D-vitamin-tabletták

Ha ezt tapasztalod, akkor valószínűleg D-vitamin-hiányod van

A D-vitamin felvétele az év nagy részében nem okoz gondot, télen viszont más a helyzet. A Nap vitaminját szerencsére könnyen után lehet pótolni étrend-kiegészítőkkel, na de honnan tudhatjuk, hogy hiány van belőle a szervezetünkben? Egy tanulmány kimutatta az egyik legbiztosabb fizikai jellemzőjét.


A D-vitamin hiányának számos könnyen felismerhető jele lehet. Többek között fáradtságot, hát- és izomfájdalmat, valamint depressziót és hajhullást is okozhat. Mindezek mellett a szakértők arra is rájöttek, hogy az olyan légúti fertőzések, mint például a megfázás és az influenza, szintén a gyakori jelek közé tartozhatnak.

Ennek bizonyításához a szakértők az adatgyűjtési időszakban 107 idősek otthonában élő beteget kértek fel résztvevőnek. Őket két különálló csoportba osztották. A társaság egyik fele nagy dózisú körülbelül 4000 NE —, a másik pedig kisebb dózisú — 1000 NE — D-vitamin-kiegészítőt kapott. A kezdéstől számítva 12 hétig követték nyomon az alanyokat.

Valaki egy D-vitamin-tablett\u00e1t tart a Nap fel\u00e9

Fotó: Shutterstock

Elsődlegesen azt figyelték, hogy az adott időszak alatt mennyi az elszenvedett akut légúti fertőzések (ARI) száma. Végeredményként megállapították, hogy a nagyobb mennyiségű vitamint kapott emberek 40 százalékkal kevesebbszer kaptak el ilyen betegségeket. Adit Ginde professzor, a tanulmány első számú szerzője így nyilatkozott a kapott eredményekről:

„A D-vitamin javíthatja az immunrendszer képességét a fertőzések leküzdésére, mivel erősíti az immunrendszer első védelmi vonalát. Ez egy potenciálisan életmentő felfedezés.

Az orvosok arzenáljában nagyon kevés fegyver van az ARI-k leküzdésére, különösen mivel a legtöbb vírusfertőzés, amiknél az antibiotikumok nem használnak. De úgy tűnik, hogy a D-vitamin képes potenciálisan megelőzni ezeket a fertőzéseket.”

Mindezek mellett azt is megemlítette a PsyBlog cikkében leírtak alapján, hogy a napi szinten elosztott, magas dózisú D-vitamin jelentős közegészségügyi előnyökkel járhat. Kiemelte a hosszú távú gondozásban élőket, akiknek nagyon sokat segíthetne egy ilyen hatásos gyógymód az esetleges megbetegedések ellen.

Nyitókép: Unsplash/Leohoho