Egy boldog lány esernyővel a kezében egy sárga fal előtt

A legapróbb új élmény is számít — ez vezet a boldogsághoz

A boldogsághoz szükséges agyi funkciókat már régóta tanulmányozzák, valamint azt is, hogy milyen élettapasztalatok vagy történések idézik elő leggyakrabban. Alábbi cikkünkben egy olyan tanulmányról írunk, mely megtalálhatta azt a feltételt, ami szükséges lehet az emberi jókedv szempontjából.


A kutatás során New Yorkban és Miamiban élő embereket figyeltek meg nagyjából három-négy hónapon keresztül. A szakértőket az alanyok mozgási szokásai és az általános érzelmei érdekelték. Napi szinten nyomon követték, hogy a résztvevők merre járnak, és hogy az út, valamint az új környezet által tapasztalt benyomások hogyan hatnak a hangulatukra.

Az eredményekből a tudósok azt szűrték le, hogy az emberek boldogabbnak érzik magukat, ha változásokat eszközölnek a napi rutinjukban. Lehet szó egy új programról, vagy akár egy teljesen ismeretlen útvonal felfedezéséről is, mindezek alatt a személyek az újszerű élmények széles skáláját tapasztalhatják, ami jutalmazásként érvényesül az agyban.

Ez valószínűleg visszafelé is működik, vagyis a pozitív érzések arra ösztönözhetik az embereket, hogy gyakrabban keressenek fel új behatásokat. A résztvevők beszámoltak arról, hogy boldognak, erősnek, nyugodtnak vagy izgatottnak érezték magukat, amikor felfedezésre váró területre tévedtek.

Az alanyok egy részhalmazát agyi szkennelés útján is megvizsgálták, így szoros összefüggést tudtak megállapítani az új élmények és a jutalmazás érzése között.

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy kölcsönös kapcsolat van az újszerű és változatos élmények — amelyeket fizikai környezetünk mindennapi felfedezése során tapasztalunk — és a szubjektív jóllétérzetünk között”

— mondta Dr. Catherine Hartley, a tanulmány társszerzője.

Forrás: PsyBlog