kamaszok mosolyogva fotózkodnak

Növelheti a gyerekek pszichoszociális problémáit egy rossz szokás

A reggeli kihagyása növelheti a gyerekek és tizenévesek pszichoszociális egészségügyi problémáinak kialakulási esélyét.


Azoknak a fiataloknak, akik otthon egészséges reggelit esznek, jobb a pszichoszociális egészségi állapotuk – derül ki a Frontiers in Nutrition című szaklapban nemrég megjelent tanulmányból. Bár korábbi kutatások már beszámoltak a tápláló reggeli fontos szerepéről, ez az első olyan tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy milyen hatásai vannak annak, hogy a gyerekek reggeliznek-e, valamint annak, hogy hol és mit esznek.

Ezek az eredmények értékes meglátásokkal és ajánlásokkal szolgálnak a szülők és gyermekeik számára.

„Eredményeink arra utalnak, hogy nemcsak a reggelizés fontos, hanem az is, hogy hol és mit reggeliznek a fiatalok. A reggeli kihagyása vagy az otthonon kívüli reggelizés összefügg a pszichoszociális viselkedési problémák nagyobb valószínűségével a gyermekek és serdülők körében. Hasonlóképpen, bizonyos élelmiszerek/italok fogyasztása a pszichoszociális viselkedési problémák magasabb (pl. feldolgozott húsok) vagy alacsonyabb (pl. tejtermékek, gabonafélék) esélyével jár együtt”

– mondta el Dr. José Francisco López-Gil, a spanyolországi Cuencában található Castilla-La Mancha Egyetem munkatársa és a tanulmány első szerzője.

A reggeli számít

A tanulmányban López-Gil és munkatársai a 2017-es spanyol nemzeti egészségügyi felmérés adatait elemezték. Ez kérdőíveket tartalmazott mind a reggelizési szokásokra, mind a gyermekek pszichoszociális egészségére vonatkozóan. Utóbbi olyan jellemzőket foglalt magában, mint az önértékelés, a hangulat és a szorongás.

A kérdőíveket a gyermekek szülei, illetve gyámjai töltötték ki, az eredmények összesen 3772 spanyol lakost érintettek négy és 14 éves kor között. A legfontosabb eredmények közül López-Gil és csapata azt találta, hogy a reggeli otthonon kívüli fogyasztása majdnem olyan káros volt, mint az étkezés teljes kihagyása. A szerzők szerint ennek az lehet az oka, hogy az otthonon kívüli ételek gyakran kevésbé táplálóak, mint az otthon készített ételek.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy a kávé, a tej, a tea, a csokoládé, a kakaó, a joghurt, a kenyér, a pirítós, a gabonafélék és a péksütemények mind összefüggésbe hozhatók a viselkedési problémák kisebb esélyével. Meglepő módon a tojás, a sajt és a sonka az ilyen problémák magasabb kockázatával volt összefüggésben.

A táplálkozáson túl

Bár a tanulmány Spanyolországra korlátozódik, ezek az eredmények összhangban vannak a máshol végzett kutatásokkal. A tápláló reggelik elérhetősége az iskolákban valószínűleg befolyásolná az eredményeket egyes helyeken. De más tényezők, például a fiatalok által a reggelizés során otthon kapott társadalmi és családi támogatás is szerepet játszhat a megfigyelt előnyökben.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatokra van szükség a megfigyeléseik mögött meghúzódó ok-okozati összefüggések megértéséhez, de továbbra is felvetik ezen eredmények hasznosságát.

„Az a tény, hogy az otthonon kívüli reggelizés nagyobb pszichoszociális egészségügyi problémákkal jár együtt, újszerű aspektusa a tanulmányunknak. Eredményeink megerősítik annak szükségességét, hogy ne csak a reggelit népszerűsítsük az egészséges életmód rutin részeként, hanem azt is, hogy azt otthon kell elfogyasztani. Emellett a pszichoszociális egészségügyi problémák megelőzése érdekében a tejtermékeket és/vagy gabonaféléket tartalmazó, valamint bizonyos, magas telített zsírsav/koleszterintartalmú állati eredetű élelmiszereket minimálisra csökkentő reggeli segíthet a fiatalok pszichoszociális egészségügyi problémáinak csökkentésében”

– fogalmazott López-Gil.