Anya eteti kisfiát

Mennyire fontos a vasbevitel a fejlődő agy számára?

A csecsemő- és kisgyermekkori vashiány hosszú távú kognitív, szociális és érzelmi problémákkal jár.

Az agy az élet első néhány évében gyorsan fejlődik, és az optimális agyfejlődés támogatásához megfelelő táplálkozásra van szükség. A vas egy olyan mikrotápanyag, amely elengedhetetlen a fejlődő agy számára, mivel segít az oxigén eljuttatásában az agysejtekhez. Mivel az agy ilyen gyorsan fejlődik, sok vasra van szüksége, azonban számos gyermek nem kapja meg azt a vasmennyiséget, amely az agyfejlődés támogatásához szükséges.

A vashiány hatásai csecsemő- és kisgyermekkorban

A vashiány az élet első néhány évében számos kognitív, érzelmi és szociális problémához vezethet:

 • Alacsonyabb IQ és rosszabb kognitív működés
 • Nagyobb ADHD tünetek
 • Nagyobb depresszió és szorongásos problémák
 • több szociális probléma

Sajnos ezek a problémák gyakran a serdülő- és felnőttkorban is fennállnak, még a vashiány kezelése után is.

A vashiányos csecsemők és gyerekek fáradtnak tűnhetnek, mert nincs elég energiájuk, mivel a szervezetük nem képes hatékonyan szállítani az oxigént. Ez a fáradtság egy olyan körhöz vezethet, amelyben a gondozók kevesebbet interakcióznak a vashiányos gyerekekkel, mert kevesebb figyelmet igényelnek, és ezután a gyerekek nem kapják meg a gondozóktól azt a szociális interakciót, amelyre szükségük van a szociális és kognitív fejlődésük támogatásához. A vashiány tehát mind szociális, mind biológiai szempontból hatással lehet a fejlődésre.

A vashiány és a szegénységben élő gyermekek

A vashiány több okból is gyakoribb a szegénységben élő csecsemőknél és gyermekeknél. Néhány ok többek között a következő:

 • A vashiány megelőzése érdekében a vasban gazdag élelmiszerekhez való hozzáférés hiánya
 • A vashiány kezelésére szolgáló orvosi ellátáshoz való hozzáférés hiánya
 • A stressz befolyásolja, hogyan szívjuk fel a tápanyagokat az élelmiszerekből. A szegénységben élő gyerekek gyakran több stresszt élnek át, és a szervezetük nem képes elegendő vasat felszívni az ételekből, ha sok stressz éri őket.
 • A szegénységben élő gyermekek körében gyakoribb a környezeti toxinoknak való kitettség, például az ólommérgezés. Az ólom például megakadályozhatja, hogy a szervezet megfelelően felszívja a vasat. Ennek eredményeképpen a gyermekek egyszerre lehetnek toxin expozíciónak és vashiánynak kitéve, ami mindkettő káros a fejlődő agyra.

Bizonyítékok vannak arra, hogy az agyban tárolt vas már azelőtt kimerülhet, hogy a vérmintákban kimutatható lenne a vashiány. Ennek eredményeképpen nem biztos, hogy mindenkit elkapunk, akinek alacsony a vasszintje, és akin segíthetne a vaspótlás.

Tippek a csecsemők és gyermekek vasszintjének fenntartásához

Az alábbiakban néhány általános tippet mutatunk a csecsemők és gyermekek vasszintjének javítására vagy fenntartására:

 1. Ha gyermekünknek alacsony a vasszintje, a gyermekorvos utasításai szerint pótoljuk a vasat.
 2. Az anyatej nagyon kevés vasat tartalmaz. Szerencsére a vas a terhesség alatt átadódik a várandós szülőről a csecsemőnek, és ezek a vasraktárak körülbelül 4-6 hónapig tarthatnak (körülbelül addig az időpontig, amikor a csecsemők elkezdenek a tejen kívül más ételeket is fogyasztani). Ha a babát szoptatják, figyelni kell a vashiányra. Amint a szoptatott csecsemők 4-6 hónapos korukban elkezdenek további ételeket fogyasztani, a gondozóknak vasban gazdag ételeket (pl. leveles zöldségek, húsok, vassal dúsított gabonafélék) kell választaniuk gyermekük számára.
 3. Ha gyermekünk vassal dúsított tápszert iszik, általában nincs szüksége extra vaspótlásra (bár a vashiánynak más orvosi okai is lehetnek, ezért a gyermekorvosnak továbbra is érdemes megvizsgálnia őt vashiányra).
 4. Amint gyermekünk áttér a teljes tejre, amely kevés vasat tartalmaz, meg kell győződnünk arról, hogy napi 47-70 cl-re korlátozzuk a tejbevitelt, hogy elegendő vasban gazdag táplálékot fogyasszon.

Az ok, amiért nem adunk minden gyereknek vasat, annak ellenére, hogy ez annyira fontos az agy fejlődéséhez, az az, hogy a túl sok vas mérgező lehet, és negatívan befolyásolhatja a fejlődő agyat. Ha nagy dózisú vaskiegészítőt adunk a gyermekünknek, amikor már elégséges a vasellátottsága és elegendő vasat kap az étrendjéből, az kontraproduktív lehet.

A gyermekorvosnak már a fejlődés korai szakaszában meg kell vizsgálnia gyermekünket, és együtt kell működni vele annak érdekében, hogy gyermekünk vasszintje megfelelő legyen. Minél korábban tudunk beavatkozni, annál valószínűbb, hogy gyerekünk agya képes lesz helyreállni és optimálisan fejlődni. Az egészséges vasszint fontos a csecsemők agyának hosszú távú sikerre való felkészítése szempontjából.

(Psychology Today)

Nyitókép: Shutterstock