Középkorú nő vérnyomást mér otthon

A mentális hozzáállás befolyásolja a vérnyomást – így csökkentsd

A vérnyomás szabályozása az egyik kulcs a sztrók kockázatának csökkentéséhez.

Egy nemrég készült kutatás szerint a pozitív gondolkodás összefügg a sztrók túlélőinek alacsonyabb vérnyomásával. Azok az emberek, akik hisznek abban, hogy meg tudják védeni magukat egy újabb sztróktól, jobban tudják kontrollálni a vérnyomásukat. Ez a kapcsolat különösen erős a nők esetében, derül ki a Psyblog cikkéből.

A vérnyomás ellenőrzése a sztrók kockázatának csökkentéséhez vezető egyik kulcs.

Bár ez életmódbeli változtatásokkal vagy gyógyszeres kezeléssel elérhető, sokaknak nehézséget okoz vérnyomásuk kordában tartása. A vérnyomás nem az egyetlen egészségügyi állapot, amelyet a pozitív hiedelmek javíthatnak. Azok az emberek például, akik optimistábban állnak a szívbetegségükhöz, jobb eredményeket érnek el.

Hasonlóképpen, az öregedéssel kapcsolatos pozitívabb hiedelmek védelmet nyújthatnak az Alzheimer-kór ellen, és azok, akik hisznek abban, hogy képesek kontrollálni a testsúlyukat, egészségesebben táplálkoznak.

„Ez a felfogás, hogy meg lehet védeni magunkat egy újabb sztróktól, az önhatékonyság konstruktumát tükrözi, vagyis azt a hitet, hogy valaki képes elérni egy adott eredményt”

– mondta el Dr. Emily Goldmann, a tanulmány első szerzője.

A vizsgálatba 552 olyan sztrók-beteget vontak be, akiket négy New York-i kórházban kezeltek. Mindegyiküket megkérdezték, hogy egyetértenek-e ezzel az állítással: „Meg tudom védeni magam a sztrók ellen”.

Egy évvel később az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a nőknek volt igazuk, akik úgy gondolták, hogy csökkenthetik a vérnyomásukat. Az általuk mért értékek átlagosan 5,6 mm/Hg-mal voltak alacsonyabbak, mint azoké, akik nem hittek abban, hogy csökkenthetik a vérnyomásukat.

A férfiaknál ez az eredmény statisztikailag nem volt szignifikáns.

„Ebben a vizsgálatban összefüggést találtunk az önhatékonyság és a vérnyomáscsökkentés között, ami összhangban van a korábbi tanulmányokkal, amelyek a pozitív pszichológiai állapotokat a jobb egészségügyi eredményekkel hozták összefüggésbe a szív- és érrendszeri betegségek és a sztrók kapcsán. A sztrókot követően az egészséggel kapcsolatos meggyőződések javítására irányuló célzott stratégiák fontos összetevői lehetnek a kockázati tényezők kezelésének a sztrók túlélői körében”

– fogalmazott Goldmanm.

Számos mechanizmus magyarázhatja, hogy a pozitív egészséghiedelmek miért javíthatják az eredményeket, írják a tanulmány szerzői:

„A pozitív egészségügyi meggyőződések, mint például az önhatékonyság és az önbizalom magasabb szintje, a cselekvésre való motiváció, a nehézségekkel való megbirkózás és az azokhoz való alkalmazkodás nagyobb képessége, valamint a kockázat pontos érzékelése elősegítheti az egészséges viselkedést (pl. étrend, testmozgás, alvás és a kezelés betartása), és jobb egészségügyi eredményeket eredményezhet.
A pozitív pszichológiai jólétben részesülők körében megfigyelt nagyobb pszichoszociális erőforrások és jobb élettani működés szintén magyarázhatja ezt az összefüggést. Ezenkívül a pozitív érzelmek pufferolhatják a stressz egészségre gyakorolt hatását, vagy csökkenthetik magát a stresszt.”

Nyitókép: Shutterstock