Tüsszenteni készülő nő a szabadban

Ezért teszed jobban, ha soha többé nem tüsszentesz és köhögsz a kezedbe

A legjobb módja annak, hogy megelőzzük mások megbetegedését.

Ha valaha is volt tökéletes alkalom a helyes kézhigiénia és a köhögési etikett gyakorlására, akkor az most van. Az influenzaszezon kellős közepén vagyunk, ráadásul a járvány sem ért még véget, és minden eddiginél jobban tudatában vagyunk annak, hogy milyen könnyen terjednek a baktériumok.

A koronavírus előtt nem jelentett akkora ügyet enyhe köhögéssel vagy orrfolyással munkába, illetve iskolába menni. Manapság azonban már a legkisebb szipogás is riadalmat kelt a környezetünkben lévőkben.

Az alábbiakat kell tudnunk, ha mások közelében köhögünk vagy tüsszögünk.

Védjünk meg másokat is a megbetegedéstől  

Ha rosszul érezzük magát, a legfontosabb dolog, amit tehet, hogy otthon maradjunk, és nemó vigyük magunkkal a baktériumokat az iskolába, a munkahelyünkre vagy bárhová máshová. Ha már nyilvános helyen vagyunk és köhögünk vagy tüsszögünk, kritikus fontosságú, hogy arcmaszkot viseljünk, de ez már alapvető tény.

Az arcmaszk csökkenti annak arányát, hogy a légzőszervi cseppek kijutnak a szabad levegőre, és elérnek, majd megfertőznek másokat. Ez véd minket és a környezetünkben lévőket is. Az arcmaszk nélküli tipikus köhögési etikett az alábbi irányelveket tartalmazza, és otthon is gyakorolni kell (még a teljesen beoltott emberektől is):

  • Minden egyes alkalommal, amikor köhögünk vagy tüsszentünk, használjunk zsebkendőt a szánk és az orrunk eltakarására. Ha nem áll rendelkezésre zsebkendő, köhögjünk a könyökünkbe. Soha ne köhögjünk a kezünkbe vagy a szabad levegőre.
  • Köhögés vagy tüsszentés közben mindig fordítsuk el az arcunkat a körülöttünk lévő emberektől.
  • A használt zsebkendőt azonnal dobjuk ki a szemetesbe.
  • Köhögés vagy tüsszentés után mossunk kezet szappannal és vízzel, vagy használjunk legalább 60-95%-os alkoholtartalmú alkoholos kézfertőtlenítőt.
„Amikor a levegőbe köhögünk, akár 90-183 centire is elküldheted magad előtt a baktériumokat.Ha pedig a kezedbe köhögsz, akkor a baktériumokat egyik helyről a másikra viheted, amikor megérintesz valami mást”

– magyarázza Dr. Frank Esper, fertőző betegségek specialistája.

A súlyos légúti vírusok általában tisztátalan kézzel és a fertőzött felületek érintése utáni arcérintéssel terjednek. Ezért hihetetlenül fontos, hogy kezet mossunk, és mindig takarjuk el a köhögést vagy tüsszentést, lehetőleg arcmaszkkal.
Tartsuk szem előtt ezeket a további higiéniai etikett tippeket is:

  • Gyakran mossunk kezet.
  • Ne érintsük meg mosatlan kézzel a száját, orrát vagy szemét. Ha mégis, azonnal mosson kezet, mielőtt bármi máshoz hozzáérne.
  • Fertőtlenítsük azokat a felületeket, amelyekre esetleg ráköhögött vagy amelyeket szennyezett kézzel érintett meg.
  • Tartózkodjunk a kézfogástól, csókolózástól vagy ölelkezéstől.
  • Ha betegek vagyunk, tartsuk távol magunkat másoktól, különösen azoktól, akik magas kockázatúnak számítanak.