Szomorú nő negatív terhességi tesztet tart fekve

Akár 40%-kal csökkenthetik a női termékenységet ezek az anyagok

A kozmetikumoktól kezdve az ételhordozókon át egészen át a tűzoltóhabig mindenben használt robusztus vegyi anyagok jelentős hatással lehetnek a női termékenységre világszerte.


Az amerikai Icahn School of Medicine at Mount Sinai kutatói által vezetett új tanulmány bizonyítékot talált arra, hogy a perfluoralkil anyagok (PFAS) plazmakoncentrációja összefügg a teherbeesés nehézségének növekedésével.

Bár még ennek az összefüggésnek a természete nem egyértelmű, az eredmények alátámasztják az egyre növekvő aggodalmakat, miszerint az úgynevezett „örök vegyi anyagok” koncentrációja szép csendben veszélyezteti az egészségünket.

Az olyan per- és polifluoralkil anyagok, mint a PFAS, olyan szintetikus vegyületek, amelyek a 20. század közepe óta alkalmaznak különböző fogyasztói termékekben. A vizes és olajos anyagokat képesek gátolni, így gyakran találkozhatunk velük tapadásmentes és foltálló bevonatként

Egyik előnyük a szén-fluorid kötés szilárdsága, amely ellenáll a lebomlásnak. Sajnos ez egyben az egyik hátrányuk is, ami lehetővé teszi, hogy évekig fennmaradjanak a környezetben, egyre növekvő koncentrációban.

„A PFAS-ok megzavarhatják reproduktív hormonjainkat, és néhány korábbi tanulmányban összefüggésbe hozták őket a pubertás késleltetett kezdetével, valamint az endometriózis és a policisztás ovárium szindróma (PCOS) megnövekedett kockázatával”

– mondja a tanulmány vezető szerzője, Damaskini Valvi környezetvédelmi epidemiológus a Mount Sinaiból.

"A tanulmányunk rávilágít, hogy a PFAS-ok csökkenthetik a termékenységet olyan nőknél is, akik egészségesek, és természetesen próbálnak teherbe esni.”

A kutatócsoport a vizsgálatok során azt találta, hogy a termékenység átlagosan nagyjából 30-40 százalékos csökkenést jelentett a teherbeesés vagy a szülés valószínűségében a nyomon követést követő egy éven belül a különböző PFAS-kémiai anyagok keverékének kitett nők esetében.

A kutatók jelenleg azt keresik, hogyan lehetne növelni ezeknek a tartós anyagoknak a lebomlási sebességét.