Természetben sétáló idősebb és fiatalabb nő

Napi 11 perc gyaloglás éveket adhat az életünkhöz

A napi lépések megtétele javíthatja az életminőséget.

A National Institutes of Health (NIH) szerint a napi séta csökkentheti a stresszt, szabályozhatja a vérnyomást, javíthatja az alvást, erősítheti a csontokat és fokozhatja a szív- és érrendszeri egészséget azáltal, hogy csökkenti a sztrók, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség (a vezető halálok világszerte) kockázatát.

Bár az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) által az amerikaiak számára meghatározott fizikai iránymutatás azt javasolja, hogy a felnőttek hetente legalább 150 perc közepes intenzitású aerob testmozgást végezzenek, a legújabb kutatások szerint már napi 11 perc séta is előnyökkel járhat.

Egy, a British Journal of Sports Medicine című szakfolyóiratban nemrég megjelent új tanulmány szerint minden tizedik idő előtti haláleset megelőzhető lenne, ha mindenki napi 11 percig (körülbelül heti 75 perc) közepes intenzitású fizikai aktivitást, például gyors gyaloglást végezne.

A tanulmány szerint ez a mennyiségű fizikai aktivitás ráadásul csökkentheti néhány vezető halálozási ok, például a szívbetegség, a sztrók és a rák kockázatát.

A Cambridge-i Egyetem Orvosi Kutatási Tanácsának (MRC) epidemiológiai részlegének kutatócsoportja több nagy prospektív tanulmány metaanalízisét végezte el, 196 lektorált cikk adatait elemezve, amelyekben több mint 30 millió résztvevő vett részt a világ minden tájáról.

Megvizsgálták a fizikai aktivitás és a különböző egészségügyi kimenetek közötti összefüggést, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, a rák több típusát és a korai halálozást, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 30 és 70 éves kor közötti halálozásként határoz meg.

A kutatók megállapították, hogy a heti 150 percet meghaladó, mérsékelt intenzitású testmozgás (pl. élénk séta, túrázás, kerékpározás, tánc, tenisz) csak csekély előnyökkel járt a betegségek kockázatának csökkentése vagy a korai halálozás tekintetében. Azonban már ennek a mennyiségnek a fele, heti 75 perc testmozgás is jelentős előnyökkel járt, 23%-kal csökkentve a korai halálozás kockázatát.

A heti hetvenöt perc mérsékelt testmozgás 17%-kal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek, illetve 7%-kal a rák kialakulásának kockázatát. Emellett a kutatócsoport kiszámította, hogy ha a résztvevők az összes vizsgálatban legalább 75 perc mérsékelt aktivitást halmoztak fel, akkor minden tízből egy esetben (10%) megelőzhető volt a korai halálozás, minden 20. esetben (5%) a szív- és érrendszeri betegségek, és minden 30. esetben (3%) a rákos megbetegedések kialakulása.

„Tudjuk, hogy a fizikai aktivitás, például a gyaloglás vagy a kerékpározás jót tesz az embernek, különösen, ha emeli a pulzusszámot. De azt találtuk, hogy még akkor is jelentős előnyökkel jár a szív egészségére és a rák kockázatának csökkentésére, ha csak 10 percet tudunk naponta mozogni”

– mondta James Woodcock, az MRC Epidemiológiai Osztályának közlekedési és egészségügyi modellezéssel foglalkozó professzora a sajtóközleményben.

Dr. Leandro Garcia, a Belfasti Queen's Egyetem munkatársa közleményében úgy fogalmazott, hogy a mérsékelt aktivitásnak nem feltétlenül kell azt jelentenie, amit általában testmozgásnak gondolunk, mint például a sport vagy a futás.

„Néha csak néhány szokás felváltása szükséges. Például próbáljunk meg gyalog vagy kerékpárral járni a munkahelyünkre vagy a tanulóhelyünkre, ahelyett, hogy autót használnánk, vagy vegyünk részt aktív játékban a gyerekeinkkel vagy unokáinkkal. Az olyan tevékenységek végzése, amelyeket élvez, és amelyeket könnyen be lehet illeszteni a heti rutinba, kiváló módja annak, hogy aktívabbá váljunk.”

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock