribb mentális egészségügyi probléma

Bizonyos tényezők előrejelzik a leggyakoribb mentális egészségügyi problémából való felépülést.

A szorongásos zavarok a mentális betegségek leggyakoribb típusai. Egy tanulmány azonban reménnyel kecsegtet a felépülésre a szorongás zavarokkal küzdők számára, írja a PsyBlog.

Ez kimutatta, hogy a szorongásos zavarokkal küzdő emberek 72%-a nem szenvedett szorongásos betegségben az elmúlt 12 hónapban. Ráadásul 40%-uk kitűnő mentális egészségnek örvendett és 60%-nak pedig semmilyen mentális problémája nem volt.

A szorongásos zavarokból való gyógyulás kulcsa a tanulmány szerint, hogy legyen legalább egy ember, akinek megbízhatunk. Ez jóllétet és biztonságérzetet nyújt, ami megháromszorozhatja a gyógyulás esélyét, állapították meg a kutatók.

„Annyi bátorítást kapunk, hogy megtanuljuk, hogy még a szorongásos zavarokkal 10 éve vagy régebb óta küzdők között is a generalizált szorongásos zavarban szenvedők fele az elmúlt egy évben remisszióban volt, és egynegyedük kiváló mentális egészséget és jóllétet ért el”

– mondta el Esme Fuller-Thomson professzor, a tanulmány első szerzője.

A következtetések egy 2128 kanadai személy bevonásával készült kutatásból származnak, akik generalizált szorongásos zavarral küzdöttek életük egy szakaszában.

Fuller-Thomson szerint az eredmények reményteliek:

„Ez a kutatás nagyon reményteli üzenetet hordoz a szorongással küzdők, családjaik és az egészségügyi szakemberek számára is. Az eredményeink azt sugallják, hogy lehetséges a teljes gyógyulás, még azok számára is, akik éveken át szenvedtek a betegségben.”

Azoknak az embereknek, akik korábban már fogyasztottak kábítószert vagy álmatlanságban szenvedtek, azok nehezebbnek találták a gyógyulást, ha depressziósak voltak, míg a házasok vagy azok, akik meg tudták osztani az érzéseiket és élményeiket valakivel, azok könnyebben gyógyultak.

Ms Kandace Ryckman, a tanulmány társszerzője, úgy fogalmazott, hogy a szorongásos zavarban küzdők számára a társas támogatás egy bizalmas személytől elősegítheti az összetartozás és az önértékelés érzését, ami pedig elősegítheti a felépülést.

A spirituális vagy vallásos hit szintén, 36%-kal növelte a gyógyulás esélyét.

„Más kutatók szintén erős kapcsolatot találtak a felsőbb hatalomba vetett hit és a mentális betegségből való felépülés között”

tette hozzá Fuller-Thomson.

Nyitókép: Shutterstock