Fakanálon lévő só, fehér háttéren

Egy gramm só eltérés különbözteti meg szívrohamok millióit

Köztudott, hogy a túl sok só fogyasztása megemeli a vérnyomást, ami viszont szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Egy új tanulmány most számszerűsítette ezt az összefüggést mint közegészségügyi üzenetet.

A kínai felnőttek egészségügyi adatait vizsgálva a tanulmány szerzői úgy becsülik, hogy a napi sófogyasztás mindössze 1 grammos csökkentése elegendő lenne ahhoz, hogy 2030-ig 9 millió sztrók és szívroham megelőzhető legyen. Mivel ezek közül 4 millió eset valószínűleg halálos kimenetelű lenne, egy ilyen egyszerű intézkedés rengeteg életet menthetne meg.

Kínában az átlagos napi sófogyasztás 11 gramm, ami jóval meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott 5 grammot. A kutatók összegyűjtötték a legfrissebb statisztikákat a lakosság méretéről, a sófogyasztásról, a vérnyomásról és a betegségek arányáról, számol be róla a ScienceAlert.

„A kínai sóbevitel csökkentésének egészségügyi hatásaira vonatkozó korábbi becslések elavult vagy más módon megbízhatatlan adatforrásokat használtak, és nem vették figyelembe a sócsökkentés több éven át tartó, a vérnyomásra gyakorolt hosszabb távú hatását”

– írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.

A kutatócsoport az egy grammos csökkentés mellett két másik forgatókönyvet is vizsgált: a napi 3,2 grammos (az átlaghoz képest 30 százalékos) csökkentést 2025-ig, valamint a sófogyasztás csökkentését az ajánlott napi 5 grammra 2030-ig.

Ha ezeket a célokat elérjük, a szisztolés vérnyomás becsült csökkenése miatt akár kétszer annyi szív- és érrendszeri betegséggel összefüggő haláleset is megelőzhető lenne. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy a csökkentésnek több éven keresztül következetesnek kell lennie. A kínai iskolákban folyó oktatási programok azt sugallják, hogy a lakosság nagy részének nem lenne túl nehéz elérni a napi 1 grammos célértéket.

„Más kísérletek, az alacsony nátriumtartalmú, magas káliumtartalmú sóhelyettesítőkkel, az otthoni szakácsok egészségnevelésével és az éttermi beavatkozásokkal kapcsolatban folyamatban vannak vagy nemrég fejeződtek be, amelyek közül néhány már ígéretes eredményeket mutatott”

– írják a kutatók.

Kínában a szív- és érrendszeri betegségek a halálesetek 40 százalékát okozzák, és az urbanizáció – és az ezzel járó, feldolgozott és elvitelre szánt ételek fogyasztásának növekedése – az egyik fő tényezőnek számít.

Bár a tanulmány szerzői csak a szív- és érrendszeri megbetegedések lehetséges csökkenését vizsgálták, azt sugallják, hogy a sófogyasztás csökkentésének számos más előnye is lenne. A túl sok sót például bizonyos ráktípusokkal és különböző veseproblémákkal is összefüggésbe hozták.

A kínai kormány elindította az Egészséges Kína 2030 kampányt, hogy megpróbálja elérni azt a célt, hogy a napi sófogyasztás mindössze 5 gramm legyen. Ez nem lesz könnyű az 1,4 milliárd fős népesség mellett, de a tanulmányban szereplő számok meggyőzőek.

„Sürgősen szükség van egy működőképes, koherens és fenntartható sócsökkentési programra, amely a jelenlegi és a jövőbeni fő táplálkozási sóforrásokat célozza meg Kínában”

– írják a kutatók.

Nyitókép: Shutterstock